Η ενότητα της εργατικής τάξης είναι η ραχοκοκαλιά για την επανένωση

500

Χαιρετισμό στο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τ/κ δασκάλων KTOS που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 20 Μαΐου απηύθυνε εκ μέρους της ΠΕΟ ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χρίστος Τομπάζος.

Ο Χρ. Τομπάζος μετέφερε εκ μέρους του Γ.Σ της ΠΕΟ τους αγωνιστικούς, αδελφικούς χαιρετισμούς των δεκάδων χιλιάδων μελών της Ομοσπονδίας.

Τόνισε ότι η Συνδικαλιστική οργάνωση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, αποτελεί ένα από τα πιο μαχητικά κομμάτια των Τουρκοκύπριων εργαζόμενων. «Πρωταγωνιστεί  στην αντίσταση κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που φτωχοποιούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα,  πρωταγωνιστεί, στον αγώνα για ειρήνη και επανένωση του τόπου μας, πρωταγωνιστεί στον αγώνα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτοντας ο αγώνας μας σήμερα για συνεργασία και κοινή δράση ανάμεσα στις δύο κοινότητες έχει ιστορία, έχει συγκεκριμένο ταξικό και πολιτικό περιεχόμενο.

«Συνάδελφοι μας όπως ο Καβάζογλου, ο Μισιαούλης, ο Αχμέτ Σατή, ο Γκιουρκάν και τόσοι άλλοι,  σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, ή καταδιώχτηκαν από τα σοβινιστικά εξτρεμιστικά στοιχεία και στις δυο κοινότητες, γιατί πάλευαν ενάντια στο  το διαχωρισμό και την διαίρεση. Μαζί συνεχίζουμε και σήμερα τους αγώνες μας, τόσο στον τόπο μας αλλά και διεθνώς μέσα από τις γραμμές της ΠΣΟ. Η χώρα μας, η Κύπρος, αν και μικρή σε μέγεθος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα διεθνές κίνημα. Ένδειξη της αναγνώρισης αυτής είναι η ομόφωνη εκλογή του τέως Γ.Γ της ΠΕΟ συν. Πάμπη Κυρίτση στην ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ιταλία».

Η ενότητα της εργατικής τάξης, υπέδειξε ο ΚΟΓ της ΠΕΟ, είναι η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η επανένωση του λαού και του τόπου. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με την διχοτόμηση και την διαίρεση.

«Γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν πρόκειται όμως  να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Καταδικάζουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες που αναπτύσσονται και καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό. Τονίζουμε ότι είναι ξένες προς το λαό και τη χώρα μας και επικίνδυνες για το σύνολο της κοινωνίας. Αναβίωση του νεοφασισμού,  του ρατσισμού και του, εθνικισμού  μόνο αποτροπιασμό προκαλεί.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό  από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η απουσία διαλόγου και  η δημιουργία νέων τετελεσμένων   οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Τομπάζος.

Πριν μερικές μέρες βαδίσαμε ξανά μαζί, μετά από δύο χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ανεμίσαμε τις κόκκινες σημαίες μας και τιμήσαμε όπως αρμόζει την μέρα της τάξης μας. Την κόκκινη εργατική πρωτομαγιά. Σε αυτό το δρόμο επιβάλλεται να συνεχίσουμε. Της κοινής πάλης, των κοινών αγώνων.

«Οι στόχοι  και τα οράματα μας πάνε πολύ πιο μακριά. Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού μας θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε από κοινού, ως εργατική τάξη της Κύπρου στις κύριες, τις πραγματικές αντιθέσεις της κοινωνίας.  Αυτό το όραμα δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο.  Για να το υλοποιήσουμε όμως χρειάζεται δουλειά πολλή.   Αγώνας ασταμάτητος και επίμονος. Και εμείς έχουμε και την δύναμη και το κουράγιο να παλέψουμε.»

Ο Χρ. Τομπάζος είπε εκ μέρους της ΠΕΟ δυό λόγια για τον «συναγωνιστή, τον σύντροφο μας τον Σενέρ Ελτζιλ αφού όπως πληροφορηθήκαμε είναι το τελευταίο του συνέδριο σαν αξιωματούχος της ΚΤΟΣ. Με τον Σενέρ στην ηγεσία της ΚΤΟΣ μας συνδέουν πολύχρονοι κοινοί αγώνες. Σε δύσκολες συνθήκες, μπήκε μπροστά και μαζί με άλλους συντρόφους άνοιξαν τον δρόμο του κοινού αγώνα ΕΚ και ΤΚ. Είμαι βέβαιος ότι τόσο η οργάνωση του, όσο και όλοι εμείς, θα τον έχουμε πάντα δίπλα μας στους αγώνες που έρχονται. Φίλε Σενέρ, καλή ξεκούραση. Είμαστε σίγουροι ότι θα συναντιόμαστε στους  δρόμους του αγώνα.»