Στην πρώτη γραμμή η αποτροπή νέας επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων

294

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2021, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες. Ιδιαίτερα εύχεται υγεία και σημειώνει με ικανοποίηση την κυκλοφορία των εμβολίων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα  η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα της το συντομότερο δυνατό.  Εκφράζει ταυτόχρονα  την αλληλεγγύη και την απεριόριστη εκτίμηση της σε  όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη  μάχη με την αρρώστια, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Η ΠΕΟ, στο Πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα εκφράζει επίσης την διεθνιστική της αλληλεγγύη και ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.  Ιδιαίτερα, αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, τονίζει η ΠΕΟ, “ενώνουμε την φωνή μας με όλους όσους απαιτούν δίκαιη παγκόσμια διαχείριση, τόσο των εμβολίων, όσο και γενικότερα των οικονομικών  και κοινωνικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης”.

“Προσδοκία μας είναι το 2021 να φέρει και την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, την  απελευθέρωση  και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας”, αναφέρει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης και άγονης στασιμότητας, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση στο κυπριακό. Ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Η μόνη οδός ανακοπής των αρνητικών δεδομένων στο κυπριακό, είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. 

“Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία, θα συνεχίσουμε και το 2021 τις  κοινές ενέργειες και πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη του κοινού στόχου της λύσης και επανένωσης”, υπογραμμίζει η ΠΕΟ.

Η Κυπριακή όπως και η Διεθνής οικονομία λόγω της πανδημίας έχουν μπει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα, σημειώνεται στο Πρωτοχρονιάτικό μήνυμα και προστίθεται ότι η πανδημία ανέδειξε τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα που χαρακτηρίζουν το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.  Οι συνεχόμενες περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και γενικότερα η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, έθεσαν εμπόδια στις δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Η ΠΕΟ θεωρεί επιβεβλημένη τη  συνέχιση των σχεδίων στήριξης, καθώς και την  αναπροσαρμογή και εμπλουτισμό τους ανάλογα με τα μέτρα και τα διατάγματα. 

“Στο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σήμερα, εκτός από την  προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται από τα μέτρα, η προστασία των θέσεων εργασίας, η αποτροπή μιας νέας επίθεσης ενάντια στους μισθούς και τα ωφελήματα, και η επαναρρύθμιση της εργασίας, τίθενται στην πρώτη γραμμή για το 2021.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

  • – Η εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου,
  • – Θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ελάχιστα ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. 
  • – Να τερματιστεί η απαράδεκτη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας και  να αντιμετωπιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
  • – Να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. 

Τα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας καθίστανται ακόμα πιο έντονα λόγω της πανδημίας, με προτεραιότητα την εφαρμογή από τους εργοδότες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για διαχείριση της COVID-19.   Ταυτόχρονα όμως θα επιμένουμε για τήρηση όλων των νομοθεσιών από τους εργοδότες καθώς και για πιο πολλούς και ενδελεχής   ελέγχους από την επιθεώρηση του Υπουργείου Εργασίας όπως και  για τη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας στις επιχειρήσεις, ώστε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα,  τα οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνονται επικίνδυνα. 

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν για ακόμα μια χρονιά ότι η κατανομή του παραγόμενου πλούτου συνέχισε και εν μέσω πανδημίας να είναι δραματικά άνιση.

Η αναστήλωση του κράτους πρόνοιας  το οποίο έχει ουσιαστικά ξηλωθεί αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να συρρικνωθεί το κοινωνικό χάσμα που απειλεί την συνοχή της κοινωνίας μας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΟ διεκδικεί:

  • – Επαναξιολόγηση της μείωσης κατά 12% των συντάξεων με στόχο την κατάργηση του σ’ όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
  • – Τροποποίηση του Νόμου Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι που να μπορούν να λάβουν επίδομα ασθενείας και ανεργίας εργαζόμενοι πέραν των 63 χρόνων που επιλέγουν να μην λάβουν τη σύνταξη τους.
  • – Αύξηση της περιόδου πληρωμής ανεργιακού επιδόματος.
  • – Τροποποίηση του νόμου για τη σύνταξη χηρείας έτσι που να λαμβάνουν σύνταξη όλοι οι χήροι.
  • – Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
  • – Ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και  βρέφη, δημιουργία υποδομών μακροχρόνιας φροντίδας για ηλικιωμένους και ανάπηρα άτομα.
  • – Προγράμματα κοινωνικής στέγης και προγράμματα οικονομικής επιδότησης χαμηλόμισθων οικογενειών σ’ ότι αφορά την κάλυψη του κόστους ενοικίασης.
  • – Μέτρα για τερματισμό των εκποιήσεων και για παράταση της δυνατότητας αναβολής πληρωμής δόσεων για όσους έχουν πληγεί από την νέα κρίση.

Το μήνυμα της ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους ενόψει της νέας χρόνιας  είναι ότι  και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας πρέπει να   μείνουμε δυνατοί.   Mε την ισχύ της οργανωμένης δράσης και της συλλογικής εκπροσώπησης, να συνεχίσουμε ως κίνημα των εργαζομένων να σφραγίζουμε τις εξελίξεις, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.”