Πρώτιστο μέλημα η υγεία των εργαζομένων που επέστρεψαν στην εργασία τους

350

Αποκλιμακώνονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού που επιβλήθηκαν από τις 10 Ιανουαρίου και ουσιαστικά έθεσαν τη χώρα σε ένα νέο lockdown εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα αποφυγής του.

Μετά λοιπόν από ακόμα μια δύσκολη περίοδο περιορισμών και εγκλεισμού κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρεθούν εκτός εργασίας, επέστρεψαν σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου κάποιοι εργαζόμενοι αφού επαναλειτούργησαν κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής και σχολές οδηγών και από τις 8 Φεβρουαρίου όπου επαναλειτούργησαν τα Δημοτικά σχολεία, το λιανικό εμπόριο και τα εμπορικά κέντρα.

Η ΠΕΟ εδώ και ένα χρόνο περίπου που η υφήλιος ταλανίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων αλλά και για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων που επέστρεψαν στην εργασία τους.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως είναι υποχρέωση και ευθύνη του κάθε εργοδότη να προβαίνει στην απαραίτητη εκτίμηση κινδύνου και να δίνει όλα τα προστατευτικά μέτρα που αποφασίζονται για προστασία από τον κορωνοϊό στη βάση των σχεδίων Ασφάλειας και Υγείας. Ταυτόχρονα καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβαίνει σε συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους με στόχο την επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των κανόνων Ασφάλειας και Υγείας.

Rapid test για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν

Σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου.

Προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας διενεργεί δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου με αντιγονικά τεστ σε όλες τις Επαρχίες. Οι τοποθεσίες και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων δειγματοληψίας ανακοινώνεται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ 7 ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Επιστροφή με προσοχή γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει

Οι προειδοποιήσεις για το νέο στέλεχος αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση της AstraZeneca, να παραχωρήσει μειωμένα εμβόλια στα κράτη μέλη της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, εντείνει τις ανησυχίες και στην Κύπρο και αυτό επειδή παρά τη σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, το φορτίο νοσηρότητας παραμένει σχετικά υψηλό. Ευτυχώς όμως έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και έχουν αποφορτιστεί κάπως τα νοσοκομεία, τα οποία προετοιμάζονται ήδη για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα.

Οι επόμενες δύο φάσεις του unlock που ορίζονται γύρω στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Aσφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού

Εργαζόμενοι σε γραφεία

-Οι εργαζόμενοι καλούνται να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που έχουν καθοριστεί από την εκτίμηση του κινδύνου και αφορούν μέτρα ατομικής υγιεινής και ατομικής προστασίας, μέτρα φυσικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους συναδέλφους και τους εξωτερικούς συνεργάτες, αερισμού χώρων εργασίας, καθαρισμού επιφανειών και προσωπικών αντικειμένων στους χώρους εργασίας.

-Επιπρόσθετα πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα ή αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, να κάνουν χρήση κάποιου αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας σε οινόπνευμα μεγαλύτερης από 60%. Το πλύσιμο χεριών πρέπει να γίνεται σχολαστικά πριν την είσοδο και έξοδο από τον χώρο εργασίας και κάθε φορά πριν την είσοδο και έξοδο από τον χώρο σίτισης.

-Να αποφεύγουν να ακουμπούν με τα χέρια τη μύτη, το στόμα και τα μάτια. –Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με λυγισμένο αγκώνα (όχι με το χέρι) ή με χαρτομάντιλο, σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος, απορρίπτουν το χαρτομάντιλο σε κάδο απόρριψης με κάλυμμα και στο τέλος πλένουν τα χέρια με νερό και σαπούνι ή όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, να κάνουν χρήση κάποιου αλκοολούχου διαλύματος.

-Χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκα, κ.ά.).

-Απορρίπτουν με ασφαλή τρόπο αναλώσιμα υλικά (π.χ. μέσα ατομικής προστασίας) σε κάδους απόρριψης με καλύμματα που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους εργασίας.

-Μην προσέρχονται στους χώρους εργασίας όταν παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, πονόλαιμο, διάρροια) και ενημερώνουν άμεσα τον εργοδότη.

-Αποφεύγουν τις συνεδριάσεις, συναντήσεις και γενικά συναθροίσεις με τους συναδέλφους, με επισκέπτες/πελάτες ή με άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται χώρους εργασίας. Συναντήσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν, να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες.

-Τηρούν την αναλογία ανά ωφέλιμο χώρο σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού.

-Τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρα από συναδέλφους, επισκέπτες/πελάτες ή άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται τους χώρους εργασίας.

-Προσαρμόζουν τη θέση εργασίας και τον εξοπλισμό τους (πάγκοι, γραφεία) ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

-Αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε άλλους χώρους εργασίας (π.χ. γραφεία, αποθήκες).

-Αποφεύγουν φυσικές επαφές όπως χειραψίες, εναγκαλισμούς και φιλιά με συναδέλφους, επισκέπτες/πελάτες ή άλλους εργαζόμενους που επισκέπτονται τους χώρους εργασίας.

-Χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτοματοποίησης της εργασίας.

-Αποφεύγουν χειρωνακτική διακίνηση των φακέλων, δεμάτων, αντικειμένων, φορτίων.

-Επιλέγουν επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών ή διαβιβάζουν αλληλογραφία με ηλεκτρονικά συστήματα με τους συναδέλφους και με άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

-Χρησιμοποιούν κλιμακοστάσια για κάθετες μετακινήσεις μεταξύ ορόφων κτιρίων, όπου είναι εφικτό, αντί ανελκυστήρων.

-Τηρούν τις διευθετήσεις για εργασία σε ολιγομελείς, κατά το δυνατόν, σταθερές ομάδες εργασίας και σε σταθερές ομάδες με εναλλαγή βάρδιας.

-Εισάγουν φρέσκο αέρα στον χώρο εργασίας τους καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα εκεί που είναι εφικτό, τουλάχιστον 10 λεπτά ημερησίως.

-Τηρούν τα ωράρια κλιμακωτής διακοπής εργασιών ή κλιμακωτών διαλειμμάτων για τη λήψη γευμάτων ή/και ανάπαυσης.

-Φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητα των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πάγκοι, τραπέζια, γραφεία, πόμολα πορτών, διακόπτες, συσκευές τηλεφώνων, κομβία, πληκτρολόγια κ.λπ.) με απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντηλάκια στο μέτρο του εύλογα εφικτού και συμπληρωματικά των διαδικασιών καθαριότητας των χώρων.

-Εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής των τουαλετών όπως κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μετά τη χρήση και προτού χρησιμοποιήσουν το καζανάκι.

-Καθαρίζουν τα προσωπικά αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα, τσάντες, γυαλιά, ταμπλέτες) με απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντηλάκια.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε εργοτάξια:

-Χρησιμοποιείτε τα κλιμακοστάσια, στην κατεύθυνση που επιτρέπεται, αντί τους ανελκυστήρες προσωπικού, όπου είναι δυνατόν.

-Τηρείτε τις οδηγίες για τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να εισέρχονται ταυτόχρονα στους ανελκυστήρες.

-Φοράτε κατάλληλη μάσκα προστασίας

-Απολυμάνετε τα μέρη του οχήματος/μηχανήματος που αγγίζετε με τα χέρια πριν και μετά τη χρήση του.

-Σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα COVID-19 ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 παραμείνετε στο σπίτι σας ή απομονωθείτε στον καθορισμένο χώρο στην εργασία σας.

-Ενημερώστε το αρμόδιο πρόσωπο που έχει οριστεί σε περίπτωση που νιώσετε αδιαθεσία.

-Διατηρείτε πάντοτε ασφαλή απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα πρόσωπα σε κάθε χώρο και κατά την είσοδο-έξοδο στο εργοτάξιο.

-Απαγορεύεται η επαφή δέρμα με δέρμα ή/και πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους εργαζόμενους ή επισκέπτες.

-Εάν έχετε οδηγίες να εργαστείτε σε ομάδα με άλλα πρόσωπα, εργαστείτε δίπλα-δίπλα, χωρίς να βλέπετε / αντικρίζετε ο ένας τον άλλο, μπορείτε να εργαστείτε πρόσωπο με πρόσωπο (αντικριστά) με άλλο εργαζόμενο, μόνο μετά από έγκριση αρμόδιου προσώπου και όχι περισσότερο από 15 λεπτά.

-Σε χώρους λήψης γευμάτων και ανάπαυσης τηρείτε 2 μέτρα απόσταση μακριά ο ένας από τον άλλο, όταν τρώτε και αποφεύγετε κάθε επαφή μεταξύ σας.

-Ακολουθείτε τους κανόνες για τον μέγιστο αριθμό προσώπων που μπορούν να εισέλθουν ταυτόχρονα σε έναν χώρο.

-Πλένετε με νερό και σαπούνι ή απολυμάνετε τα χέρια σας κατά την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο λήψης γευμάτων.

-Προσπαθείτε να φέρνετε το δικό σας φαγητό και τα δικά σας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια ροφημάτων.

-Χρησιμοποιείτε τα δικά σας ή μιας χρήσης, πιάτα, σκεύη φαγητού, φλιτζάνια.

Εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο

-Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα: α. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα πορτών, διακόπτες, γραφεία, συσκευές τηλεφώνων, πληκτρολόγια και όλων των επίπλων με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης). β. Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης). Το προσωπικό εργασίας πρέπει να πλένει σχολαστικά τα χέρια του με νερό και σαπούνι ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Σε μεγάλα καταστήματα που οι χώροι υγιεινής μπορεί να έχουν προθάλαμο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. γ. Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο το αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης).

-Ο χώρος του υποστατικού να αερίζεται ικανοποιητικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα διαχωρισμένου τύπου (split units) να λειτουργούν με ταυτόχρονη εισαγωγή φρέσκου αέρα στον χώρο εργασίας π.χ. με μερικώς ανοικτά παράθυρα ή εξωτερικές πόρτες. Σε περίπτωση που λειτουργούν κεντρικά συστήματα κλιματισμού να μειώνουν τη χρήση ανακυκλωμένου αέρα εσωτερικού χώρου και να αυξάνουν την εισαγωγή νωπού εξωτερικού αέρα. Σε κάθε περίπτωση η χρήση κλιματιστικών να γίνεται σύμφωνα με τον σχετικό Τεχνικό Οδηγό για Λειτουργία Συστημάτων Κλιματισμού/ Εξαερισμού(HVAC) που εξέδωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

-Όσο είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των εργαζομένων και πελατών ή επισκεπτών. Να τοποθετούνται αυτοκόλλητα δαπέδου με ειδικές σημάνσεις σε όλους τους χώρους του καταστήματος για υπενθύμιση της τήρησης των αποστάσεων των 2 μέτρων με έμφαση σε σημεία όπως τα ταμεία των καταστημάτων. Σε περίπτωση που στον χώρο υπάρχουν δοκιμαστήρια θα πρέπει και εκεί να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Συστήνεται να αποφεύγεται η δοκιμή των προϊόντων και εκεί όπου αυτό δεν είναι εφικτό να υπάρχουν διαθέσιμα προς χρήση αντισηπτικά διαλύματα (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%) στην είσοδο των δοκιμαστηρίων. Η πληρωμή προϊόντων όταν είναι εφικτό να γίνεται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως κάρτες παρά με χρήση χαρτονομισμάτων. Παρόλα αυτά η πληρωμή είναι αποδεκτή με κάθε μέθοδο. Οι ταμίες να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης μεγαλύτερη από 60%).

-Χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους, πελάτες/επισκέπτες. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται με ορθό τρόπο και να αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της μάσκας.

-Σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και του αριθμού των εργαζομένων, θα εισέρχεται αριθμός πελατών με αναλογία του ενός προσώπου ανά Χ αριθμό τ.μ., με βάση τη συνολική επιφάνεια του χώρου εργασίας εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων (αποθήκες) όπως καθορίζεται στα σχετικά Διατάγματα ή τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

-Να αναγράφεται στην είσοδο ο μέγιστος αριθμός πελατών ή επισκεπτών που μπορεί να βρίσκονται εντός του καταστήματος με βάση τα τ.μ. του χώρου εργασίας.

Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

-Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής από του οδηγούς και επιβάτες.

-Στους σταθμούς λεωφορείων και στους εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους αναμονής για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών πρέπει να αναρτώνται σε περίοπτα σημεία αφίσες/οδηγίες για την απολύμανση των χεριών και την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής από τους οδηγούς και επιβάτες. -Στους σταθμούς λεωφορείων όπου παρέχονται υγειονομικές διευκολύνσεις και διευκολύνσεις καθαρισμού πρέπει να υπάρχουν σημεία απολύμανσης με τρεχούμενο νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό υγρό. Η απολύμανση ισχύει και στις εισόδους των λεωφορείων.

-Εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς πρέπει να παρέχεται συνεχής ενημέρωση στους επιβάτες για τα συμπτώματα της λοίμωξης, τα μέτρα πρόληψης και τις ενέργειες σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε επιβάτη.

-Διευθετήσεις για φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση των οδηγών από τους επιβάτες

-Στους σταθμούς λεωφορείων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των οδηγών και επιβατών και να τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων.

-Στα λεωφορεία, σε κάθε διπλή θέση θα πρέπει να κάθεται ένας επιβάτης.

-Η χρήσης μάσκας προσώπου για τους επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι υποχρεωτική.

-Αερισμό, καθαρισμό, απολύμανση των μέσων μαζικής μεταφοράς, υγειονομικών διευκολύνσεων και διευκολύνσεων καθαρισμού καθώς και διαχείριση αποβλήτων

-Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση, ιδιαίτερα των επιφανειών που αγγίζονται συχνά, όπως λαβές και ράγες. Συνιστάται ο καθαρισμός των συχνά αγγιζόμενων επιφανειών.

Από την έντυπη έκδοση του Ε.Β.