Σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες απασχόλησης οικιακών εργαζομένων στην Κύπρο

386

Ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε η ΠΕΟ δίνοντας απαντήσεις στα όσα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να απαντήσει στα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης για την κακομεταχείριση εργαζομένων από τρίτες χώρες.
“Οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις διαδικασίες εργοδότησης, τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες, δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν δείχνουν καμία διάθεση να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα”, σημειώνει η ΠΕΟ.

Εξηγεί παράλληλα ότι τόσο στο σύστημα και στις διαδικασίες παραχώρησης αδειών εργασίας εργαζόμενων από τρίτες χώρες, όσο και στους όρους και στις συνθήκες απασχόλησης, υπάρχουν προβλήματα. Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο γεγονός ότι σε πλείστες περιπτώσεις το όλο σύστημα δεν είναι συμβατό με το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και οι όροι απασχόλησης δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Προβληματικές και ανεπαρκείς είναι και οι διαδικασίες ελέγχου των συνθηκών εργασίας και διαμονής των εργαζομένων από τρίτες χώρες, διαμηνύει η ΠΕΟ προσθέτοντας πως όσον αφορά τους οικιακούς εργαζόμενους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού οι διαδικασίες παραχώρησης αδειών εργασίας και ο έλεγχος της εφαρμογής των συμβολαίων απασχόλησης είναι εκτός των θεσμών των εργασιακών σχέσεων.

Η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι αυτά τα ζητήματα τα θέτει εδώ και χρόνια. “Με επιμονή μας αποφασίστηκε τέλος του 2017 να γίνει ολοκληρωμένη σφαιρική συζήτηση για τις διαδικασίες και τη στρατηγική απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι μας ζητήθηκε και στείλαμε και γραπτώς τις απόψεις μας, τίποτα δεν έγινε για να λυθούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι διαδικασίες”.

“Καλούμε λοιπόν”, σημειώνει η ΠΕΟ, την κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να τα παρουσιάζει όλα τέλεια, να προχωρήσει σε ενέργειες που θα περιορίζουν την εκμετάλλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες και να δημιουργούν το σωστό πλαίσιο εργασίας με βάση το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου.

“Ειδικότερα, αναμένουμε υλοποίηση της απόφασης για μεταφορά της παραχώρησης αδειών εργασίας στις οικιακές εργαζόμενες από την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εργασίας.”