ΓΓ ΠΕΟ: Στόχος η διαφύλαξη του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ

330

Το ΓΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις συμπλήρωσε την 1η Ιουνίου 2022 τρία χρόνια από την εφαρμογή του. Ήδη στα τρία αυτά χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη γιατί δικαίως αποκαλείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, ενώ και η συμβολή του στην αντιμετώπισή της πανδημίας είναι καίρια.

Όπως δήλωσε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στο «Ε.Β.», το ΓΕΣΥ, μαζί με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αποτελούν δύο από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας της Κύπρου ευρύτερα γιατί διασφαλίζουν δύο από τα σημαντικότερα ωφελήματα που πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει στον καθένα, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση και μέσα από αυτή τη δυνατότητα να καλύπτει ο ασφαλισμένος βασικές του ανάγκες κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ το δικαίωμα για την ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της υγείας.

«Η ΠΕΟ αγωνίστηκε για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την εφαρμογή ενός ισότιμου, ενός καθολικά προσβάσιμου συστήματος υγείας και στα τρία χρόνια λειτουργίας του, μέσα από τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου, αγωνίζεται από τη μια για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και παράλληλα καθημερινά να βελτιώνεται το σύστημα προς όφελος αυτών που το έχουν ανάγκη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της η ΠΕΟ. Θεωρούμε ότι είναι η ώρα να καταρτιστεί ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός οδικός χάρτης βελτιώσεων σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ. Συγκεκριμένα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εισαχθούν καινοτόμα φάρμακα, να διευθετηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από το Σύστημα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, να εισαχθούν εφημερίες, να εισαχθούν περισσότερα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», είπε.

Όπως επεσήμανε, για τη βελτίωση των υπηρεσιών μέσω του συστήματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων: «Δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό ΓΕΣΥ χωρίς τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Για αυτό για εμάς αυτά τα δύο ζητήματα είναι αλληλένδετα». Η Γ.Γ. της ΠΕΟ ξεκαθάρισε πως η Ομοσπονδία δεν αποδέχεται την αλλοίωση της φιλοσοφίας του συστήματος και θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται. Την ίδια στιγμή θεωρεί σημαντική κοινωνική κατάκτηση την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και καλεί την πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα να αντιπαραταχθούν στις προσπάθειες που θέλουν να αλλοιώσουν τον τριμερή κοινωνικό χαρακτήρα διοίκησης του ΟΑΥ.