Ημερολόγιο εργατικών και κοινωνικών γεγονότων 2022

369

Της Άντρης Μιχαήλ

Το 2022 ήταν χωρίς καμιά αμφιβολία ακόμα μια δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη αφού η πανδημία του κορονοϊού μας ταλαιπωρούσε ακόμα έντονα τους πρώτους έξι μήνες επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και σε αυτά προστέθηκε η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των αγαθών πρώτης ανάγκης και των καυσίμων λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Πέραν της πανδημίας, της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, το 2022 είχαμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες προκλήσεις. Άλλωστε, για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ αφού στόχος είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα γεγονότα, εργατικά και μη που σημάδεψαν την περσινή χρονιά καθώς και την δράση της ΠΕΟ:

Ιανουάριος

1.1.22 Οι μισθοί των εργαζομένων που λαμβάνουν ΑΤΑ αυξήθηκαν κατά κατά 1,27 % στους μισθούς. Η ΠΕΟ θέτει θέμα επαναφοράς του θεσμού της ΑΤΑ στο 100%.

01.22 Παρατηρείται για άλλη μια φορά έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και στην χώρα μας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» άφησε σε κατ οίκον περιορισμό χιλιάδες εργαζόμενους που νοσούν αυτή την περίοδο και ακόμη περισσότερες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι επαφές κρουσμάτων.

5.1.22 Λόγω της εξαιρετικά άσχημης επιδημιολογικής εικόνας το Υπουργικό Συμβούλιο εξήγγειλε νέα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας.

12.1.22 Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα test to stay με το οποίο τα παιδιά που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αντί να τίθενται σε περιορισμό για 5 μέρες θα υποβάλλονται σε rapid test για έγκαιρο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων και τον περιορισμό τους.

17.1.22 Το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει πως η αποδέσμευση των ατόμων θετικών σε COVID-19 θα γίνεται αυτόματα αφού ολοκληρωθούν δέκα μέρες αυτοπεριορισμού από την ημερομηνία δειγματοληψίας πρώτου θετικού αποτελέσματος.

17.1.22 Έφτασε στην Κύπρο το χάπι της Merck (molnupiravir) κατά του κορωνοϊού που συνταγογραφείται με βάση πρωτόκολλο από τους προσωπικούς γιατρούς και δίνεται  μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο.

19.1.22 Σε 24ωρη απεργία και εκδήλωση διαμαρτυρίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα Φασουρίου για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους. Στη συνέχεια πραγματοποιούν απεργία και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

20.1.22 Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η ΠΕΟ από το καλοκαίρι για την κούρσα τιμών και τις αυξήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί αδρανής, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε διεθνές συγκυρίες. Η ΠΕΟ τονίζει πως οι καταναλωτές-εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη φορτωθεί το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης καθώς και τις συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία με την μείωση των εισοδημάτων, σήμερα καλούνται να φορτωθούν τις νέες δυσβάστακτες αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

22.1.22 Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) πραγματοποίησε το Συνέδριό του με σύνθημα «Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον Κόσμο» στον Κινηματοθέατρο «Πανόραμα» στο Δάλι.

24.1.22 Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μείωση της περιόδου αυτοπεριορισμού από 14 σε 10 ημέρες για τα άτομα που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού COVID-19.

26.1.22 Συνάντηση Γ.Γ. ΠΕΟ με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) όπου αποφασίστηκε συνέχιση της συνεργασίας για επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία.

28.1.22 Αντικαταστάθηκε η εργαστηριακή εξέταση PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 7η ημέρα.

Φεβρουάριος

1.2.22 Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με κύριο θέμα συζήτησης τη διοργάνωση του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

3.2.22 Συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Συζητήθηκαν ο κατώτατος μισθός, η επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους συνταξιοδοτικού συστήματος, η ακρίβεια και το ΓΕΣΥ.

4.2.22 Το Υπουργικό αποφασίζει την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και θέατρα για ανεμβολίαστα παιδιά 12–17 ετών, απόφαση που λήφθηκε για περιορισμό της διασποράς του covid-19. Η είσοδος στους χώρους εστίασης επιτρέπεται με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή Rapid test ισχύος 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

7.2.22 Έντονη ανησυχία εκφράζει η ΠΕΟ για τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων που έρχεται να προστεθεί στις νέες αυξήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

7.2.22 Ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για επίδομα ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Τμήμα προχωρεί στην ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για όλα τα επιδόματα, με προτεραιότητα στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας.

