Υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία

250

Υπογράφηκε χθες 26 Σεπτεμβρίου η νέα συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία για την περίοδο 2019 -2021, ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης από την Υπουργό Εργασίας.
Η σύμβαση καλύπτει περίπου 30,000 εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών και βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, γίνεται αποδεχτή η κατοχύρωση μέσω νομοθετικής ρύθμισης αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη σύμβαση.

Τη συλλογική σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), στο Υπουργείο Εργασίας.

Για ιστορική ημέρα μίλησε ο ΓΓ της συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι αυτό που απομένει είναι να εφαρμοστούν στην πράξη όσα συμφωνήθηκαν.
«Είναι όλα θεωρητικά. Στην πράξη θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε για το καλό και των εργαζομένων αλλά και της βιομηχανίας γενικά», τόνισε ο Μ. Παπανικολάου.

Η σύμβαση υπογράφεται ύστερα από μία μακροχρόνια διαβούλευση και διαπραγμάτευση, σημείωσε σε δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της σύμβασης αποτελεί την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία επικυρώθηκε από τις γενικές συνελεύσεις τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτών.