Καθολική συμμετοχή των ωρομίσθιων στα νοσοκομεία στη σημερινή στάση εργασίας

411

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία η παγκύπρια, προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας του ωρομίσθιου προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Οπως καταγγέλουν οι Συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν λόγω της εμμονής του ΟΚΥπΥ να μην εφαρμόζει και να παραβιάζει κατ εξακολούθηση τη συμφωνία για τους κανονισμούς και όρους απασχόλησης των ωρομισθίων στα δημόσια Νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ δεν καταβάλλει ταμείο προνοίας σε όσους εργαζόμενους έχουν 52 εβδομάδες συνεχούς υπηρεσίας, δεν προχωρεί στη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με ωρομίσθιο προσωπικό εκεί και όπου χρειάζεται και προσπαθεί να διαφοροποιήσει σχέδια υπηρεσίας, καθήκοντα και ωράρια παραγνωρίζοντας, σύμφωνα με τις Συντεχνίες, ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει, να συζητήσει αλλά και να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Η καθολική συμμετοχή των ωρομισθίων εργαζομένων στα δημόσια Νοσηλευτήρια και η δυναμική τους αντίδραση φαίνεται πως έφερε αποτέλεσμα αφού κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας οι ηγεσίες των Συντεχνιών ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ καλέστηκαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ. Κατά τη συνάντηση υπήρξαν για πρώτη φορά διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την έναρξη της καταβολής του ταμείου προνοίας και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ούτως ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό.

Οι Συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ αναμένουν την επίσημη γραπτή δέσμευση του ΟΚΥπΥ για το σύνολο των ζητημάτων που συζητήθηκαν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως σε αντίθετη περίπτωση θα εξετάσουν άμεσα και δυναμικότερα μέτρα.