Σε απεργία θα κατέλθουν οι ωρομίσθιοι

220

Συνήλθαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη οι Γραμματείες των Συντεχνιών ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ μετά από εξουσιοδότηση που έλαβαν αντίστοιχα από το Διοικητικό και το Γενικό τους Συμβούλιο, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων λόγω της προκλητικής καθυστέρησης και αδιαφορίας του Υπουργείου Οικονομικών για ολοκλήρωση του διαλόγου στην Μικτή Εργατική Επιτροπή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού.

Επιπρόσθετα καταγγέλλουν, σύμφωνα με ανακοίνωση των δυο Συντεχνιών, ότι ο θεσμός της Μικτής Εργατικής Επιτροπής έχει αδρανοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία τρία χρόνια και ως αποτέλεσμα τούτου, σημαντικά εργασιακά θέματα που αφορούν το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό παραμένουν στάσιμα.

Το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό προσωπικό δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μισθολογική αύξηση από το έτος 2010. Αντίθετα έχει υποστεί μειώσεις μισθών και έχει συνεισφέρει οικονομικά πέραν των όσων αντέχει για να διασωθεί η κυπριακή οικονομία την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι δυο Συντεχνίες σημειώνουν παράλληλα πως ενώ η κυπριακή οικονομία σημειώνει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό συνεχίζει να υπόκειται την τελευταία δεκαετία σε μειώσεις μισθών. Έχουν μειωθεί κατά 10% οι μισθοί στους νεοεισερχόμενους, είναι μειωμένα τα επιδόματα βάρδιας κατά 15% και επιπλέον μειώσεις έχουν άλλα ωφελήματα.

Επιπρόσθετα έχει εφαρμοστεί μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του τρόπου υπολογισμού του κατοχυρωμένου ταμείου προνοίας σε βαθμό που μειώνει δραματικά το συγκεκριμένο ωφέλημα για το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, το οποίο είναι το πιο χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό στον Δημόσιο Τομέα.

Οι Συντεχνίες ΟΕΚΔΥ -ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ μετά από σοβαρή μελέτη όλων των δεδομένων που αφορούν το Ωρομίσθιο Προσωπικό, προειδοποιούν το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης πριν το τέλος Απριλίου 2023.