Κυβέρνηση-ΟΕΒ-ΚΕΒΕ ετοιμάζουν επίθεση κατά των εργαζομένων

361

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις ετοιμάζουν επίθεση εναντίον των εργαζόμενων, με μέτρα όπως η ρύθμιση των απεργιών και η άσκηση πιέσεων στους μισθούς και τα ωφελήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες συνάντηση με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, στην οποία συμφωνήθηκε η επαναφορά του θέματος της ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες καθώς και η εξέταση μέτρων προς την κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων προς τους εργαζομένους, όπως η παραχώρηση αδειών προς τους εργοδότες για την εισαγωγή ξένων εργατών, η επανεκπαίδευση ληπτών ΕΕΕ για την τοποθέτησή τους σε άλλους τομείς της βιομηχανίας απ’ αυτούς που προέρχονται και η «ελάφρυνση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη που πηγάζουν κυρίως από τη συνεχή αύξηση του εργατικού κόστους», όπως αναφέρεται σε υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

«Ο ΠτΔ επιφυλάσσεται»

Όσον αφορά το πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για την ποινικοποίηση των απεργιών, σε αντικατάσταση της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε το 2004 με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στα πλαίσια του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να δούμε τη συμφωνία αυτή να λειτουργεί».

Ανέφερε επίσης ότι «θα γίνει διάλογος» για τη συμφωνία του 2004, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο για την ποινικοποίηση των απεργιών. Συνέδεσε μάλιστα το θέμα με τις εξελίξεις στην ΑΗΚ, επιχειρώντας να βάλει πίεση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, επιτέθηκαν στους εργαζομένους λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κρατά σε ομηρία την οικονομία».

«Βρήκαμε κατανόηση»

Σε σχέση με τα αιτήματα των εργοδοτών για την παραχώρηση αδειών για την εισαγωγή εργατών από το εξωτερικό και την τοποθέτηση ληπτών ΕΕΕ σε άλλους τομείς της οικονομίας απ’ αυτούς που προέρχονται, ο Π. Προδρόμου είπε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες ιδέες και όταν υπάρξουν αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν».

Μάλιστα ο Π. Πέτρου είπε ότι «βρήκαμε κατανόηση (από τον ΠτΔ)», προσθέτοντας ότι η λίστα με τα αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων «θα συζητηθεί στο Υπουργικό για να βρεθούν λύσεις».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «υπάρχουν λήπτες ΕΕΕ που δεν είναι διατεθειμένοι να το χάσουν και να δουλέψουν» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να γίνει πιο αυστηρή». Υποστήριξε ακόμη ότι από τους 24,5 χιλιάδες λήπτες ΕΕΕ οι 3,5 χιλιάδες μπορούν να εκπαιδευτούν και να διοχετευτούν σε τομείς της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζήτησαν για άλλη μια φορά τη λήψη μέτρων για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, με αφορμή και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Επίσης, αναφερόμενοι στο ΓεΣΥ είπαν ότι θα δώσουν χρόνο για να δουν πώς θα προχωρήσει και αν θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες εντός του συγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Απο: dialogos.com.cy