Διογκώνεται το κύμα ακρίβειας που πλήττει καταναλωτές και εργαζόμενους

465

Οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι στην Κύπρο έχουν ήδη πληρώσει το βαρύ τίμημα  της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και των συνεπειών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και σήμερα είναι αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που παίρνει ανησυχητικές  διαστάσεις, τονίζει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της για την 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή που βρίσκει τους καταναλωτές στην Κύπρο αλλά και διεθνώς σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ιδιαίτερη ανησυχία, σημειώνεται, προκαλεί το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα σιτηρά και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχιστεί και αναμένεται να διογκωθεί  μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι ψηλές τιμές στα σιτηρά και την ενέργεια ήδη επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις και εκτόξευση τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και προκαλούν σοβαρές πληθωριστικές τάσεις, υπογραμμίζει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος μη επάρκειας σιτηρών και αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και αλευριού με αλυσιδωτές επιπτώσεις στις βιομηχανίες και στους κλάδους που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και τις γαλακτοβιομηχανίες.

Οι  οικονομικές επιπτώσεις που ήδη επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας, πλήττουν πολύ περισσότερο  τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που και πάλι θα πληρώσουν το τίμημα και απειλούνται από τη φτώχεια.

Η κυβέρνηση, αναφέρει η ΠΕΟ, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυ προστασίας της κοινωνίας και των καταναλωτών που είναι εκτεθειμένοι  στην καλπάζουσα ακρίβεια και το ράλι τιμών με την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων ώστε να ανακουφιστούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και νοικοκυριά και για να ανακοπεί η διάβρωση των εισοδημάτων.

Παράλληλα θα πρέπει να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας και σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα αφού παρά την εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα,  οι τιμές αντί να μειωθούν έχουν αυξηθεί.

Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις και διεκδικήσεις της για αντιμετώπιση της ακρίβειας:

•           Τερματισμός διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

•           Μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα.

•           Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους  ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών.

•           Μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων όπως η συμπερίληψη τους για όσο συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

•           Μείωση ΦΠΑ και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο καιρό συνεχίζεται το κύμα των αυξήσεων.

•           Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

•           Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας  Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

•           Αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής με τη διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια αφού η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας λόγω του  αυξημένου  κόστους καθίσταται αδύνατη.  

Η  ΠΕΟ καταλήγει ότι μέσα από το εξειδικευμένο  τμήμα  των καταναλωτών που έχει δημιουργήσει  θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα και να παρεμβαίνει στην κοινωνία διεκδικώντας τα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή.