Μαζί για λύση, επανένωση και εργασία με δικαιώματα!

413

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τις φωνές των εργαζομένων ολόκληρου του κόσμου και τίμησαν και φέτος την επέτειο της κόκκινης Πρωτομαγιάς, της κορυφαίας ημέρας αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου πορεύτηκαν μαζί και απαίτησαν επανένωση του τόπου μας και εργασία με δικαιώματα κάτω από τα τιμημένα κόκκινα λάβαρα της ΠΕΟ και της Πρωτομαγιάς. Το πρωί της Τετάρτης, 1η Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου ενώ κορύφωση των εκδηλώσεων της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά αποτέλεσε η κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES και DAU SEN αφού για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.   

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας όπου εκεί κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλας. Εκεί η πορεία των Ε/κ εργαζομένων συναντήθηκε με την πορεία των Τ/κ εργαζομένων και γιορτάστηκε από κοινού η ένδοξη επέτειος της Πρωτομαγιάς. Σύντομες ομιλίες στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και ο Πρόεδρος της DEV-IS. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από την Ορχήστρα του Τ/κ Δήμου Λευκωσίας και την Ε/κ μουσικό και τραγουδίστρια Μαρία Χρίστου.

Ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδος

«Ενώνουμε τη φωνή μας με  τη φωνή των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, διεκδικώντας  ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο», είπε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΟ προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ στην Πλατεία Ελευθερίας, ο αγώνας μας για λύση του κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον. Τόνισε για άλλη μια φορά πως οι δικοινοτικές συνομιλίες, είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες,  ώστε να γίνει εφικτή  λύση η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και θα προνοεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δικοινοτική διζωνική Ομοσπονδία. Ξεκαθάρισε δε πως η ΠΕΟ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με την ιδέα της διχοτόμησης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που βιώνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο επισημαίνοντας πως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, οι  εργοδότες λόγω της κρίσης και του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων έχουν βρεθεί σε θέση ισχύος. «Δεν σέβονται τις Συμβάσεις και ασκούν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους ώστε να μην οργανώνονται και να μην αξιοποιούν τη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργοδότησης τους. Ιδιαίτερα για τους νέους, οι συνθήκες που  διαμορφώνονται είναι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ο Π. Κυρίτσης διαβεβαίωσε πως η ΠΕΟ μετά την κρίση επανέρχεται αποφασιστικά, διεκδικώντας μέσα από  την ανανέωση των Συμβάσεων όχι μόνο την  επαναφορά  όλων όσων είχαν παραχωρηθεί στο φόντο των ακραίων συνθηκών που δημιούργησε το κούρεμα και το μνημόνιο αλλά και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. «Ταυτόχρονα όμως σήμερα η  πιο σημαντική μάχη είναι για εφαρμογή εκείνων των νομοθετικών και θεσμικών μέτρων, τα οποία να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες, να εφαρμόζουν τις Συμβάσεις και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Για δε τους τομείς όπου για διάφορους λόγους δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, να δημιουργηθεί νομοθετικά μηχανισμός, ο οποίος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων θα καθορίζει για τους εργαζόμενους ελάχιστα δικαιώματα, όσον  αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωρία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας».

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε άνθρωπος που θέλει μια άλλη Κύπρο πρέπει να δώσει δύναμη στη φωνή του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κινδυνεύει να γραφτεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, αν δεν συνειδητοποιήσει σύντομα την ανάγκη να λειτουργήσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, αν δεν αναλάβει ειλικρινείς πρωτοβουλίες για σύντομη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση. Όπως ανέφερε, “ειδικά αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού κατακτήσεις που αφορούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα τέθηκαν στο στόχαστρο. Η Κυβέρνηση τους ακολουθεί μια στυγνή ταξική πολιτική. Ακολουθεί πολιτική που θέλει τους πολλούς να σηκώνουν τα βάρη, να πληρώσουν το τίμημα. Και τους λίγους να πλουτίζουν”, συμπλήρωσε.

“Οι εγκληματικές αποφάσεις που έλαβαν ο κ. Αναστασιάδης και το Eurogroup το 2013 εκτόξευσαν τα κόκκινα δάνεια στα ύψη. Όλες οι αποφάσεις που ο ΔΗΣΥ μαζί με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και μερικώς της ΕΔΕΚ προώθησαν στη βουλή εξόπλισαν τις τράπεζες και άφησαν στο έλεος του θεού τους δανειολήπτες. Σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας, αφού οι περιουσίες τους, οι δουλειές τους, τα σπίτια τους απειλούνται με πλειστηριασμό”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ακόμη πως “καταδίκασαν την πλειοψηφία της νέας γενιάς να μη μπορεί να έχει δική της στέγη, καταδίκασαν δεκάδες ανθρώπους να μην έχουν καν στέγη” και πως “η λιτότητα που επέβαλαν, καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους να υπομένουν στα δημόσια νοσοκομεία κατάσταση που θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες”.

“Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο, τον κάθε λογικό άνθρωπο που θέλει μια άλλη Κύπρο, που θέλει για τον ίδιο, την οικογένεια, την κοινωνία και τον τόπο του μια διέξοδο, να παλέψει μαζί μας. Όσο ο καθένας μένει μόνος του θα είναι αδύναμος. Όσο ο καθένας μένει μόνος του τίποτε δεν θα αλλάξει. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Όλοι μαζί, μαζί με το ΑΚΕΛ την πολιτική δύναμη που μπορεί να παλέψει για τους πολλούς, για τις ανάγκες και τα προβλήματα τους μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόεδρος DEV-IS: Kοινός αγώνας Ε/κ-Τ/κ ενάντια στις πολιτικές λιτότητας

«Η 1η Μαΐου είναι η ημέρα για να δείξουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για λύση και επανένωση της χώρας μας και του λαού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της DEV-IS Χασάν Φελέκ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της 1ης του Μάη και τους αγώνες των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να στηρίζουν μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, με μια και μόνη κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Είπε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για επανενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη ομόσπονδη Κύπρο είναι μέσω διαπραγματεύσεων.

Καλούμε, συνέχισε, τους δύο ηγέτες να συναντηθούν χωρίς καμία προϋπόθεση στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Όπως ανέφερε, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ζουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αγωνιστούν σε κοινό αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, την αποδιοργάνωση της εργασιακής ζωής, την ιδιωτικοποίηση και την εξάλειψη του κοινωνικού κράτους.