Εργατική Πρωτομαγιά ξανά στους δρόμους και τις πλατείες!

486

Υπό το σύνθημα «Εργαζόμενοι ενωμένοι: Ενάντια στους πολέμους-Για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη» τίμησε σήμερα η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις την Εργατική Πρωτομαγιά. Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ξανά στους δρόμους και τις πλατείες.

Η κεντρική εκδήλωση στη Λευκωσία ξεκίνησε στο άνοιγμα της οδού Λήδρας με ομιλία της ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους και χαιρετισμό του ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλλας όπου έγινε συνένωση με πορεία των τουρκοκυπριακών συνδικάτων και κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Στον χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η εργατική Πρωτομαγιά είναι “ημέρα αναστοχασμού των εργατικών αγώνων και ανασύνταξης για τους αγώνες που δίνονται”.

Αναφερόμενος στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, είπε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο το περιβάλλον για τους εργαζόμενους, το οποίο γίνεται ακόμα “δυσχερέστερο εξαιτίας των νεοφιλελευθέρων πολιτικών που εφαρμόζονται για δεκαετίες”.

Τόνισε ότι αυτές οι δυσκολίες ενισχύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό, η οποία θα ενισχύεται όσο συνεχίζονται τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή στηρίζει και προωθεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εργασία χωρίς δικαιώματα. “Μισθοί και επιδόματα για χρόνια καθηλωμένα από τη μια και αυξήσεις φωτιά σε βασικά αγαθά από την άλλη. Χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα. Τα εισοδήματα εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τα κόστη παραγωγής έχουν απογειωθεί”, είπε, για να καταλήξει ότι οι εργαζόμενοι “δεν αντέχουν άλλη πενταετία” διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι “είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους, τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργάτες που με τους σκληρούς ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του 40 κατέκτησαν το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να συνδικαλίζεται, να έχει ρυθμισμένους όρους εργασίας, να έχει κοινωνική ασφάλιση”.

Όπως σημείωσε, η Πρωτομαγιά του 2022 σημαδεύεται από την βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ “η κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών και η περαιτέρω στρατικοποίηση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη”.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κατακτήσεις του κινήματος, που κατάφερε να κρατήσει τις συλλογικές συμβάσεις στους οργανωμένους κλάδους, όπως στις κατασκευές και στα ξενοδοχεία, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για την εισαγωγή κατώτατου μισθού, « πρέπει να διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος στη Κύπρο, που δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις,  έχει κατοχυρωμένο ωριαίο μισθό και ωράριο,  βασικά ωφελήματα όπως ΑΤΑ, υπερωριακή αποζημίωση, 13ο μισθό».

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα τερματισμού του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών σε αυτοαπασχολούμενους και στην ανάγκη να βελτιωθούν τα κριτήρια και οι διαδικασίες παραχώρησης άδειων εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες έτσι που να μην είναι αντικείμενο φτηνής εργασίας.

“Δίνουμε ταυτόχρονα τον αγώνα για ποιότητα ζωής. Για ριζική αναδόμηση της κοινωνικής πολιτικής, με εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης, μέτρων στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας όπως την κάλυψη του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών, την κάλυψη με επίδομα της γονικής άδειας, για κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 και για επαρκής συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, για βελτίωση του ΓΕΣΥ όχι για κατεδάφιση του”, συνέχισε.

Αναφερόμενη στην και τη συνένωσή της με τους Τουρκοκύπριους, η Σ. Χαραλάμπους είπε ότι “θα σμίξουμε για να υπενθυμίσουμε ότι για μας η απαλλαγή από την κατοχή, η απελευθέρωση και η επανένωση κάτω από την διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία είναι στόχος ζωής. Για να απαιτήσουμε επανέναρξη των συνομιλίων από το σημείο που έμειναν”.

Ακολούθως στην κοινή εκδήλωση στη νεκρή ζώνη αναγνώστηκε κοινή διακήρυξη της ΠΕΟ με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES, KTAMS, KOOP-SEN, DAU-SEN.

“Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο  που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Τα οράματα τους παραμένουν ζωντανά και διαχρονικά και ενώνουν τους εργαζόμενους όλου του κόσμου”, αναφέρουν, προσθέτοντας επίσης ότι “τιμούμε τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με  σκληρούς ταξικούς αγώνες και  μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, έβαλαν τους θεμελίους της οργάνωση και πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις”.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι “απαιτούν  τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος”.

Αναφορικά με το Κυπριακό, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση. Συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας, για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη δικοινοτική χορωδία.