ΓΓ ΠΕΟ: Η απεργία στην Anytime μας αφορά όλους

410

Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ασφαλιστική εταιρεία Anytime – Interamerican δεν αφορά μόνο τη δική τους υπόθεση, αλλά το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να οργανώνεται και να απαιτεί ρύθμιση των όρων απασχόλησής του μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις, τόνισε η Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δημοσιογραφική διάσκεψη της ΠΕΟ αναφορικά με την απεργία διαρκείας εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία. Σημειώνεται ότι η απεργία ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες όπως αυτούς του 1948, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. Όπως και το δικαίωμα να προστατεύονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Επεσήμανε πως το διακύβευμα είναι ότι η εταιρεία αυθαίρετα και παράνομα απέλυσε τη συνδικαλιστική εκπρόσωπο των εργαζομένων, αυθαίρετα και παράτυπα η εταιρεία αρνείται να προσέλθει σε διάλογο για να ρυθμιστούν οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων, αυθαίρετα και παράνομα ασκεί αφόρητες πιέσεις και απειλές προς τους εργαζομένους, οι οποίοι κατέρχονται σε απεργία αλληλεγγύης για να στηριχθεί η συναδέλφισσά τους.

Η Σ. Χαραλάμπους κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πιο δραστικό ρόλο και διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα στηρίξει με όλα τα μέσα και με δράσεις αλληλεγγύης και με άλλους τρόπους αυτή την απεργία, γιατί δεν μπορεί να γίνεται προσπάθεια να πάμε πίσω σε δεκαετίες που δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό του αγώνα των εργαζομένων στην Anytime και όσα έγιναν αυτές τις μέρες. Όπως ανέφερε, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι τηλεφωνητές/τριες διεκδικούν τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα, απέναντι σε μια σκληρή και άτεγκτη διεύθυνση. Ο αγώνας τους ξεκίνησε όταν η εταιρεία άλλαξε τους όρους των ατομικών τους συμβάσεων δυσμενώς και μονομερώς και δεν έδειξε καμία διάθεση να διαπραγματευτεί μαζί τους, ούτε για τις αλλαγές, αλλά ούτε και για κάποιο άλλο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και έθεσαν σε μια προσπάθεια διαλόγου. Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση της διεύθυνσης να επιλυθούν τα ζητήματα εσωτερικά, για αυτό αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες να οργανωθούν στην ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ.

Η εταιρεία προσπάθησε να αποτρέψει την οργάνωση και την αναγνώριση της συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσης των εργαζομένων από τη Συντεχνία. Τελικά προσήλθε στη διαπραγμάτευση, ωστόσο η συνδικαλιστική εκπρόσωπος απολύθηκε άμεσα χωρίς προειδοποίηση και οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση, για δήθεν λόγους συμπεριφοράς. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πάρει οποιαδήποτε σχετική προειδοποίηση, αντίθετα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιολογήθηκε και πήρε προαγωγή στη θέση της εκπαιδεύτριας.

Η απόφαση να κατέλθουν οι εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση της απόλυσης, είναι απότοκο της στάσης της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εταιρεία να αναγνωρίσει επίσημα τη Συντεχνία και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, να εφαρμόσει τη μεσολαβητική πρόταση του Υπ. Εργασίας για αναστολή της επιστολής απόλυσης, να σεβαστεί τις διαδικασίες του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και να προσέλθει σε διάλογο για εξεύρεση λύσης της εργατικής διαφοράς το συντομότερο δυνατόν.

Μονόδρομος η οργάνωση στην ΠΑΣΕΥ για βιώσιμη και αξιοπρεπή εργασία

Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει λεπτομερώς τα γεγονότα. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση της διεύθυνσης για να επιλυθούν αυτά τα  ζητήματα εσωτερικά και η όλη προσπάθεια τους είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχει. Η απόφαση τους να εγγράφουν πριν λίγους μήνες στην Παγκύπρια Συντεχνία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ), ήταν για αυτούς πλέον μονόδρομος και η μόνη διέξοδος προς μια εργασία βιώσιμη και αξιοπρεπή.

Η εταιρεία μόλις πληροφορήθηκε για αυτή την εξέλιξη αντέδρασε και προσπάθησε να αποτρέψει την οργάνωση και να αναγνωρίσει την Συνδικαλιστική αντιπροσώπευση των εργαζομένων από την Συντεχνία. Με την θετική στάση των ιδίων των εργαζομένων και τις προσπάθειες της Συντεχνίας καθώς και του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, αναγκάστηκε η εταιρεία, πάρα τις αντιδράσεις της, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αίτημα την σύναψη συλλογικής σύμβασης και αναγνώρισης της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων από  την συντεχνία της αρέσκεια τους.

Ενώ, λοιπόν, είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, απολύθηκε η συνδικαλιστική εκπρόσωπος της Συντεχνίας χωρίς καμιά δικαιολογία και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Μόλις η Συντεχνία πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη ενημέρωσε άμεσα προφορικά την Διευθύντρια Κύπρου  και γραπτώς την διεύθυνση της εταιρείας σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι οι λόγοι που επικαλείται η Εταιρεία δεν υφίστανται για αυτό θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν την επιστολή απόλυσης, γιατί έγινε αποκλείστηκα για εκδικητικούς λόγους που αφορούσαν την συνδικαλιστική της δράση και σε περίπτωση που δεν την απέσυραν θα περνάμε άμεσα μέτρα.

«Η απόφαση μας να κατέλθουν οι εργαζόμενοι σε απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση της απόλυσης,  είναι απότοκο της στάσης της εταιρείας  και το τελευταίο μέτρο που έχουν οι εργαζόμενοι στην διάθεση τους. Η διεύθυνση κωλυσιεργούσε με διάφορες αιτιάσεις  να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων μαζί με την Συντεχνία  αφού ξεκίνησε η απεργία, και όταν τελικά προσήλθε παρέμεινε προσκολλημένη στην κάθετη και αρνητική της θέση. Επίσης δεν ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για αναστολή της απόλυσης μέχρι να εξεταστεί στην παρουσία της ίδιας και της Συντεχνίας της  με ταυτόχρονη άρση της απεργίας από μέρους των εργαζομένων και συνέχισε κορυφώνοντας  την αρνητική της στάση και απόστειλε στα προσωπικά emails των απεργών, επιστολή εκφοβισμού επικαλουμένη ότι η απεργία είναι εκτός των πλαισίων του νομού, απειλώντας τους ότι αν δεν επιστρέψουν στα καθήκοντα τους μέχρι τις 27/03/2023 η εταιρεία θα θεωρούσε ότι τελούν σε αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία τους.

Αυτή η ενέργεια της Εταιρείας, είναι εκτός κάθε συνδικαλιστικού θεσμού, ηθικής δεοντολογίας και πρακτικής στις Εργασιακές Σχέσεις της Κύπρου, του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και συνιστά εμφανή προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων  με στόχο τον παραμερισμό της Συντεχνίας και της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της οργάνωσης και συνδικαλιστικής έκφρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Μήνυμα αλληλεγγύης με τους απεργούς της ασφαλιστικής εταιρείας Anytime απέστειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) προς την ΠΕΟ. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα.