Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό

420

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αξιώνοντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων προς τον εγκλωβισμένο άμαχο πληθυσμό.

Την περασμένη Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού στη Λευκωσία, όπου πλήθος κόσμου κρατώντας πανό υπέρ της ειρήνης και φιλίας των λαών και κατά του πολέμου διατράνωσε την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Τάσος Κωστέας, επεσήμανε πως η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει κατοχή, εκτοπισμός και βία. «Έχουμε διπλή υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και να στηρίξουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε τον αγώνα του για τερματισμό της κατοχής. Στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους όπως και κάθε αγωνιζόμενο λαό, επιστρέφοντας μέρος της αλληλεγγύης και της βοήθειας που δίνουν στον δικό μας αγώνα στα διεθνή βήματα εδώ και πολλές δεκαετίες».

Όσον αφορά τους λόγους συμπαράστασης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΣΕ αναφέρθηκε στις σοβαρές καθημερινές παραβιάσεις του διεθνούς δίκαιου, στην άρνηση του Ισραήλ να αποδεχτεί την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην αποδόμηση της κυριαρχίας των Παλαιστινίων κ.α. «Σήμερα ολόκληρη η Γάζα τείνει να μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο εξολόθρευσης. Απαιτούμε να δοθεί ένα τέλος. Οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αξίζουν καλύτερες μέρες σε ένα καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας». Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλλα Αττάρι, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σημειώνοντας «πως αυτή τη στιγμή σε βάρος του λαού μας εκτελείται γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Έχουμε πέσει θύματα μιας διαβολικής συνωμοσίας, κατοχής, καταπίεσης, εξευτελισμού, παραπληροφόρησης, υποκρισίας. Όταν όλη η ανθρωπότητα στέκεται απέναντι στη Γάζα ανίκανη να περάσει ένα μπουκάλι γάλα στα παιδιά της Γάζας, τους ευχαριστούμε για αυτή την ανικανότητα και δηλώνουμε ως περήφανος λαός που αγωνίζεται για την ελευθερία του ότι δεν θα επιτρέψουμε το εθνικό μας θέμα να καταντήσει στα τραπέζια των μεγάλων σαν ανθρωπιστικό θέμα. Δεν ζητιανεύουμε τη συμπαράσταση από κανέναν. Το μόνο που θέλει ο παλαιστινιακός λαός είναι η αξιοπρέπεια και η απελευθέρωση. Θέλουμε την πατρίδα μας, θέλουμε το παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι

Είκοσι τρεις Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα καλύπτοντας τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, ενώ κάποιοι αγνοούνται. Τον τραγικό απολογισμό έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, το μέλος του Δ.Σ. Θανάσης Αθανασίου σημείωσε ότι αυτή ενώνει τη φωνή της με τη ΔΟΔ και καλεί τον ΟΗΕ και την UNESCO να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι και τα εμπόλεμα μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία. Εκείνο που προέχει είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών, πρωτίστως των αμάχων και των γυναικόπαιδων.