10.2.22 Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ., τον Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ και την Εκτελεστική Γραμματέα είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εξαιτίας της μείωσης που δέχθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στην ειδική χορηγία (μικρή επιταγή), η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ζητήματα που αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς και η λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

02.22 Η ΠΕΟ ξεκινά δυναμικά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τις θέσεις της. Πραγματοποιούνται εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας.

11.2.22 Στα πλαίσια των επαφών της ΠΕΟ με τα πολιτικά κόμματα για ενημέρωσή τους για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, το Εκτελεστικό Γραφείο της Ομοσπονδίας με επικεφαλής την Γ.Γ. συναντάται με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος.

14.2.22 Ανακοινώνεται μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο των κρουσμάτων και θανάτων από τον covid-19.

15.2.22 Συνάντηση στα Γραφεία της ΠΕΟ είχε το Εκτελεστικό Γραφείο της Ομοσπονδίας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις δύο κοινότητες, το Κυπριακό και η διεύρυνση της συνεργασίας τους.

16.2.22 Παρουσιάστηκε σε διαδικτυακό περιβάλλον η ετήσια Έκθεση για την Οικονομία και Απασχόληση 2021 του Ινστιτούτου εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ).

21.2.22 Την προσφορά του Πάμπη Κυρίτση στα συνδικαλιστικά δρώμενα εξήρε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στην Λευκωσία.

21.2.22 Εφαρμόζονται επιπλέον χαλαρώσεις στα μέτρα κατά του κορονοϊού.

22.2.22 Η ΠΕΟ καταγγέλλει για κλιμακωτή προσπάθεια αλλοίωσης και αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΟΑΥ σε μια εμφανή προσπάθεια αποδόμησης του θεσμού.

25.2.22 Συνάντηση με την ηγεσία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την ΓΓ Σωτηρούλα Χαραλάμπους όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τα σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν και συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η προσπάθεια αλληλοενημέρωσης για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η προσπάθεια διεύρυνσης του μετώπου διεκδίκησης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους όπως είναι ο κατώτατος μισθός, η ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό κ.α.

25.2.22 Εκδήλωση στην μνήμη της Μαέστρου της Λένα Μελανίδου πραγματοποίησε η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ Λευκωσίας. Η εκδήλωση έγινε με την στήριξη της ΠΕΟ και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

24.2.22 Ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

26.2.22 Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από το ΑΚΕΛ για την αυξανόμενη ακρίβεια και την απραξία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη. Στις εκδηλώσεις δυναμικό παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι και η ΠΕΟ.

27.2.22 Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητά κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Την εκδήλωση στήριξε η ΠΕΟ απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου.

28.2.22 Ξεκίνησε η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επίδομα ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Cy-Login (Αριάδνη) γνωστή ως κυβερνητική πύλη διαδικτύου.

Μάρτιος

2.3.22 Με κύριο σύνθημα «Μαζί στον αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ αρχίζει την Παγκύπρια μαζική εκστρατεία του για να τιμήσει την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

3.3.22 Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα οποία δημιουργούνται συνολικά 20 Δήμοι σε ολόκληρη την Κύπρο.

3.3.22 Πραγματοποιήθηκε ΑΚΤΙΒ στελεχών της ΠΕΟ Λάρνακας στην παρουσία της Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλλας Χαραλάμπους.

8.3.22 Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και οι εκπαιδευτικοί στα Απογευματινά και Βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διαδήλωσαν ενάντια στην απαράδεκτη πρακτική της αγοράς υπηρεσιών και που «βαφτίζει» ως αυτοεργοδοτούμενους τους μισθωτούς εργαζόμενους.

8.3.22 Τις θέσεις της ΠΕΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετέφερε η Γ.Γ. της Ομοσπονδίας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή.

8.3.22 Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη η ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου  πραγματοποίησε συνέλευση στο Οίκημα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βορείου Πόλου.

8.3.22 Εφαρμόζονται νέες χαλαρώσεις των μέτρων κατά του covid-19 με στόχο να οδηγηθεί η χώρα στην πλήρη κανονικότητα. Με βάση αυτές τα θετικά στον ιό άτομα αποδεσμεύονται την 7η ημέρα, νοούμενου ότι έχουν εξασφαλίσει αρνητικό Rapid test.

