Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα διεκδίκησης

233

Μετά από την πραγματοποίηση εκατοντάδων επαφών και Γενικών Συνελεύσεων σε χώρους εργασίας, η ΠΕΟ πραγματοποίησε το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης με συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς το Προεδρικό στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι.

Στο Υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε ομιλία η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και εγκρίθηκε ψήφισμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση μεγάλης Παγκύπριας κινητοποίησης λήφθηκε από το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Οργανωμένα και συλλογικά θα διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε

«Εργαζόμενοι από τα εργοτάξια, τα νοσοκομεία, τις βιομηχανίες, τους ημιδημόσιους οργανισμούς, τα λεωφορεία, τις δομές κοινωνικής προστασίας, νέοι εργαζόμενοι που τώρα μπαίνουν στη δουλειά, συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες, Κύπριοι και μετανάστες στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί τις κρίσεις και τις αποφάσεις που κάποιοι παίρνουν για εμάς χωρίς εμάς να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην ομιλία της.

Η Κύπρος, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έγινε πρωταθλήτρια στην άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στις κοινωνικές ανισότητες στην απορρύθμιση της εργασίας, στη διεύρυνση της φθηνής χωρίς βασικά δικαιώματα εργασίας.

«Σε μια περίοδο συνεχόμενων θετικών ρυθμών ανάπτυξης για τους οποίους η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κομπάζει και πανηγυρίζει ότι είναι αποτέλεσμα της σοφής οικονομικής της πολιτικής, γιατί αυτοί ξέρουν από οικονομία, το μερίδιο των μισθών στη πίττα του εθνικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι μειωμένο και η σχέση μισθών και κερδών ανισομερής.

Από το 56% που ήταν το μερίδιο των μισθών στο Εθνικό Εισόδημα έφτασε στο 46% ενώ τα εισοδήματα από κέρδη από το 45% έφτασαν στο 58%.

Η δεκαετία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει στερήσει από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 7,5δις ευρώ.  Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην περίοδο 2013-2019 οι εργαζόμενοι έχαναν 750 εκ. ευρώ και για την διετία 2020-2021- 950 εκ. ευρώ ετησίως.

Ανάμεναν οι εργαζόμενοι κυρίως, οι νέοι, οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που οι εργοδότες τους τους εκφοβίζουν για να μην οργανωθούν, με ανυπομονησία τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Αποφάσισε η κυβέρνηση κατώτατο μισθό €855 στη πρόσληψη €940 μετά από έξι μήνες υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Μια απόφαση που προκαλεί απογοήτευση και θυμό στους εργαζόμενους που νιώθουν ότι η κυβέρνηση τους εξευτελίζει και τους απαξιώνει. Δεν είναι προβληματικό και απογοητευτικό μόνο το ύψος του κατώτατου μισθού το οποίο απέχει σημαντικά από το να είναι αξιοπρεπές και να ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής.  Είναι και γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση να αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους εργοδότες να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας χωρίς πληρωμή υπερωριών, χωρίς αποζημίωση αργιών, χωρίς 13ο, χωρίς ΑΤΑ.

Είναι και γιατί η κυβέρνηση με την απόφαση της ουσιαστικά κάνει πλάτες σε εκείνους τους εργοδότες που παραβιάζουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε γιατί για ακόμα μια φορά, όπως συνέβη πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της στηρίζει τις κακές εργοδοτικές πρακτικές, στηρίζει εκείνη τη μερίδα των εργοδοτών που στηρίζουν τα κέρδη τους στην εργασία με όρους εργασιακού μεσαίωνα.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε γιατί η κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη. Όταν πέρσι λέγαμε ότι υπάρχει ακρίβεια και πρέπει η κυβέρνηση έγκαιρα να σχεδιάσει μέτρα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τους πιο αδύνατους, η κυβέρνηση απαντούσε ότι υπερβάλλουμε και ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. 30% αύξηση συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021 στη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, 30% αύξηση στο υγραέριο 19% αύξηση στο ψωμί, 12% στο γάλα.

Ένα και πλέον χρόνο μετά, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να σπάζει ρεκόρ και να ροκανίζει το 1/10 από  το εισόδημα των εργαζομένων και τώρα μας λένε  να κάνουμε υπομονή, να γίνουμε συνετοί καταναλωτές, να κάνουμε οικονομίες και να σβήνουμε τα φώτα.

Η απώλεια των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά την τρέχουσα χρονιά, που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση ακρίβειας, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5δις ευρώ».

Συνεχίζοντας η Γ.Γ. της ΠΕΟ κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση λέει πως έδωσε πολλά εκατομμύρια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακρίβειας, εντούτοις δυστυχώς οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς: «Η Κύπρος είναι τέταρτη από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σ’ ότι αφορά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Υπολογίζεται ότι από τα αυξημένα έσοδα στο ΦΠΑ λόγω των αυξήσεων στις τιμές η κυβέρνηση θα έχει πρόσθετα έσοδα μέχρι το τέλος του 2022, 1 δις ευρώ».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εισηγηθεί η ΠΕΟ πολλές φορές για στήριξη της κοινωνίας και ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Αρνούμενη η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα ουσιαστικά επιλέγει και πάλι να είναι απέναντι από την κοινωνία, από τους πολλούς. Επιλέγει να συμπεριφέρεται ως τοκογλύφος και ως προστάτης εκείνων που λόγω της ενεργειακής κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο».

Συνεχίζοντας είπε πως η τρέχουσα συγκυρία της κρίσης πληθωρισμού φέρνει ακόμα πιο έντονα και επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ: «Η μεταβατική συμφωνία που έγινε μεταξύ εργοδοτών, συντεχνιών και κυβέρνησης για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ έληξε τέλος του 2021.  Η συζήτηση για νέα συμφωνία δεν άρχισε ακόμα.  Πριν δε ξεκινήσει ο διάλογος ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ βιάστηκε να πάρει θέση λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσει η ρύθμιση να παίρνουν οι εργαζόμενοι την μισή ΑΤΑ. Τις τελευταίες μέρες ακούγονται και νέες ευφάνταστες ιδέες.  Με πρόσχημα το επιχείρημα ότι δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ΑΤΑ ο κ. Νεοφύτου εισηγείται άλλα των άλλων ενώ ο άλλος ομογάλακτος υποψήφιος δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει για το θέμα».

Η Σ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η διεύρυνση της για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους είναι το μόνο απτό εργαλείο προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το ροκάνισμα που δέχονται τα εισοδήματα από το ράλι αυξήσεων. «Αν η έγνοια και η ανησυχία είναι για τους εργαζόμενους που δεν παίρνουν ΑΤΑ, υπάρχουν τρόποι αυτό να ρυθμιστεί. Να αποδοθεί πλήρως η ΑΤΑ, να συμπεριληφθεί η ΑΤΑ ως στοιχείο Αυτόματης Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, να εισαχθούν θεσμικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες σε κλάδους και τομείς που έχουν συμβάσεις να τις εφαρμόζουν για όλους τους εργαζόμενους. Καθαρά, σταράτα ας απαντήσουν όλοι σ’ αυτά τα ζητήματα».

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ χαρακτήρισε την πορεία του περασμένου Σαββάτου ως έκφραση του συσσωρευμένου θυμού και της αγανάκτησης αλλά ταυτόχρονα και ως ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και διεκδίκησης: «Εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε θεωρούμε αχρείαστη φασαρία τη συλλογική δυναμική αντίδραση των εργαζομένων. Στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα. Το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστούν οι μονόπλευρες αντεργατικές πολιτικές: Απαιτούμε αξιοπρεπή μισθό με δικαιώματα, Απαιτούμε θεσμικά μέτρα που να καθιστούν υποχρεωτικούς για όλους τους βασικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων, πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και διεύρυνση της για όλους τους εργαζόμενους, επαρκή μέτρα προστασίας της κοινωνίας από την ακρίβεια. Σε κάθε βήμα που μας δίνεται, με κάθε μέσο που διαθέτουμε οργανωμένα και συλλογικά θα διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε».

Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Παγκύπρια πανεργατική κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2022 στη Λευκωσία έχει εγκρίνει το πιο κάτω υπόμνημα, το οποίο είμαστε εξουσιοδοτημένοι να σας επιδώσουμε προσωπικά:

  1. Λόγω των αρνητικών εξελίξεων που συνέβησαν στον τόπο μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας και του φόβου που επικράτησε ανάμεσα στους εργαζόμενους, υπήρξαν ανατροπές στο σύστημα εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων.

Δυστυχώς, οι ανατροπές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την παραβίαση, σε μεγάλο βαθμό, των συμφωνημένων Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, την προώθηση φθηνής και χωρίς βασικά δικαιώματα εργασίας, και τη χρησιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων ως φτηνής εργατικής δύναμης και μηχανισμού συμπίεσης των μισθών και άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων προς τα κάτω.

Δυστυχώς οι αποφάσεις που η κυβέρνηση σας έλαβε για τον κατώτατο μισθό αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού και δεσμευτικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αφήνει πεδίο περαιτέρω διάβρωσης της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε όπως τροποποιηθεί το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, με στόχο το ύψος του κατώτατου μισθού να ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής και την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Παράλληλα, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις για να  ρυθμίζονται βασικοί παράμετροι, όπως ωράριο εργασίας, υπερωριακή απασχόληση και τρόπος αποζημίωσης, θρησκευτικές και δημόσιες αργίες, 13ος μισθός και άλλα, με στόχο την διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα απαιτούμε όπως το ύψος του κατώτατου μισθού να διαμορφώνεται σε  συνδυασμό με τη διαφοροποίηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τον γενικό κατώτατο μισθό που δημιουργούν έδαφος περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και μονιμοποίησης  της ανακύκλωσης της φτηνής ευκαιριακής απασχόλησης, απαιτούμε όπως αυτές αποσυρθούν άμεσα.

Για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας απαιτούμε όπως εισαχθούν ρυθμίσεις έτσι που οι κατώτατοι συμφωνημένοι μισθοί ανά ειδικότητα που περιέχονται στις Συλλογικές Συμβάσεις, εφαρμόζονται υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους.

  • Απαιτούμε την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα καύσιμα:
  • Να υπάρξει άμεση μείωση του ΦΠΑ και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο καιρό συνεχίζεται το κύμα των αυξήσεων.
  • Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
  • Άμεση αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα, για να καλυφθεί η απώλεια που έχουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από τις συνεχόμενες αυξήσεις.
  • Κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
  • Φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών.
  • Άμεση έναρξη του διαλόγου για την ΑΤΑ, με στόχο την πλήρη επαναφορά του τιμαριθμικού επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε στον μήνα Οκτώβριο, δεν έχει γίνει ακόμα καμιά συζήτηση, και ενώ η ΑΤΑ ως μηχανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέτρο προστασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, παρατηρούμε μία αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στη συζήτηση του όλου θέματος εκ μέρους της Κυβέρνησης Σας.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε τα πιο πάνω αιτήματα, που προέρχονται από το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και περιέχονται στο υπόμνημά μας πολύ σοβαρά υπόψη, και θα ενεργήσετε για ικανοποίηση τους.