Οφειλόμενη τιμή σε συνδικαλιστικά στελέχη που έβαλαν το εμείς πάνω από το εγώ

896

Εκδήλωση προς τιμήν τεσσάρων στελεχών της ΠΕΟ που διετέλεσαν μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου,  των Λευτέρη Γεωργιάδη, Παναγιώτη Ρήγα, Μάριου Πρατζιώτη, Ευάγγελου Ευαγγέλου καθώς και του τέως προέδρου της Dev-is  Χασάν Φελέκ πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ.

Οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής σε συναδέλφους που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια μέσα από την ΠΕΟ, τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους δεν είναι κάτι που γίνεται για τυπικούς λόγους αβρότητας, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους προσθέτοντας πως είναι μια διαδικασία υπόμνησης του ρόλου και της σημασίας που διαδραματίζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη στη ζωή και δράση του κινήματος και ταυτόχρονα μια διαδικασία διαπαιδαγώγησης και ενδυνάμωσης για τα συνδικαλιστικά στελέχη αφού ο καθένας από τα στελέχη που αφυπηρετεί είναι μια ψηφίδα στην συλλογική ιστορία του κινήματος. 

«Είμαστε σήμερα εδώ τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα στελέχη της ΠΕΟ και οι οικογένειες των τιμώμενων συναδέλφων για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε 4 συναδέλφους που διετέλεσαν μέλη της ανώτερης ηγεσίας της ΠΕΟ, του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του Χασάν Φελέκ τέως Πρόεδρου της Dev-is, ο οποίος ήταν και θα είναι ένας από μας», ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία ξεχωριστά στον κάθε ένα από τους τιμηθέντες:

«Ο Λευτέρης Γεωργιάδης διένυσε μια πορεία 41 χρόνων ως επαγγελματικό στέλεχος. Ταύτισε την ζωή του και την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής. Ο Λευτέρης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μαχητής, πάντοτε συνεπής, σταθερός στις αρχές του, με βαθιά πίστη στο κίνημα, κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου όχι μόνο τα συλλογικά αλλά και τα προσωπικά. Με την δουλειά και την συνέπεια του ο Λευτέρης καταξιώθηκε να εκλεγεί μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ. Για όσους υπηρετήσαμε μαζί του στο Εκτελεστικό Γραφείο, ο Λευτέρης ήταν πάντοτε ένας καλός συνομιλητής, συνθετικός,  με καθαρό προσανατολισμό, ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος.

Ο Παναγιώτης Ρήγας υπηρέτησε τη συντεχνία Μηχανοτεχνιτών της ΠΕΟ για 40 χρόνια. Η εργατικότητα του, η πραότητα του  συνοδευόμενη με την ταξική πυξίδα,  τον καταξίωσαν ανάμεσα στα στελέχη της ΣΕΜΜΗΚ.  Πέρασε όλα τα σκαλοπάτια της συντεχνίας και για 14 χρόνια υπήρξε Γ.Γ. της Συντεχνίας. Πάντα συνεπής, μέσα στη μάχη, από τα στελέχη που δεν ανέμενε αξιώματα και οφίκια, ούτε στεκότανε σε αυτά. Πιστός και ιδεολόγος, ένας εργάτης για τους εργαζόμενους.

Το άλλο στέλεχος που τιμούμε είναι ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, ο Βαγγέλης ο Παφίτης που ρίζωσε στην ΠΕΟ Αμμοχώστου. Ξεκίνησε την πορεία του στο κίνημα το 1979  στην συντεχνία Εμπορικών και Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων στην Πάφο. Το 1986 ανέλαβε την Συντεχνία Εργατών Γεωργίας Αμμοχώστου επιθεωρώντας ταυτόχρονα και το Τμήμα Λάρνακας. Από το 1996 μέχρι και την αφυπηρέτηση του υπηρέτησε την ΠΕΟ ως Γραμματέας του Τ.Σ. ΠΕΟ Αμμοχώστου. Πορεία πολύπλευρη και πλούσια, συνυφασμένη με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή.

Ο Μάριος Πρατζιώτης είναι ο Βαρωσιώτης, που ρίζωσε στην ΠΕΟ Λάρνακας.  Προσελήφθηκε το 1979 στην Συντεχνία Οικοδόμων. Από το 1990 και για 16 χρόνια ήταν Επαρχιακός Γραμματέας των Οικοδόμων Λάρνακας και από το 2006 Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας. Πιστός στο κίνημα, αγνός και ανιδιοτελής, πρόθυμος να αναλάβει όποια αποστολή του ανέθετε το κίνημα, αγόγγυστα χωρίς πολλά λόγια.  Λαϊκός,  πάντα κοντά στους εργαζόμενους, ένας από αυτούς.»

Η ΓΓ της ΠΕΟ ευχαρίστησε τους τέσσερις τιμηθέντες για την προσφορά τους, προσφορά που σφράγισαν, όπως είπε, και με την συνειδητή τους απόφαση να αφυπηρετήσουν πρόωρα,  βοηθώντας με αυτό το τρόπο το κίνημα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που δυστυχώς και πάλι βρέθηκαν μπροστά μας λόγω των επιπτώσεων στα οικονομικά της ΠΕΟ από τον κορωνοϊό. «Αυτό σημαίνει να βάζει κάποιος το εμείς πάνω από το εγώ.»

«Ο Χασάν Φελέκ είναι ένας αδελφός στον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η ΓΓ της ΠΕΟ στον, πολύ ξεχωριστό συνάδελφο, όπως είπε, τον Χασάν Φελέκ. Ο Χασάν είναι ένας από τους συναδέλφους που από τη στιγμή που συνειδητοποιήθηκε ταξικά συνέδεσε την πορεία του όλη με τους αγώνες των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων για λύση και επανένωση και για την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, τόνισε η Σ. Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι αυτό δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα.  «Σε καιρούς που όποιος Τουρκοκύπριος τολμούσε να μιλήσει για την ανάγκη επανένωσης πολύ δε περισσότερο που όποιος τολμούσε να συναντηθεί με ελληνοκύπριους όχι απλά ήταν προδότης, αλλά κινδύνευε και η φυσική του ύπαρξη από τα φασιστικά στοιχεία, ο Χασάν ως στέλεχος της   Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας DGB  ήταν από τους πρωτοπόρους που μπήκαν μπροστά», υπέδειξε η ΓΓ της ΠΕΟ τονίζοντας ότι με την ένταξη του στην DEV-IS το 1982 ως απλό μέλος μέχρι το 2019 που αφυπηρέτησε από την θέση του προέδρου της DEV-IS ο Χασάν ήταν πάντοτε μαζί μας σε όλες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για λύση και επανένωση.  «Οι ισχυροί δεσμοί ΠΕΟ DEV-IS  έγιναν ακόμα πιο ισχυροί με την παρουσία και την συμβολή του συνάδελφου Χασάν, μια σιδερένια γροθιά».

«Για μας ο Χασάν δεν είναι μόνο ο Χασάν της DEV-IS είναι ένας αδελφός στον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων, για την λύση του Κυπριακού, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση», υπογράμμισε η ΓΓ της ΠΕΟ.

Οι τιμηθέντες έκαναν με τη σειρά τους ο καθένας τη δική του αντιφώνιση.