ΠΕΟ: Κάλεσμα στους εργαζόμενους για επαγρύπνηση και νέες μάχες

394

Διακήρυξη 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΕΟ:

“Mε την ευκαιρία του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η ΠΕΟ απευθύνει αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, κύπριους και μετανάστες.

Η ΠΕΟ μαζί με το παγκόσμιο προοδευτικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για παγκόσμια ειρήνη, για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για προστασία του περιβάλλοντος, για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια και τις διακρίσεις.

Απευθυνόμαστε στους κύπριους εργαζόμενους, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, αρμένιους, μαρωνίτες και λατίνους και τους καλούμε σε εντατικοποίηση του κοινού αγώνα ενάντια στη διαίρεση, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Η προσήλωση στη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας και η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αποτελεί την μόνη διέξοδο για να σπάσουμε το παρατεταμένο και επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει τη συνεργασία και την κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό και την καλλιέργεια κλίματος μισαλλοδοξίας, αναδεικνύοντας τα θετικά που θα έχει για τους εργαζόμενους του τόπου μας η επίλυση του κυπριακού και η επανένωση του τόπου μας και ταυτόχρονα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διαιώνιση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης και του στάτους κβο.

Την περίοδο από το προηγούμενο συνέδριο, σ’ ένα περιβάλλον που καθορίστηκε από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την πανδημία, η ΠΕΟ και οι συντεχνίες της κατάφεραν να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τις συλλογικές συμβάσεις επαναφέροντας μισθούς και ωφελήματα που μειώθηκαν λόγω των ειδικών συμφωνιών, να επανεκκινήσει η  ΑΤΑ, να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών ημικρατικών οργανισμών, να ανοίξουν τον δρόμο για νομοθετικές ρυθμίσεις που να καθιστούν υποχρεωτικούς βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να εισαχθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να εισαχθούν σχέδια στήριξης των εργαζομένων κατά την περίοδο του lock-down.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις.  Είναι προφανές, ότι για ακόμη μια φορά, θα γίνει προσπάθεια από μια μεγάλη μερίδα των εργοδοτών και αυτούς που συμπορεύονται μαζί τους και τους στηρίζουν, για να φορτωθούν οι επιπτώσεις και από αυτή την κρίση στους ώμους των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Συσπειρωμένοι και ενωμένοι, καλούμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα να αγωνιστούμε για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους, για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Να δώσουμε τη μάχη έτσι που η συζήτηση που ξεκίνησε για τον κατώτατο μισθό, να οδηγήσει στη συνολική επαναρρύθμιση της εργασίας.  Να οδηγήσει σε εισαγωγή ρυθμίσεων από την πολιτεία που να κατοχυρώνουν και να διασφαλίζουν ότι οι κατώτατοι μισθοί που συμφωνούνται μέσα από τις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να συμφωνούνται μέσα από τριμερή διάλογο, κατώτατο μισθός και βασικά ωφελήματα.

Η έκβαση της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό θα είναι καθοριστική για το μέλλον και την προοπτική των εργαζομένων.  Η εισαγωγή ενός οριζόντιου κατώτατου μισθού χωρίς να ρυθμιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις αυτοί είναι που θα ισχύσουν, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους υπόσκαψης των συμφωνημένων μίνιμουμ μισθών όπως καθορίζονται στις συμβάσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν, να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για ρυθμίσεις που θα ενισχύουν τη συλλογική διαπραγμάτευση και τις συλλογικές συμβάσεις, για ρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος συνολικά όλων των εργαζομένων.

Μπροστά μας έχουμε και πολλά άλλα ζητήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως:

  • Η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ και  η καθολική εφαρμογή της.
  • Η προοδευτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων με την κατάργηση του πέναλτι του 12% και την αύξηση των συντάξεων έτσι που να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους.
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που να παρέχει ουσιαστική στήριξη στις εργαζόμενες οικογένειες, επαρκείς δομές φροντίδας και φύλαξης για παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους.
  • Η ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων έτσι που να αποτελούν στην πράξη τον βασικό πυλώνα του ΓΕΣΥ και η βελτίωση των παροχών και υπηρεσιών που προσφέρει το ΓΕΣΥ.
  • Η δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής για κοινωνική στέγη.
  • Η καταπολέμηση των διακρίσεων.
  • Η εισαγωγή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.
  • Η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Η προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μας περιμένουν δύσκολοι αγώνες.  Η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση και δράση, η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι και σήμερα απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα μας.

Η ιστορία μας αλλά και οι πρόσφατες εμπειρίες  των εργαζομένων από την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνουν ότι οργανωμένοι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη, ενώ μόνοι τους είναι αδύνατοι, έρμαιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η ΠΕΟ και οι συντεχνίες της καλούνται να εντείνουν ακόμη περισσότερο την δράση τους, για ένταξη στις γραμμές της ΠΕΟ περισσότερων νέων, ανδρών και γυναικών, εργαζομένων με επισφαλείς και ευέλικτες μορφές εργασίας, κύπριους και μετανάστες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε οργάνωση, ενότητα και συστράτευση.  Δυνατά μπροστά, να αγωνιστούμε για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, για μια δικαιότερη κοινωνία.”