Πάει Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την οικοδομική βιομηχανία

357

Μέχρι το τέλος του μήνα οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την εργασία στην οικοδομική βιομηχανία.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τους βασικούς όρους της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, που αφορούν στα ωράρια, στις υπερωρίες, στην απασχόληση κατά τις αργίες, στην καταβολή του 13ου μισθού και στο Ταμείο Προνοίας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέτασε το θέμα, ο πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η αρχή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις, για να σημειώσει πως θα ακολουθήσει αντίστοιχη ρύθμιση και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Όπως είπε ο Α. Φακοντής, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά ειδικότερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι στην ολότητα τους μετά τη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, θα καρπούνται τουλάχιστον αυτά τα βασικά ωφελήματα.

Σημείωσε ότι η νομοθεσία φαίνεται να λαμβάνει ομοφωνία από όλα τα κόμματα, συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο θα επανέλθει για κατ’ άρθρον συζήτηση.

«Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του μήνα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «υπήρξε μόνο ένα σημείο στο οποίο υπήρξαν διαφορετικές τοποθετήσεις, που αφορά τη συμβουλευτική τεχνική επιτροπή, στην οποία ζήτησε να συμμετάσχει και το ΚΕΒΕ και ζητήσαμε από όλα τα μέρη να δώσουν γραπτώς τις απόψεις τους».

Σε ερώτηση αν αλλάζει κάτι με τη ψήφιση αυτής νομοθεσίας, ο κ. Φακοντής είπε ότι «δεν υπήρχε μέχρι τώρα νομοθετική ρύθμιση», για να προσθέσει ότι «στο μόνο τομέα που υπήρχε νομοθετική  ρύθμιση των ωραρίων ήταν στα καταστήματα».

Είπε ότι με αυτή τη νομοθεσία θα νομοθετηθεί ότι οι ώρες απασχόλησης στην οικοδομική βιομηχανία είναι οι συγκεκριμένες που περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση.

«Θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής ταμείου προνοίας σε όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία. Θα είναι υποχρεωμένοι όλοι να δίνουν και να πληρώνουν τις αργίες και τις γιορτές, ως επίσης και τον τρόπο πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης. Επίσης θα καταβάλλεται ο 13ος μισθός. Αυτά πλέον είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική σύμβαση», σημείωσε.

Επίσης, είπε ότι υπήρξε συμφωνία και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.