“Πρωταθλητές” και στην απώλεια εισοδήματος στην Κύπρο

257

Η εκτιμώμενη απώλεια για το μέσο εισόδημα από την απασχόληση σε επίπεδο ΕΕ είναι -5,2% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στην Κύπρο αυτό το ποσοστό είναι κοντά στο -10,8% για τα χαμηλά εισοδήματα, -8% για τα μεσαία εισοδήματα και -6,1% για τα υψηλά. Η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ στον πίνακα της Eurostat. H Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με -12% για τα χαμηλά εισοδήματα, -7% για τα μέσα εισοδήματα και -6,8% για τα υψηλά. Στην πρώτη θέση η Κροατία με απώλειες -15,25%, -10,5% και -9,8% αντίστοιχα.

Ο αντίκτυπος της κρίσης κατανέμεται πολύ άνισα μεταξύ των κρατών μελών και είναι ιδιαίτερα ισχυρός για τις πιο ευάλωτες υποομάδες του εργατικού πληθυσμού. Οι μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα έχουν απώλειες 3 έως 6 φορές μεγαλύτερες από τους υψηλούς μισθούς στα μισά κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο σχετικό γράφημα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, καταγράφεται ότι ο χαμηλόμισθος Κύπριος το 2020 έχασε σχεδόν το 12% του εισοδήματός του μέσα στην πανδημία, σε σχέση με το 2019, την ώρα που στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα η απώλεια ήταν μόλις 6%.

Η πιο αρνητική σε όλη την Ευρωζώνη είναι η εικόνα και ως προς την στάση που κράτησε η κυβέρνηση για την θωράκιση των εργαζόμενων με κάθε τύπου αποζημιώσεις και επιδόματα.

Όπως φαίνεται στο αντίστοιχο γράφημα της Eurostat, μετά τον συνυπολογισμό των μέτρων στήριξης Κύπρος και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης με συνολική απώλεια εισοδήματος (για όλα τα επίπεδα αμοιβών) άνω του 4%.