Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της δίωξης των συνδικαλιστών στην Αγγλική Σχολή

352

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα με πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται χωρίς παρεμβάσεις και κυρώσεις από τη διεύθυνση. Υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα των συνδικαλιστών καθηγητών στην Αγγλική Σχολή ξεκίνησαν πριν από περίπου 8 μήνες, όταν η Διεύθυνση προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δράση της Συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών που ζητούσαν βελτίωση των όρων  απασχόλησης. Η Διεύθυνση στοχοποίησε την ηγεσία της Συντεχνίας καταλογίζοντάς της πειθαρχικά παραπτώματα με απώτερο σκοπό την απόλυσή της.

Μετά από παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως το θέμα είχε λήξει και θεωρήθηκε ότι θα αποσύρονταν οι οποιεσδήποτε πειθαρχικές κατηγορίες προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής Συντεχνίας. Αντίθετα όμως, μόλις ολοκληρώθηκε η φετινή σχολική χρονιά και εντελώς ξαφνικά εφευρέθηκαν και άλλες κατηγορίες οι οποίες παρέπεμπαν και πάλι σε πειθαρχική ποινή την πρόεδρο και δύο άλλα μέλη του Δ.Σ. της Συντεχνίας με απόφαση την απόλυσή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Συντεχνία αντέδρασε και ξεκίνησε τον αγώνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρησιμοποιώντας και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στο υψηλότερο επίπεδο με προσωπική ανάμειξη του μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας κ. Καρούσου, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη να ξεκινήσει διάλογος και μέχρι την ολοκλήρωσή του να αποσυρθούν οποιεσδήποτε επιστολές από μέρους των δύο πλευρών. Δυστυχώς όμως και πάλι η διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής κάλεσε στις 24 Ιουνίου τις τρεις εκπαιδευτικούς σε πειθαρχική διαδικασία ώστε να συζητηθούν τα «παραπτώματά» τους, σύμφωνα με την διεύθυνση. Αυτή η ενέργεια όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι κατήλθαν στις 23 Ιουνίου σε στάση εργασίας 1.5 ώρας στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο και επέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρόντες ήταν και συνδικαλιστές της ΠΕΟ και συγκεκριμένα ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ Σάββας Τούλουπος και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Πιερής Πιερή.

Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ ανέφερε πως δυστυχώς στην Αγγλική Σχολή νομίζουν ότι ζούμε ακόμα στον μεσαίωνα και φαίνεται ότι οραματίζονται έργα και ημέρες της πάλαι ποτέ αποικιοκρατίας. «Κτυπούν και πολεμούν τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν Συνδικαλιστική δράση και όχι μόνο. Η ΠΕΟ στήριξε και θα στηρίξει μέχρι το τέλος αυτό τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι γιατί αφορά το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος και προσθέτει στην συνδικαλιστική ιστορία αλλά και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε και διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους μέχρι την τελική τους δικαίωση. Ο Σ. Τούλουπος κάλεσε τη διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής να αποσύρει οποιεσδήποτε επιστολές έχει επιδώσει και να τερματίσει τις οποιεσδήποτε πειθαρχικές διαδικασίες ξεκίνησε, ούτως ώστε να επανέλθει το σχολείο στην ομαλότητα και να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Όπως ανέφερε, η ΠΕΟ αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας αυτός ότι στόχος ήταν η δραστηριότητα των συνδικαλιστικών στελεχών της Συντεχνίας των εργαζομένων στην Αγγλική Σχολή και πως η διεύθυνση προσπαθεί να καταστείλει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δραστηριότητα. «Εμείς καταγγείλαμε δημόσια αυτό το γεγονός και συνεχίζουμε να στηρίζουμε με συνέπεια τον αγώνα των εργαζομένων για σεβασμό των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται μέσα από τις Συμβάσεις που υπογράφηκαν από την κυπριακή δημοκρατία και προστατεύουν τα συνδικαλιστικά στελέχη στην εκτέλεση των καθηκόντων τους», τόνισε.