9.3.22 Η ΠΕΟ Πάφου και το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ πραγματοποίησαν εκδήλωση προς τιμή της Παγκόσμιας ημέρα της Γυναίκας.

9.3.22 Την διαβεβαίωση ότι η ΕΚΥΣΥ θα συνεχίσει τον αγώνα για επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές, ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, από το αυξημένο κόστος στα φάρμακα, έδωσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης στην εκδήλωση που έγινε στο Πολυδύναμο κέντρο Στροβόλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

11.3.22 Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθε η πλειοψηφία των εργαζομένων στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως για να εκφράσουν τη λύπη και την απογοήτευσή τους γιατί σε διαδικασία για την πλήρωση της θέσης Προϊστάμενου Τεχνικών Υπηρεσιών (Θέση Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής) επιλέχθηκε από το Δ.Σ. για διορισμό άτομο άλλο από τους 4 εργαζόμενους, οι οποίοι την διεκδίκησαν.

12.3.2022 Το Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λεμεσού τίμησε με εκδήλωση την Παγκόσμιας Ημέρα Γυναίκας.

13.3.22 Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τις εργαζόμενες πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ προς τιμήν της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η εκδήλωση με κεντρικό τίτλο «Μαζί στον αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα» είχε και δικοινοτικό χαρακτήρα.

14.3.22 Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία του εκτίμησε το οργανωτικό πλάνο και καθόρισε τους στόχους για το 2022.  Συζήτησε επίσης την κατάσταση στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

15.3.22 Η ΠΕΟ συμμετείχε ενεργά μαζί με τις συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις και άλλους κοινωνικούς και Συνεργατικούς φορείς, στην πρώτη Γενική Συνέλευση της για ίδρυση της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προωθησης του Συνεργατισμού.

15.3.22 Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή καταγγέλλει για άλλη μια φορά πως οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι στην Κύπρο έχουν ήδη πληρώσει το βαρύ τίμημα της κρίσης και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και των συνεπειών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τώρα είναι αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

15.3.22 Μετά από εργατικό ατύχημα έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 21χρονος Ανδρέας Αντωνίου ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τις 4 Φεβρουαρίου.

16.3.22 Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ πραγματοποίησε το 28ο Παγκύπριο Συνέδριό με σύνθημα «Συνεχίζουμε οργανωμένα και μαχητικά».

17.3.22 Μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με την ΠΟΑΣΟ, Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν εργαζόμενους και εκφράστηκε η θέληση για περαιτέρω συνεργασία καθώς και από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων.

18.3.22 Πραγματοποιήθηκε η 23η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων, που τυγχάνει διαχείρισης από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων με θέμα «Η τρίτη ηλικία μπροστά στο φάσμα του κορονοϊού». 

18.3.22 Σε αυθόρμητη απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Nicosia Public Transport και Larnaca Public Transport με τη στήριξη των Συντεχνιών τους ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

20.3.22 Tο Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας, διοργάνωσε με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη εκδήλωση.

22.3.22 Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport» ανέστειλαν τα απεργιακά μέτρα ύστερα από την απόσυρση εκ μέρους της εταιρείας των απολύσεων 36 εργαζομένων προκειμένου να αρχίσει εντατικός διάλογος για επίλυση των χρόνιων εκκρεμούντων εργατικών ζητημάτων.

22.3.22 Δόθηκε πράσινο φως για 3η δόση σε ανήλικους και 4η σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ενάντια στην νόσο covid-19. Παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου με 5000 κρούσματα ημερησίως.

23.3.22 Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Nicosia Public Transport» πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα Yπουργεία Εργασίας και Μεταφορών και παρέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα τους στους Γενικούς Διευθυντές των δύο Υπουργείων.

24.3.22 Τις θέσεις της επί των κυβερνητικών προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση απέστειλε με επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομικών η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συνολική αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού συστήματος.

26.3.22 Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν πραγματοποίησαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζητώντας τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.


Απρίλιος

04.22 Το σχέδιο αιτημάτων που θα υποβληθούν ενόψει της λήξης της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία συζητήθηκε σε Παγκύπρια σύσκεψη των στελεχών της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ. Η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην οικοδομική λήγει την 31η Μαΐου 2022.

