Οι ζωές των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη

519

Την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να επιστρέφει στο σπίτι του και στην οικογένειά του υγιής και αρτιμελής διατράνωσε για άλλη μια φορά η ΠΕΟ με την εκδήλωση διαμαρτυρίας για την διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων που πραγματοποίησε στις 6 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, πραγματοποιήθηκε με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας όπου επιδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ και Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων

Διαχρονικός στόχος της ΠΕΟ είναι η προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων και η σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Πραγματοποιώντας ακόμη μια εκδήλωση τέτοιου περιεχομένου, η ΠΕΟ δήλωσε την απαίτησή τους να τεθούν οι ζωές των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη, να προστατευθούν από τις επαγγελματικές ασθένειες αλλά και να επιμορφωθούν οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η απαίτηση της ΠΕΟ για υποχρεωτική εφαρμογή του Safe Pass ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία και η παραδειγματική τιμωρία των εργοδοτών που παρανομούν.

8 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023

Όπως προαναφέρθηκε κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης ήταν να υπογραμμίσει η ΠΕΟ την ανάγκη οι ζωές των εργαζομένων να τεθούν πάνω από τα κέρδη, να απαιτήσει να γίνουν επενδύσεις από πλευράς εργοδοτών στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας και να απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους και παραδειγματικές τιμωρίες. 

Όπως είπε, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε οκτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε σύγκριση με πέντε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα στο χώρο εργασίας, κάθε φορά που ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή επιστρέφει σακατεμένος, παραβιάζεται ένα βασικό εργασιακό δικαίωμα, το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία και αυτό σημαίνει ότι στη διαδικασία της εργασίας δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις του εργοδότη για εκτίμηση του κινδύνου και για μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου.

Η υποτίμηση του τομέα της ασφάλειας και υγείας, ακόμα και το γεγονός ότι και στην ίδια τη Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια αρέσκονται περισσότερο σε διακηρυκτικές γενικόλογες στρατηγικές παρά σε νέα νομικά εργαλεία, είναι μέρος της στρατηγικής επιλογής των εργοδοτών σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν το κεφάλαιο και συμπορεύονται μαζί του για όσο το δυνατό πιο χαμηλό εργατικό κόστος με τις επενδύσεις σε μέτρα ασφάλειας και υγείας να θεωρούνται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση.

Σε μια περίοδο όπου η εργασία και ο τρόπος διεξαγωγής της επηρεάζεται έντονα από την διείσδυση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αναδεικνύοντας νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και υγείας είναι έντονη η ανάγκη οι εργοδότες και το Υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και τις παλιές προκλήσεις ξεκινώντας από τα πολύ βασικά», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισε, είναι αναγκαία η δημιουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σ’ όλους τους χώρους που αυτό προνοείται με βάση τη Νομοθεσία. Επίσης αναγκαία είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ενθάρρυνση και η έμπρακτη στήριξη και προστασία των εργαζομένων που αναλαμβάνουν τον σημαντικό ρόλο του μέλους της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας.

Σημείωσε πως είναι υποχρέωση των εργοδοτών η κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στην εργασία στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας πριν την έναρξη εργασίας. Ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας με ψηλό ποσοστό απασχόλησης ξένων εργατών, η κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας και υγείας είναι επιβαλλόμενη καθώς και η μόνιμη, συστηματική κατάρτιση σε επαγγέλματα ψηλής επικινδυνότητας και η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της υγείας με στόχο την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Σ’ ότι αφορά τη θερμική καταπόνηση και την εργασία σε ψηλές θερμοκρασίες, σημείωσε με ικανοποίηση την απόφαση του Υπουργού Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι για έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής διακοπής της εργασίας σε ψηλές θερμοκρασίες αφού οι μεγάλες περίοδοι ψηλών θερμοκρασιών και σκόνης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επιβάλλουν πιο μόνιμες ρυθμίσεις που να προβλέπουν υποχρεωτική διακοπή της εργασίας χωρίς απώλεια μισθού για τους εργαζόμενους.

Όπως τόνισε, η ΠΕΟ νιώθει την υποχρέωση για ανάδειξη των ζητημάτων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας πιο συγκεκριμένα και προσηλωμένα αλλά και την δυναμική αντίσταση στην υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και υγείας.

«Το δικαίωμα για αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης, για εργασία με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας είναι και δικαίωμα για εργασία με ασφάλεια και υγεία. Αυτά τα δικαιώματα τα απαιτούμε και τα δικαιούμαστε», είπε.

Υπόμνημα της ΠΕΟ για Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την αρνητική πορεία στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία και με στόχο την λήψη μέτρων που να βελτιώνουν την κατάσταση και να οδηγούν στην έμπρακτη υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την Ασφάλεια και Υγεία, η ΠΕΟ υπέβαλε στον Υπουργό Εργασίας τις πιο κάτω εισηγήσεις:

  1. Επιβάλλεται η έναρξη εκστρατείας για δημιουργία και σωστή λειτουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας, τις οποίες έμπρακτα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να στηρίξει για να μην είναι απλά διακοσμητικός ο ρόλος τους.
  2. Όλοι οι εργοδότες θα πρέπει, με σχετική νομοθεσία, να υποχρεώνονται να παρέχουν κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους.  
  3. Υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία και έκδοση Safe-pass ως προϋπόθεση για να εργοδοτηθούν  στον κλάδο.
  4. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την υποχρέωση των εργοδοτών να εκπονούν και να εφαρμόζουν σχέδια εκτίμησης κινδύνου.
  5. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της περιόδου της πανδημίας με την εκτεταμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας όπως και το γεγονός ότι η διαδικασία εργασίας και ο τρόπος παραγωγής ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιούνται επιβάλλεται η εκπόνηση στρατηγικής αντιμετώπισης και πρόληψης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην ψηφιακή εποχή.
  6. Κατάργηση των τελών που χρεώνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας τους εργαζόμενους, για παραχώρηση της έκθεσης διερεύνησης εργατικού ατυχήματος, για σκοπούς νομικής προσφυγής του εργαζόμενου .
  7. Να στελεχωθεί το Τ.Ε.Ε. με ικανοποιητικό αριθμό επιθεωρητών και να εκσυγχρονιστούν και απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφαιρούν χρόνο από την καθ’ αυτή επιθεώρηση.
  8. Προώθηση μέτρων που να κάνουν πιο διαφανείς τις διαδικασίες διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων. Προς τούτο απαιτούμε όπως το Τ.Ε.Ε. ενημερώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας για την πορεία διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση.
  9. Η διαδικασία έκδοσης των  διαταγμάτων για την επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων χρειάζεται να τροποποιηθεί με στόχο την κάλυψη όλων των εργαζομένων, έτσι που να μπορέσει επιτέλους να δημιουργηθεί σύστημα επιτήρησης της υγείας και πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών.
  10. Βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση επιδόματος σωματικής βλάβης και σύνταξης αναπηρίας.
  11. Δημιουργία του αναγκαίου μηχανισμού για τον έλεγχο  εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη.