Διαφωνία ΠΕΟ-ΣΕΚ για τον αποκλεισμό μαθημάτων και εκπαιδευτικών από τα Μουσικά Σχολεία

311

Επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας απέστειλαν οι Συντεχνίες ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ εκφράζοντας τη διαφωνία τους για την απόφαση του Υπουργείου να αφήσει εκτός διαγωνισμού για πρόσληψη στα Μουσικά Σχολεία, τα ομαδικά μαθήματα της παραδοσιακής μουσικής και της χορωδίας. Οι Συντεχνίες ζητούν παράλληλα αναθεώρηση της απόφασης.

Αυτούσια η επιστολή:

«ΠΡΟΣ: Κύριον Νεόφυτο Παπαδόπουλο

            Γενικό Διευθυντή ΥΠΠΑΝ

Αξιότιμε Κύριε,

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη Διαγωνισμού στο Πρόγραμμα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, έχουμε ενημερωθεί ότι την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, το ΥΠΠΑΝ προχώρησε με προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη εκπαιδευτικών στα Μουσικά Σχολεία. Ως θετική εξέλιξη εκλαμβάνουμε το γεγονός ότι, το αίτημα των Συντεχνιών μας όπως στην προκήρυξη συμπεριληφθεί πρόνοια για διαφύλαξη του δικαιώματος της Αναθέτουσας Αρχής για διαφοροποίηση του καθεστώτος απασχόλησης, «αν και εφόσον προκύψει συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συντεχνιών που αντιπροσωπεύουν τους αναδόχους» (παράγραφος 4.1.2.), έχει όντως ικανοποιηθεί. Αναμένουμε από εσάς τον καθορισμό συνάντησης ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο των διαβουλεύσεων πριν την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022, ημερομηνία συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, οπού έχουμε κληθεί να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουμε την θλίψη και τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι, το ΥΠΠΑΝ και το Γραφείο ΕΜΕ Μουσικής αποφάσισε όπως από φέτος, τα ομαδικά μαθήματα της παραδοσιακής μουσικής και της χορωδίας, μείνουν εκτός διαγωνισμού. Δεν μπορεί επίσης να παραμείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι, η απόφαση αυτή λήφθηκε, δυστυχώς, εν αγνοία τόσο των εργαζομένων που επηρεάζονται όσο και χωρίς την οποιανδήποτε διαβούλευση μαζί μας ως οι συντεχνίες που τους εκπροσωπούμε. Η εξέλιξη αυτή  δημιουργεί, κατά την άποψή μας, πλήγμα στην λειτουργία του προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τον κοινόν στόχο της αναβάθμισης και του εξ ορθολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η αιτιολόγηση της απόφασης σας, ότι πάρθηκε για σκοπούς εξοικονόμησης κόστους λειτουργίας δεν μας βρίσκει συμφώνους, διότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προκήρυξη που να διαφοροποιεί το υφιστάμενο εργατικό κόστος προς τα πάνω. Επηρεάζει και αποκλείει συγκεκριμένα τέσσερις  ή πέντε Μουσικούς στα συγκεκριμένα προγράμματα, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι άλλο μέσα από την προκήρυξη, αφήνοντάς τους στο απολυτό κενό μάλιστα μετα από πολλά χρονιά προϋπηρεσίας και απασχόλησης στα Μουσικά Σχολεία. Ειλικρινά δεν πιστεύουμε ότι η απασχόληση τεσσάρων Μουσικών με συμβόλαια επτάμηνης απασχόλησης δημιουργεί τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που να μην μπορεί να ξεπεραστεί, και για το λόγο αυτό, προτείνουμε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης αναθεώρησης της απόφασης αυτής.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,  σίγουροι για την θετική σας ανταπόκριση, εν αναμονή καθορισμού συνάντησης μας το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση εκ των Συντεχνιών

ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

Κοινοποίηση

Κύριον

Πρόδρομο Προδρόμου

Υπουργό ΥΠΠΑΝ»