5.4.22 Την ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβής πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών καθώς και από τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

6.4.22 Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΑΚΕΛ τίμησε οργανώσεις και φορείς για τη συμβολή τους στη μάχη κατά της πανδημίας και την καθημερινή συνεισφορά τους στον Τομέα της Υγείας. Μεταξύ των Οργανώσεων αυτών τιμήθηκε και η ΠΕΟ μέλη της οποίας εργάζονται στα νοσηλευτήρια.

7.4.22 Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα είχε η ΕΚΥΣΥ όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που έθεσε με υπομνήματά της κατά καιρούς και στον προηγούμενο και στον νυν Υπουργό η Οργάνωση των συνταξιούχων.

10.4.22 Πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου και Μισιαούλη με πορεία που ξεκίνησε από το Πέρα Χωριό και κατέληξε έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ιδαλίου.

11.4.22 Αντιπροσωπεία της CGTP-IN Πορτογαλίας επισκέφθηκε την Κύπρο, μετά από πρόσκληση της ΠΕΟ. Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των στενών διμερών σχέσεων που διατηρούν οι δύο Οργανώσεις.

12.4.22 Σοβαρός τραυματισμός εργαζομένου σε νέο εργατικό ατύχημα. Συγκεκριμένα, 40χρονος κατά τη διάρκεια εργασιών επιδιόρθωσης σωλήνας νερού σε κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται χτυπήθηκε από χούφτα εκσκαφέα.

15.4.22 Το θρυλικό τουρκικό συγκρότημα  Grup Yorum επισκέφθηκε την Κύπρο και έδωσε μια συναυλία στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ.

15.4.22 Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποίησε ειδική τελετή για την υπογραφή της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η οποία καλύπτει τα έτη 2021-2027.

19.4.22 Ο κατώτατος μισθός και το πλαίσιο της τηλεργασίας ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στην ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) που συνεδρίασε υπό την Υπουργό Εργασίας.

Η ΓΓ της ΠΕΟ επανέλαβε τη θέση της Ομοσπονδίας ότι η εισαγωγή του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις καθώς και η δυνατότητα για επέκτασή τους σε όλο τον κλάδο τον οποίο καλύπτει η κάθε μια. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να διαβρώσει τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

20.4.22 Το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης παρέδωσε σε 400 οικογένειες πακέτα αλληλεγγύης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να έχουν φαγητό για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.

22.4.22 Αναστέλλεται το Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης.

25.4.22 Ακόμη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα με θύμα 28χρονο ο οποίος  τραυματίστηκε σοβαρά από χειροκίνητο τρακτέρ, ενώ καλλιεργούσε αμπέλι.

27.4.22 Πραγματοποιήθηκε στην Ασγάτα Λεμεσού εκδήλωση αποκάλυψης μνημείου των Μεταλλωρύχων της κοινότητας και της περιοχής στα πλαίσια των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το μνημείο που δημιουργήθηκε κάτω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ασγάτας, το οποίο παλιότερα ήταν το οίκημα των μεταλλωρύχων, περιλαμβάνει πίνακα του ζωγράφου Χάρη Ιντζέγιαννη και διάφορα εργαλεία και χρειώδη των εργατών στα μεταλλεία. Ο μικρός αυτός χώρος δίνει την εικόνα των Κυπριακών μεταλλείων της εποχής και τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταλλωρύχων. Την αποκάλυψη του μνημείου όπως και την κύρια ομιλία για την επέτειο της Πρωτομαγιάς έκανε η Γ.Γ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

28.4.22  Η ΠΕΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που καθιέρωσε το ILO τονίζει για ακόμη μια φορά πως δυστυχώς στην Κύπρο η εικόνα που παρουσιάζεται  τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική με τα εργατικά ατυχήματα να είναι στα ύψη.

29.4.22 Η ΠΕΟ μαζί με τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES και DAU-SEN, που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησαν στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία διάσκεψη Τύπου για τη μεγάλη κοινή Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση. Στη διάσκεψη Τύπου αναγνώστηκε κοινή διακήρυξη των οργανώσεων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.

Μάιος

1.5.22 Κάτω από το σύνθημα «Εργαζόμενοι ενωμένοι: Ενάντια στους πολέμους-Για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη» τίμησε η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε από το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ξανά στους δρόμους και τις πλατείες. Η κεντρική εκδήλωση στη Λευκωσία ξεκίνησε στο άνοιγμα της οδού Λήδρας και ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλλας όπου έγινε συνένωση με πορεία των Τουρκοκυπριακών συνδικάτων και κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς και αναγνώστηκε η κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της ΠΕΟ με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES, KTAMS, KOOP-SEN και DAU-SEN. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη δικοινοτική χορωδία.

3.5.22 Στις εργασίες του 48ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ, συμμετείχε διμελής αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

4.5.22 Η  ΕΚΥΣΥ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στην Μάνα στο Οίκημα «ΟΜΟΝΟΙΑ» Βορείου Πόλου Καϊμακλίου. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Οίκημα απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ακρίβεια.

6.5.22 Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαΐου το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με σύνθημα «Ενωμένοι Συνεχίζουμε». Στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας εκλέγηκε ο τέως Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

7.5.22 Πραγματοποιήθηκε τουρνουά φούτσαλ που διοργάνωσε η ΠΕΟ Λευκωσίας σε συνεργασία με το Γραφείο Νεολαίας της ΠΕΟ προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

12.5.22 Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ πραγματοποίησε Παγκύπρια εκστρατεία για να τιμήσει τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με ευκαιρία την 12η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών. Για την εκστρατεία η Συντεχνία εξέδωσε και μοίρασε σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ειδικές κάρτες με τις οποίες εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της στο ουσιαστικό έργο που επιτελούν.

15.5.22 Αναστολή μέτρου αυτοπεριορισμού επαφών κρουσμάτων και αναστολή μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα και οι επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης.

16.5.22 Ξεκινά η Συνδικαλιστική Σχολή στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.

20.5.22 Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει τον αγώνα για λύση και επανένωση μαζί με τα προοδευτικά Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα έδωσε ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ στην ομιλία που απηύθυνε στο Συνέδριο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων KTOS.

20.5.22 Συνάντηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης Abdallah H.A. Attari είχε η Γ.Γ. της ΠΕΟ στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

27.5.22 Εισηγήσεις για αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία απέστειλε η ΠΕΟ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό με τους αρμόδιους υπουργούς.

27.5.22 Η ΠΕΟ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το πακέτο μέτρο που εξήγγειλε για αντιμετώπιση της ακρίβειας αφού από αυτό δεν ελαφρύνονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι.

27.5.22 Ξεκίνησε τις εργασίες της η 110η Σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου. Η  Σύνοδος συνδύασε την προσωπική συμμετοχή στη Γενεύη αλλά και την εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Η Γ.Γ. της ΠΕΟ προσφώνησε διαδικτυακά την Σύνοδο.

29.5.22 Πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία το πρώτο φεστιβάλ προώθησης της έμφυλης ισότητας στην Κύπρο, το Femme Fest Cyprus, το οποίο ήταν μια συνδιοργάνωση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του Δήμου Λευκωσίας και στηρίχθηκε από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Στο Φεστιβάλ έλαβε μέρος το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

Ιούνιος

1.6.22 Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία λεωφορείων Πάφου ΟΣΥΠΑ ζητώντας άμεση καταβολή του μισθού τους.

1.6.22 Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης) και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

1.6.22 Το ΓΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις συμπλήρωσε τρία χρόνια από την εφαρμογή του.

6.6.22 Έχασε την μάχη για τη ζωή η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η Υπουργός έφυγε από τη ζωή τρεις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση στηv οποία υποβλήθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών “Υγεία” και τη νοσηλεία της σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υπέστη ανεύρυσμα εγκεφάλου.

6.6.22 Η Γ.Γ. της ΠΕΟ προσφώνησε διαδικτυακά την Σύνοδο του ILO αναφέροντας πως για να διασφαλιστεί το μέλλον της εργασίας χρειάζονται πολιτικές που να προωθούν το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, μηχανισμοί που να υπερασπίζονται και να διασφαλίζουν την εφαρμογή  των Συλλογικών Συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.

7.6.22 Πραγματοποιήθηκε το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

14.6.22 Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ζητούν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ εκφράζοντας ετοιμότητα να παρακαθίσουν σε εντατικό διάλογο για εξεύρεση λύσης που να διαφυλάττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών τους.

15.6.22 Η Μαρίνα Κούκου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και Γραμματέας του Γραφείου Εργαζομένων Γυναικών συμμετείχε στο 10ο Συνέδριο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης LAB στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία.

16.6.22 Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ είχε συνάντηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Πρόεδρο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για τα θέματα της ακρίβειας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

16.6.22 Ενισχύεται ο νόμος περί Προστασίας των Μισθών, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα της ΠΕΟ. Η κατάθεση του τροποποιητικού Νομοσχεδίου έγινε έπειτα από τη διαπίστωση παραβιάσεων της νομοθεσίας, ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Η ΠΕΟ τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης του συγκεκριμένου νόμου έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη προστασία των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία συγκεκριμένων εργοδοτών που αξιοποιούν τα κενά της νομοθεσίας για να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

17.6.22 Η ΠΕΟ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και πρωτοφανή για τα εργασιακά θέσμια του τόπου μας δήλωση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία ανέφερε ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να διαφοροποιήσει τον τρόπο παραχώρησης της ΑΤΑ και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στο 50%.

17.6.22 Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Πανελλαδική Σύσκεψη του Πανεργατικού Μετώπου Εργαζομένων Ελλάδας (ΠΑΜΕ) με τίτλο «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα». Στην Σύσκεψη παρευρέθηκε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

20.6.22 Ξεκίνησαν οι κύκλοι μαθημάτων της τελευταίας ομάδας της Συνδικαλιστικής Σχολής της ΠΕΟ. Τα μαθήματα παρακολούθησαν 25 επαγγελματικά στελέχη της Ομοσπονδίας από όλες τις πόλεις.

20.6.22 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση της γραμματείας της  ΠΣΟ μετά το 18ο Συνέδριο.

23.6.22 Η Γ.Γ. της ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ΑΤΑ αφού μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε το Υπουργείο Εργασίας.

24.6.22 Η ΠΕΟ μαζί με την DEV-IS, σε συνεργασία με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου « Ένας εργάτης αφηγείται» του Hulus Çağlar İbrahim στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

27.6.22 Άνοιξε της πύλες της η κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ η οποία φιλοξένησε περισσότερα από 400 παιδιά εργαζομένων. Η κατασκήνωση ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου.

30.6.22 Γίνεται ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε Φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια και σε άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια εξέτασης για τη νόσο COVID-19.

30.6.22 Την αμέριστη στήριξη της ΠΕΟ στους απεργούς καθηγητές της Αγγλικής Σχολής που διαμαρτύρονται για τη δίωξη των συνδικαλιστών εκπροσώπων τους από τη Διεύθυνση του σχολείου, εξέφρασε η Γ.Γ. της Ομοσπονδίας όταν επισκέφθηκε τους απεργούς καθηγητές στον κυκλικό κόμβο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ιούλιος

1.7.22 Αυξάνονται λόγω ΑΤΑ οι υφιστάμενες βασικές και συμπληρωματικές συντάξεις κατά 4,2%.

5.7.22 Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ξεκαθάρισε μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό υπό την Προεδρία του Ν. Αναστασιάδη για τον κατώτατο μισθό πως η Ομοσπονδία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνήσει στην εισαγωγή κατώτατου μισθού που θα διαιωνίζει την φτηνή εργασία χωρίς αξιοπρέπεια.

6.7.22 Ξεκινά τo 34o Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ.

6.7.22  Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών.

7.7.22 Αυθόρμητη δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Swissport στο Αεροδρόμιο Λάρνακας διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην ανανέωση της Συλλογικής τους Σύμβασης η οποία έληξε από το 2019.

8.7.22 Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας είχαν Οργανώσεις των συνταξιούχων, της Βουλής των Γερόντων και του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού.

8.7.22 Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας δημιούργησε την ανάγκη αναθεώρησης των προστατευτικών μέτρων και την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς και εσωτερικούς χώρους.

11.7.22 Διπλή τραγωδία σημειώθηκε σε χωράφι στο Στρουμπί, όταν δύο εργαζόμενοι βρήκαν φρικτό θάνατο μετά από εργατικό ατύχημα. Θύματα του εργατικού ατυχήματος είναι ο 62χρονος Πανίκκος Ιωάννου και ο 53χρονος γεωργός Νίκος Δημοσθένους, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από θεριστική μηχανή.

12.7.22 Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες όταν εργάτης που πραγματοποιούσε εργασίες στον τέταρτο όροφο του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασε την ισοροπία του και έπεσε αρχικά στον δεύτερο όροφο και μετά στον πρώτο.

