ΓΓ ΠΕΟ: Επίλυση του πέναλτι 12% με κοινωνικά δίκαιο τρόπο

7453

Την ανάγκη να επιλυθεί με έναν κοινωνικά δίκαιο και ορθολογιστικό τρόπο το ζήτημα της επιβολής πέναλτι 12% σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, τόνισε σε δηλώσεις της στο «Ε.Β.» η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Όπως δήλωσε ο Υπουργός πριν από λίγες ημέρες, εντός Ιουλίου θα παρουσιαστεί η προσέγγισή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ συμπλήρωσε πως η Ομοσπονδία αναμένει να ακούσει τις θέσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιβολή του πέναλτι 12% που ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας μηχανισμός τιμωρίας για τους ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζουμε πως η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ έχουν υποβάλει επανειλημμένα τις απόψεις τους ζητώντας κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις ενώ ταυτόχρονα με δική τους πρωτοβουλία συστάθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του πέναλτι 12% που αποτελείται από Συνδικαλιστικές και κοινωνικές Οργανώσεις, η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας και είχε επαφές με κόμματα στα οποία κατέθεσε τις απόψεις της.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως η διασφάλιση επαρκών και αξιοπρεπών συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους μέσα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως βασικού πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΠΕΟ θεωρεί αναγκαίο όπως τεθεί ως προτεραιότητα η κατάργηση της μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, μετά από 33 και περισσότερα χρόνια εισφορών.  Στόχος της μεταρρύθμισης επίσης πρέπει να είναι η μείωση του χάσματος, στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και ο τερματισμός του κατατερματισμού των πηγών στήριξης του εισοδήματος των συνταξιούχων μέσα από τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος.