Πρωτομαγιάτικο μήνυμα ΠΕΟ: «Ακόμα πιο δύσκολες οι συνθήκες για τους εργαζόμενους»

467

Η φετινή Πρωτομαγιά θα τιμηθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, τονίζει στο Πρωτομαγιάτικο της μήνυμα η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι  μια πανδημία μαστίζει όλο τον πλανήτη. «Εν τούτοις οι πόλεμοι, o ξεριζωμός και η προσφυγιά, η  οικολογική καταστροφή, συνεχίζονται. Ενώ η  πανδημία προσθέτει νέους κινδύνους για την κοινωνική ευημερία και τα  δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων, δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην πολεμική βιομηχανία αντί στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια», αναφέρει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι  η Πρωτομαγιά βρίσκει και τους Κύπριους εργαζόμενους, αντιμέτωπους με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση του κορωνοϊού. Προβλήματα  που  κάνουν ακόμα πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες.

Το μήνυμα της ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς 2020:

«Μαζί με τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε  τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγου τo 1886, οι οποίοι με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Τιμούμε ταυτόχρονα και τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης.

Η φετινή Πρωτομαγιά θα τιμηθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Μια πανδημία μαστίζει όλο τον πλανήτη. Εν τούτοις οι πόλεμοι, o ξεριζωμός και η προσφυγιά, η  οικολογική καταστροφή, συνεχίζονται. Ενώ η  πανδημία προσθέτει νέους κινδύνους για την κοινωνική ευημερία και τα  δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων, δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στην πολεμική βιομηχανία αντί στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

H Πρωτομαγιά βρίσκει και τους Κύπριους εργαζόμενους, αντιμέτωπους με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση του κορωνοϊού. Προβλήματα  που  κάνουν ακόμα πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες.

Η ΠΕΟ, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι τα υγειονομικά μέτρα είναι δουλειά των ειδικών και των επιστημόνων με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού.

Ταυτόχρονα όμως, τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους απαίτησε και πέτυχε να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, απορρίπτοντας αποφασιστικά τυχόν μονομερείς ενέργειες.

Βασικός στόχος παραμένει  η αποτροπή των απολύσεων, η διατήρηση των όρων εργοδότησης και η εξασφάλιση εισοδήματος που να  διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους εργαζόμενους.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το βάρος και αυτής της κρίσης.

Έχοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν εξελιχθεί, θεωρούμε και εμείς ότι οργανωμένα και προσεχτικά, είναι  ώρα για να προχωρήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι έχουν με υπεύθυνο και πειθαρχημένο τρόπο, συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Απευθύνουμε με αυτή την ευκαιρία, ξεχωριστό χαιρετισμό προς όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μέσα σε σκληρές συνθήκες, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα,  δίνουν την μάχη για να θεραπεύσουν τους συνανθρώπους μας που μολύνθηκαν από τον ιό, καθώς και  στους εργαζόμενους που αυτές τις δύσκολες μέρες εργάζονται για την εξυπηρέτηση του κόσμου και την κάλυψη βασικών αναγκών, ιδιαίτερα σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνώντες, αξιοποιώντας την κρίση του 13 και τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν,  επιχειρούν να μας επιβάλουν μια  νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας με αποτέλεσμα μια ξεκάθαρη και ραγδαία διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, προτεραιότητα μας παραμένει, η νομική κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους. Για όσους τομείς καλύπτονται από  συλλογικές συμβάσεις απαιτούμε η εφαρμογή τους να είναι νομικά υποχρεωτική και εκεί όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένα ελάχιστα δικαιώματα, να διαμορφωθεί νομοθετικά μηχανισμός συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσα από τον οποίο να καθορίζονται.

Λόγω της πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, το κοινωνικό κράτος ξηλώθηκε κυριολεκτικά.  Η δημόσια παιδεία ταλανίζεται, το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων  έχει υποχωρήσει αισθητά, η στεγαστική πολιτική είναι ανύπαρκτη ενώ τα δικαιώματα των πολύτεκνων, των ανάπηρων, των φοιτητών κλπ παραμένουν καθηλωμένα.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη η αξία των δημοσίων οργανισμών κοινής ωφελείας, η αξία του κοινωνικού κράτους και πρώτιστα η αξία του κρατικού τομέα στο σύστημα δημόσιας υγείας, έτσι ώστε  να υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δικαιώνεται από τη ζωή η σταθερή αντίθεση και αντίσταση της ΠΕΟ στις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθεση η οποία θα συνεχισθεί ως το τέλος γιατί δικό μας μέλημα είναι πρώτα και κύρια το συμφέρον της κοινωνίας και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να γιορτάσουμε την πρωτομαγιά, χωρίς την πραγματοποίηση των παραδοσιακών μας εκδηλώσεων,  αφού οι συνθήκες  μας επιβάλλουν να προσαρμοστούμε στα υγειονομικά μέτρα

Αυτή την Πρωτομαγιά  καλούμε τους εργαζόμενους, εφόσον δεν είναι φέτος δυνατό να παρελάσουμε να αναρτήσουν μια κόκκινη σημαία στο μπαλκόνι τους προς τιμή των διαχρονικών αγώνων της εργατικής τάξης και όλων όσων έχουν θυσιαστεί και θυσιάσει σε αυτούς τους αγώνες.

  • «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
  • ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ»