Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να επιστρέφουν σπίτι τους ασφαλείς

278

Ανακοίνωση της ΠΕΟ για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα:

“Δυστυχώς για ακόμα μια φορά μετά το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς σε εργοστάσιο στο Στρόβολο βρισκόμαστε μπροστά στον θάνατο ενός ακόμα εργαζόμενου στην εργασία. Ακόμα ένας εργαζόμενος προστίθεται στον κατάλογο όσων έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Ένας άλλος εργαζόμενος τραυματίστηκε σήμερα εν ώρα εργασίας.

Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα είναι πέραν από ανησυχητική. Με αφορμή και τα σημερινά ατυχήματα από τα οποία το ένα θανατηφόρο προβάλλουν σειρά προβληματισμών και ερωτηματικών τα οποία απαιτούν απαντήσεις.

Εφαρμόζεται η πρόνοια του Νόμου για σχέδια εκτίμησης κινδύνου; Λαμβάνονται μέτρα προστασίας και εκτέλεσης της εργασίας με βάση τα σχέδια εκτίμησης κινδύνου; Δίνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και οδηγίες στους εργαζόμενους για να διεξάγουν με ασφάλεια και υγεία τη δουλειά τους;

Αναμφίβολα θα περιμένουμε τη διερεύνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτά τα δυστυχήματα. Είναι όμως προφανές, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων, ότι το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα και στο θέμα της πρόληψης και στο θέμα του ελέγχου και στο θέμα της επιβολής του νόμου.

Η ΠΕΟ έδωσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Υπουργείο για μέτρα που να βελτιώνουν την κατάσταση. Δυστυχώς οι εισηγήσεις μας παραμένουν καταχωνιασμένες. Αναμένουμε έργα. Με ευχολόγια η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Απευθύνομαι τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να επιστρέφουν στις οικογένειες τους ασφαλείς, αρτιμελείς, υγιείς. Είναι ευθύνη των εργοδοτών να το διασφαλίζουν αυτό και υποχρέωση του κράτους να ελέγχει και να επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος.”