Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι ενώθηκαν ξανά για ειρήνη και επανένωση

162

Σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους και διατράνωσαν την θέλησή τους για ειρήνη και επανένωση. Η ΠΕΟ μαζί με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN καθώς και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρου» διοργάνωσαν δικοινοτική εκδήλωση για να τιμήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη με ομιλητή τον Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Πάμπη Κυρίτση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια συνάντηση με την πορεία των Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων στο Λήδρα Πάλας όπου έγινε κοινή συγκέντρωση. Εκεί αναγνώστηκε η κοινή διακήρυξη και ακολούθησε Μουσικό Πρόγραμμα με το Δικοινοτικό Σχήμα “Σύνδεσμος Κυπριακού Τραγουδιού – KIBHAD”. 

Γ.Γ. ΠΣΟ: Σταθερός συμπαραστάτης στον αγώνα για δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού

Ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Πάμπης Κυρίτσης μιλώντας εκ μέρους των 105 και πλέον εκατομμυρίων μελών της από 133 χώρες από όλες τις γωνιές της γης, είπε πως 1η του Σεπτέμβρη, έχει καθιερωθεί από την ΠΣΟ ως παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.  «Τα ταξικά συνδικάτα σε όλο το κόσμο ενώνουν όλοι μαζί την φωνή τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Απαιτούν διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών. Σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και του δικαιώματος του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος τον δρόμο του. Λέμε όχι στις κυρώσεις, τους αποκλεισμούς και τους οικονομικούς πολέμους», είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως σε μια περίοδο που η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο, που η ανεργία και ο πληθωρισμός υποσκάπτουν ανελέητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες απειλούνται, που τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δέχονται σκληρή επίθεση από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του με την ανοχή δυστυχώς ή ακόμα και την ενεργή συνεργασία συμβιβασμένων και κίτρινων συνδικάτων, μόνο με  οργανωμένους, μαζικούς και  ταξικούς αγώνες τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις  για μια άλλη  πορεία της ανθρωπότητας  η οποία να υπηρετεί τους λαούς και όχι τα συμφέροντα των  ιμπεριαλιστικών κρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων.  

«Είμαστε περήφανοι που τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα της Κύπρου που είναι μέλη της ΠΣΟ,  πρωτοστατούν και αποτελούν την μαχητική ραχοκοκαλιά του αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο σε ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, απαλλαγμένο από την  εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.  

Εμείς οι Κύπριοι έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών μηχανορραφιών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. 

Ο κοινός αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων  για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου,  είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών όλου του κόσμου για  παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη. 

Η ΠΣΟ ήταν και παραμένει  σταθερός συμπαραστάτης σε αυτό τον αγώνα για   δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος,  αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες», τόνισε.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση»

«Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια   μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη  των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού αλλά και για να θυμίζει τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Η  διεθνής μέρα δράσης  αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία εξαιτίας των τεράστιων κινδύνων και απειλών για τους λαούς και το δικαίωμα τους να ζουν ειρηνικά. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την όξυνση των ανταγωνισμών, των ένοπλων συγκρούσεων  και των επεμβάσεων  με σκοπό τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών.   

Η αυξανόμενη επιθετικότητα, οι εντάσεις  και οι κυρώσεις   ωθούν την ανθρωπότητα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Σε μια περίοδο που  οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με  τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την φτώχεια,  την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που σαρώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, οι κυβερνήσεις αντί για την  διοχέτευση πόρων στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια αυξάνουν  τις  δαπάνες για  στρατιωτικούς  εξοπλισμούς. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών  και οι εξοπλισμοί  δεν αποτελούν την λύση για την ανθρωπότητα,  αλλά αντίθετα  κλιμακώνουν τις εντάσεις  και θέτουν σε κίνδυνο  την παγκόσμια ειρήνη.

Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι πλέον ορατός  και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κλιματικές  αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα   εξαιτίας  της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης  του περιβάλλοντος  με σκοπό το κέρδος επιδεινώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Αυτές οι καταστάσεις  εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση. Παράλληλα ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία σηκώνουν κεφάλι απειλώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα, σπέρνοντας το μίσος και την μισαλλοδοξία μέσα στις κοινωνίες μας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στο φασισμό και την μισαλλοδοξία. 

Για την διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και επεμβάσεις. Το ΝΑΤΟ είναι ένας επιθετικός οργανισμός που δεν σέβεται την κυριαρχία και τα δικαιώματα των λαών και συνδέεται με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι,   που   εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια βιώνουν  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους,  εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζουν  την παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και απαιτούν  τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και  την    εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη βάση του Διεθνούς δικαίου.

O κοινός αγώνας των εργαζομένων της Κύπρου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Οι οργανώσεις μας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την μακροχρόνια στασιμότητα και την απουσία διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Σημειώνουν  επίσης την αντίθεση τους σε ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δημιουργούν νέα τετελεσμένα που δυναμιτίζουν το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές και υποσκάπτουν τις προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου, απότοκο της στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις.

Καλούμε τους δυο ηγέτες έμπρακτα να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση τους στην μορφή λύσης του κυπριακού στην Δ.Δ.Ο με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.   Οι συνομιλίες για το κυπριακό θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα  από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά με αποδοχή του πλαισίου του Γ.Γ. και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων. 

Με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας δράσης για την ειρήνη με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας. 

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας».