Με μέτρα προειδοποιεί η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ καλώντας την κυβέρνηση να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

395

Έντονη ανησυχία εκφράζει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, χθες συνήλθε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής σε σχέση με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις της.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Συντεχνίας, εξακολουθούν να μην δικαιούνται το έκτακτο ειδικό ανεργιακό επίδομα του 60% του μισθού και πληρώνονται το κατώτατο ποσό των €360,00, επειδή η πλειοψηφία των ξενοδόχων παραβίαζε την συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους τον χειμώνα και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού κατά την περίοδο της αναστολής.

Με την απόφαση αυτή χιλιάδες εργαζομένων ήδη ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση μη μπορώντας να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους. Το δράμα αυτών των εργαζόμενων και των οικογενειών τους υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2021, αφού πολλά ξενοδοχεία αναμένεται να μείνουν κλειστά, διαμηνύει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, επαναφέροντας το αίτημα όσα ξενοδοχεία ανοίγουν να υποχρεούνται να πληρώνουν κανονικά τον μισθό του προσωπικού και όλα τα παρεμφερή δικαιώματα του και ο εργοδότης να επιδοτείται από το κράτος.

Μόνο έτσι, τονίζεται, διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και θα αποφευχθεί η εκμετάλλευση τους από εργοδότες που ήδη δηλώνουν ότι θα πληρώνουν το 40% του μισθού και όλα τα παρεμφερή στο ποσοστό αυτό.

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει επίσης η Συντεχνία για την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής του ανεργιακού επιδόματος σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, καθώς και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ευκολία επικοινωνίας σε περίπτωση προβλημάτων με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου είτε τηλεφωνικά είτε με fax ή email.

Είναι απαραίτητο το σχέδιο στήριξης να συνεχιστεί με τις αναγκαίες αλλαγές τόσο για τα ξενοδοχεία όσα και τα Κέντρα Αναψυχής για όσο χρειαστεί αποφεύγοντας απολύσεις των εργαζομένων και διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή επιβίωση τους όσο διαρκούν τα μέτρα, υπογραμμίζει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένει ότι το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση γενικότερα θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τις θέσεις μας και ότι αυτές θα περιληφθούν στα νέα μέτρα στήριξης που θα εξαγγελθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση η Συντεχνία μας δεν θα παραμείνει αδιάφορη αλλά θα προχωρήσει σε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους», καταλήγει η ανακοίνωση.