ΓΓ ΠΕΟ: Η διανομή του πλούτου δεν είναι ισομερής

452

Τις κυριότερες δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στις δύο κοινότητες κατά το 2022 και τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, περιλαμβάνει έρευνα του Ινστιτούτου Friedrich – Ebert – Stiftung (FES) Cyprus η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σπίτι της Συνεργασίας στην παρουσία ηγετών Συντεχνιών. Ακολούθησαν σχόλια από τη ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα  Χαραλάμπους, τον ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέα Μάτσα, τον Πρόεδρο της τ/κ συντεχνίας Dev-Is, Koral Asam και τον Πρόεδρο της Turk-Sen, Arsian Bicakli. Η Σ. Χαραλάμπους και ο κ. Μάτσας αναφέρθηκαν στις βασικές δράσεις των συντεχνιών τους κατά το 2022, καθώς και στους αγώνες για την ΑΤΑ, την ολοκλήρωση των συλλογικών συμβάσεων, τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό κ.α Επίσης, αναφέρθηκαν στις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Το ίδιο έπραξαν και οι ηγέτες των συντεχνιών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ όλοι έστειλαν το μήνυμα για κοινούς αγώνες για την επανένωση.

Στα πλαίσια της παρουσίασης της έρευνας με τίτλο “Cyprus, Trade Union Monitor”, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στην παρέμβασή της είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες σε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία και ότι πέτυχε σημαντικά πράγματα προς όφελος των εργαζομένων.

Έκανε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση μετά την οικονομική κρίση του 2013 λέγοντας ότι μετά το 2015 και ενώ, με βάση στοιχεία της ΕΕ, η οικονομία της Κύπρου είχε πολύ ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, η διανομή του πλούτου δεν ήταν ισομερής και υπήρξε μια στρεβλή διαχείριση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνώντων, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε επιρροή του κυβερνώντος κόμματος και στην επιρροή των οργανώσεων των εργοδοτών.

Η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στους αγώνες που δόθηκαν το 2022 για μια σειρά από ζητήματα, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις, οι συμφωνίες για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών λέγοντας ότι οι αγώνες αυτοί ήταν δύσκολοι και θα συνεχιστούν για το καλό των εργαζομένων. Είπε ότι στις προτεραιότητες παραμένουν η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων ειδικότερα σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία και η ολοκλήρωση του διαλόγου για την ΑΤΑ, με ορίζοντα το 2025.

Ανέφερε επίσης ότι η ΠΕΟ δίνει αγώνες για να ενταχθούν οι νέοι εργαζόμενοι σε συντεχνίες για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και συνεχίζει και τη δικοινοτική της δράση για επανένωση.

Οι συντεχνίες κυρίως δραστηριοποιούνται και δίνουν αγώνες για συλλογικές συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Δρ. Hubert Faustmann, ενώ την έρευνα ανέλυσαν σε βάθος ο αναπληρωτής Καθηγητής Sertac Sonan και η ερευνήτρια-κοινωνιολόγος Γιάννα Χατζηγεωργίου.

Ο καθηγητής Faustmann είπε ότι είναι σημαντικό να αναλύονται δεδομένα για τις δράσεις των συντεχνιών και στις δύο κοινότητες και ακόμη πιο σημαντικό να έρχονται κοντά οι ηγεσίες και να συζητούν τις προκλήσεις και να ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς αναζητώντας λύσεις.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Sertac Sonan μίλησε για τα κυριότερα προβλήματα των τ/κ συντεχνιών κατά το 2022, λέγοντας ότι η χρονιά βρήκε τους Τ/κ σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε τους Τ/κ πολύ περισσότερο από κάθε άλλο, ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση αναφέρθηκε στις “εκλογικές” αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα το 2022 και πώς τα αποτελέσματα επηρέασαν τη ζωή των Τ/κ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς, όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής, ο πληθωρισμός και η εξάρτηση από την τουρκική λίρα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Ο κ. Sonan είπε όμως ότι υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία των κατεχομένων εξαιτίας του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα και αναφέρθηκε στην αγορά ακινήτων από Ρώσους και Ιρανούς.

Είπε ότι κατά το 2022 οι συντεχνίες στα κατεχόμενα παρέμειναν δραστήριες και οργάνωσαν διάφορα συλλαλητήρια και πορείες και κατήλθαν και σε στάσεις εργασίας για διάφορες «κυβερνητικές» αποφάσεις.

Η κοινωνιολόγος Γιάννα Χατζηγεωργίου ανέλυσε την κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος το 2022, κάνοντας αρχικά μια μικρή ιστορική αναδρομή για την κατάσταση μετά το 1974 και το πώς οργανώθηκαν καλύτερα οι συντεχνίες σε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία που έπρεπε να σταθεί στα πόδια της.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη δεκαετία του 1990 και επίσης μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η αγορά κατακλύστηκε από ξένο εργατικό δυναμικό.

Η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως οι συντεχνίες κυρίως δραστηριοποιούνται και δίνουν αγώνες για συλλογικές συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και αναφέρθηκε στον θεσμό της διαμεσολάβησης από το Υπ. Εργασίας σε περίπτωση αδιεξόδου.

Είπε ότι η κατάσταση το 2022 ήταν δύσκολη εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε αναφορά στα επιτεύγματα της συνδικαλιστικής δράσης, που επέτρεψαν να υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις, να υπάρξει απόφαση για την ΑΤΑ, για τον εθνικό κατώτατο μισθό, για το καθεστώς εργαζομένων από τρίτες χώρες, για τις συντάξεις και την γονική άδεια και άλλα.

Η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη κινητοποίηση των συντεχνιών για την ΑΤΑ και έκλεισε την παρουσίασή της λέγοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έδειξε απίστευτη ανθεκτικότητα.

Koral Asam: «Ζούμε σε καθεστώς αποικιοκρατίας»

Ο πρόεδρος της Dev-Is, Koral Asam ανέφερε ότι οι δικοί τους αγώνες είναι διαφορετικοί γιατί δεν ζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία αλλά σε ένα καθεστώς αποικιοκρατίας με αποικιοκράτη την Τουρκία. Είπε ότι το μόνο που μένει σταθερό στην τ/κ κοινότητα είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα, εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

Ο κ. Asam είπε ότι οι Τ/κ επιθυμούν να υπάρχει κατώτατος μισθός και συμβάσεις, να υπάρχουν όροι εργοδότησης αλλά δυστυχώς, είπε, τίποτε δεν ισχύει. Ανέφερε οι αγώνες συνεχίζονται για επιβίωση, για να μην αλλάξει το δημογραφικό, για να κρατήσουν τους νέους στην Κύπρο για να μην μεταναστεύσουν και για να παραμείνει το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Μίλησε και για τους αγώνες της Dev-Is με τους Ε/κ και ειδικότερα με την ΠΕΟ με στόχο να επανενωθεί η πατρίδα μας.