Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων κατά της κυβέρνησης για την έφεση

277
Εκδηλώσεις Διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την απόφαση της κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ως παράνομη την απόφαση μετατροπής μισθωτών εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους στα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτών Επιμορφωτικών Κέντρων η οποία καταγγέλλει στην κοινή γνώμη της Κύπρου τη σημερινή Κυβέρνηση «για κακοδιαχείριση, τακτικισμό και αθέτηση υποσχέσεων έναντι μερίδας της κυπριακής κοινωνίας, αυτής των Εκπαιδευτών των Επιμορφωτικών Κέντρων». Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι γονείς και οι παππούδες της κυπριακής κοινωνίας, γνωρίζουν κάθε χρόνο τα Επιμορφωτικά Κέντρα, για τα οποία φέτος η έναρξης των μαθημάτων αναβλήθηκε επ΄αόριστον λόγω πανδημίας, τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «ο λόγος είναι για το καθεστώς εργασίας μας με το Υπ. Παιδείας, το οποίο από το 1959 μέχρι το 2013, από αυτό του Εργοδότη/Εργοδοτουμένου, μετά από μια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, μετετράπη σε αυτοτελώς εργαζομένου. Είχε τότε προηγηθεί το Κούρεμα Καταθέσεων και ολόκληρη η Κυπριακή Κοινωνία και η Κυβέρνηση μαζί, ήταν σε κατάσταση σοκ».

Σημειώνουν ότι αμφισβήτησαν δικαστικά από την πρώτη στιγμή, την νομιμότητα αυτής της αλλαγής στο εργασιακό τους καθεστώς. «Τα χρόνια πέρασαν και δια στόματος των Κυβερνώντων ξεπεράσαμε την κρίση. Αναβαθμίστηκαν οικονομικά άλλες ομάδες της κυπριακής οικονομίας». Στα τόσα χρόνια διαρκών συζητήσεων με τους κυβερνώντες, μας αρνήθηκαν με διάφορους τακτικισμούς την αναίρεση της αδικίας του 2013, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση τους «δεν μιλούμε για αναβάθμιση των εργασιακών μας σχέσεων αλλά για την άρση της υποβάθμισης και της επαναφορά των εργασιακών μας σχέσεων στην προτεραία κατάσταση. Το θέμα είναι πλέον για εμάς πολιτικό και όχι οικονομικό, όπως μας λέχθηκε αρχικά».

Υπενθυμίζουν ότι το 2018 υποσχέθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα αποδεχόταν την όποια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Λευκωσίας για το θέμα του εργασιακού καθεστώτος. Το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πρίν λίγες εβδομάδες, σε ελεύθερη απόδοση, ως εξής: Η απόφαση του Διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2013 για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των Εκπαιδευτών στα Βραδινά και Απογευματινά Προγράμματα του ΥΠΠΑΑΝ κρίνεται ως μη τεκμηριωμένη και ως εκ τούτου ως άκυρη. «Και αντί οι Κυβερνώντες να σεβαστούν την δική τους απόφαση και αυτή του Δ. Δικαστηρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ανάγγειλε την υποβολή Έφεσης εναντίον της απόφασης. Πρόκειται για ακόμα ένα μάθημα τακτικισμού και δείγμα αθέτησης υποσχέσεων των Κυβερνώντων. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν τα κακώς έχοντα και μας αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι το θέμα είναι πολιτικό.»

Προειδοποιούν παράλληλα ότι θα αντιδράσουν  με δυναμικά μέτρα στην δική τους πρόθεση να εφεσιβάλουν την απόφαση του Δικαστηρίου σε συντονισμό με τις Συντεχνίες ΟΕΚΔΥ, ΠΑΣΕΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ, «οι οποίες από το 2013 μας συμπαραστέκονται ανιδιοτελώς σε κάθε μας διεκδίκηση».