Εξαντλήθηκε η υπομονή χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων

344

Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας για την Παρασκευή 3 Ιουλίου, προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους.

Η απόφαση για πραγματοποίηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας λήφθηκε σε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου  της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ και αποτελεί κλιμάκωση της αντίδρασης των εργαζομένων για το γεγονός ότι χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής καταδικάστηκαν να ζουν με επίδομα πείνας ύψους 360 ευρώ το μήνα, επειδή οι εργοδότες τους παραβίασαν τη συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους το χειμώνα και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να θεωρούνται από το Υπουργείο Εργασίας ως άνεργοι και ως εκ τούτου να μην έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια επιδότησης του 60% του μισθού τους. Επίσης, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΣΥΞΚΑ, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα παρευρεθούν και εργαζόμενοι για τους οποίους καθυστερεί η πληρωμή του ειδικού ανεργιακού επιδόματος από τις 20 Μαΐου, χωρίς το υπουργείο να ξεκαθαρίζει πότε θα τους πληρώσουν.

Συνεχίζεται το δράμα περίπου 10 χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων που έμειναν εκτός των ειδικών σχεδίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού ανέφερε ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι αδικαιολόγητα έχουν ενταχθεί σε μια κατηγορία που δεν έχουν εργοδότη με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από το σχέδιο στήριξης. Όπως είπε, ίσως να μην ενταχθούν και στο σχέδιο για το χειμώνα γιατί μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κ. Γεωργιάδης  είπε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να δουν τους ανθρώπους που λαμβάνουν 360 ευρώ και δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζειν και όχι να λειτουργούν γραφειοκρατικά. Πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και να ασκεί την απαιτούμενη πίεση για να εφαρμόζονται από τους εργοδότες οι συλλογικές συμβάσεις.

Ο Λευτέρης Γεωργιάδης είπε ότι εργοδότες παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν τους βάζουν το 2,8 στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λέγοντας ότι το Υπουργείο αφήνει στο απυρόβλητο τη στάση των εργοδοτών.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση της πληρωμής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος από τις 20 Μαΐου. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει έμβασμα ένα πολύ μικρό ποσό και εδώ και 1,5 μήνα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να ζήσουν με 250-280 ευρώ.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει τα προβλήματα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία θα λάβουν τα χρήματά τους ανέφερε ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας Άντης Αποστόλου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι επηρεάστηκε ένας σημαντικός αριθμός αλλά το πρόβλημα θα επιλυθεί για όλους. Επίσης ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή οι εργοδότες για την καθυστέρηση της πληρωμής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος από τις 20 Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι λίγο λάθος το βάρος της ευθύνης να πέφτει μόνο στο Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, είπε ότι στην τέταρτη φάση των ειδικών σχεδίων έχει δοθεί κίνητρο στους εργοδότες να απασχολήσουν εργαζόμενους από τον κατάλογο των ανέργων. Ο Άντης Αποστόλου εξέφρασε δε την άποψη ότι στο παρελθόν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά πράγματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία προκειμένου να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων.

Οι μισοί στην πείνα και οι άλλοι μισοί στην ανέχεια

Σημειώνεται ότι οι μισοί εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία ζουν με επιδόματα πείνας και οι άλλοι μισοί με μισθούς και επιδόματα ανέχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης αμείβονται με τους πιο χαμηλούς μισθούς και ωφελήματα, αφού ο μέσος όρος του μηνιαίου κόστους ανά μισθωτό είναι 1.309 ευρώ, σε σύγκριση με 2.448 ευρώ στην ευρύτερη οικονομία. Δηλαδή οι μισθοί και τα ωφελήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι 46,5% πιο χαμηλοί από το μέσο όρο, ενώ αντίστοιχα πιο χαμηλά είναι τα επιδόματα για όσους εντάχθηκαν στα σχέδια πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών.

Τα δεδομένα για τους εποχικούς εργαζόμενους είναι ακόμη χειρότερα, αφού δεν εντάχθηκαν στα σχέδια πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν το ειδικό επίδομα ύψους 60% επί του μισθού τους, αλλά λαμβάνουν μόνο το ειδικό ανεργιακό επίδομα ύψους 360 ευρώ το μήνα. Μάλιστα οι υπό αναφορά εργαζόμενοι βρίσκονται στην αβεβαιότητα, αφού με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το ειδικό ανεργιακό επίδομα θα τερματιστεί τον Οκτώβριο και θα μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Σημειώνεται ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από εφτά χιλιάδες. Ενδεικτικά το Μάιο οι άνεργοι από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας ανήλθαν στους 9.293, σε σύγκριση με 2.108 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 7.185, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μη επαναλειτουργία πολλών τουριστικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη μη επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας όπως διασφαλιστεί άμεσα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους εποχικούς εργαζόμενους.

Από: dialogos.com.cy