Οι ξενοδόχοι αρνούνται την πληρωμή του 13ου στους εργαζόμενους

325

Την έντονη αγανάκτιση τους εκφράζουν οι Συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ για τη στάση των ξενοδόχων έναντι των εργαζομένων αρνούμενοι να παραχωρήσουν τον 13ο μισθό.

Με ανακοίνωση τους οι δύο Συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Εργασίας και την ίδια την Υπουργό εργασίας να παρέμβουν για εφαρμογή των συμφωνηθέντων δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν αποδέχονται τις μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες των ξενοδόχων και ότι απαιτούν την καταβολή ολόκληρου του 13ου μισθού στους εργαζόμενους.

Αυτούσια η ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ:

«Δεν μας ξαφνιάζει η συμπεριφορά των ξενοδόχων έναντι του προσωπικού τους.

Μας έχουν συνηθίσει στις παρανομίες τους, τους έμμεσους ή άμεσους εκβιασμούς προς το προσωπικό τους, την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και γενικά την επιβολή απαράδεκτων όρων και συνθηκών απασχόλησης στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων.

Δεν δίστασαν λοιπόν να αρνηθούν να παραχωρήσουν τον 13ο μισθό στους εργοδοτούμενους τους, όπως ξεκάθαρα διευκρίνισε η ίδια η Υπουργός εργασίας σε κοινή συνάντηση εργοδοτών και Συντεχνιών στις 15 τρέχοντος και όπως ορίζει ο νόμος περί προστασίας των μισθών, ρίχνοντας, όπως σε πεινασμένα σκυλιά, ένα κοκαλάκι να γλύψουν, παραμονές Χριστουγέννων.

Κι ας μη μας κλαυτούν και πάλι ότι έχουν ζημιές. Καλά την έχουν, έχουν και να φάνε και να πιούν και να κάνουν ανακαινίσεις εκατομμυρίων. Όμως για τους υπαλλήλους τους, που φυτοζωούν εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν. Τόση η ευαισθησία τους για το προσωπικό τους.

Καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες των εργοδοτικών συνδέσμων για να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και παρά την δεδηλωμένη ετοιμότητα του Συνδικαλιστικού κινήματος να διευκολύνει την παραχώρηση του 13ου ανάλογα και με τις συνθήκες της κάθε επιχείρησης, μονομερώς και χωρίς καμία επαφή ή συνεννόηση με τις Συντεχνίες έκαμαν το δικό τους, γράφοντας τους πάντες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Καλούμε το Υπουργείο και την ίδια την Υπουργό εργασίας να παρέμβουν για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε τις μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες τους και ότι απαιτούμε την καταβολή ολόκληρου του 13ου μισθού στο προσωπικό τους.

Δεν θεωρούμε το θέμα λήξαν και θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα των εργαζομένων όποτε κρίνουμε εμείς σκόπιμο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη αποδεχτούν οποιαδήποτε συμφωνία, να αντισταθούν στις πιέσεις και εκβιασμούς και να ενημερώσουν τις Συντεχνίες τους για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι έχει ο τροχός γυρίσματα και να μη λησμονούν ότι με αυτή τη συμπεριφορά στέλνουν τα χειρότερα μηνύματα, τόσο στους υφιστάμενους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όσο και στους νέους μας που θα ενταχτούν στην αγορά εργασίας.»