14.7.22 Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την περασμένη τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για να τεθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Κατά των προτάσεων νόμου ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

14.7.22 Αποτροπιασμό προκάλεσε βίντεο ξυλοδαρμού γυναίκας αφρικάνικης καταγωγής από άνδρα στη Λάρνακα.

14.7.22 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισαν τον διορισμό του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Δ.Σ του ΟΑΥ, ως εκπροσώπου των εργοδοτών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από την ΠΕΟ και άλλες Οργανώσεις οι οποίες κατήγγειλαν πως πίσω από τον διορισμό αυτό κρύβονται σκοπιμότητες. Οι 14 Οργανώσεις που απαρτίζουνν την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓΕΣΥ ζήτησαν την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

16.7.22 Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UITBB (Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων) στην Αβάνα, Κούβα.

18.7.22 Πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων της διακοινοτικής βίας και του πολέμου απ’ όλες τις πλευρές καθώς και προς τιμήν όσων με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν ζωές συμπατριωτών τους από την άλλη κοινότητα και αποτέλεσαν λαμπρό παράδειγμα για την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

18.7.22 Έκτακτη συνεδρία των 15 Οργανώσεων που αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ με θέμα τις εξελίξεις που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας, με αφορμή τον διορισμό στο Διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ του προέδρου του ΠΙΣ. Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που είναι μέλος της κοινωνικής συμμαχίας τόνισε ότι ο διορισμός ατόμου που είναι πολέμιος του ΓΕΣΥ στο Διοικητικό Συμβούλιου του ΟΑΥ αποτελεί πρωτοφανή πράξη που αποδεικνύει την αλαζονεία με την οποία λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση.

18.7.22 Συνάντηση της ΕΚΥΣΥ με την Υφυπουργό Πρόνοιας στην οποία συζητήθηκαν τα συνεχιζόμενα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας εδώ και 8 χρόνια.

19.7.22 Οι οργανώσεις-μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για Εφαρμογή του ΓεΣΥ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσαν ζητούν την άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ) κ. Αγαθαγγέλου εκφράζοντας ανησυχία για υπόσκαψη του Συστήματος εκ των έσω.

21.7.22 Υπογράφηκαν οι Παγκύπριες Συλλογικές Συμβάσεις των Ελεύθερων Δήμων, για την περίοδο 1 Ιανουαρίου του 2019 με 31 Δεκεμβρίου του 2021. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν μειωθεί αισθητά οι διαφοροποιήσεις, που υπήρχαν στα ωφελήματα του προσωπικού μεταξύ των Δήμων, θέτοντας τη βάση, ώστε η επόμενη Σύμβαση να είναι μια Ενιαία Παγκύπρια Σύμβαση με κοινές πρόνοιες και κοινά ωφελήματα για το προσωπικό όλων των Δήμων.

22.7.22 Συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό.

28.7.22 Ανακαλείται τελικά ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη νίκη της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓΕΣΥ και των δυνάμεων που το στηρίζουν ενάντια στον αυταρχισμό και στην προσπάθεια διάβρωσης του χαρακτήρα του.

07.22 Παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τόσο σε τουρίστες όσο και στους Κύπριους πολίτες.

29.7.22 Σε αυθόρμητη δίωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου λόγω της παραβίασης των κανονισμών για παραχώρηση αδειών ανάπαυσης για το καλοκαίρι.

Αύγουστος

5.8.22 Αντιπροσωπεία  της διαδικτυακής ομάδας «Αμεση Κατάργηση του 12%  των αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους»  είχε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΠΕΟ και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ. Κατά την συνάντηση αφού έγινε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ενεργειών της ομάδας πρωτοβουλίας για διεκδίκηση του κοινωνικού αιτήματος για κατάργηση του 12% και λαμβάνοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει από πλευράς της κυβέρνησης οποιαδήποτε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα, αποφασίστηκε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες για επαναδραστηριοποίηση και διεύρυνση της ομάδας  πρωτοβουλίας για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

5.8.22 Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στη Λακατάμια με θύμα τον Αντρέα Σάββα, 38 ετών από τον Λυθροδόντα. Ο άτυχος εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες σε φρεάτιο βάθους δύο μέτρων περίπου, σε εργοτάξιο και υποχώρησε το χώμα με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει.

5.8.22 Απεργιακά μέτρα αναγκάζονται να λάβουν οι εργαζόμενοι στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους εργοδότησης που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.

14.8.22 Σύσκεψη όλων των οργανώσεων μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% με στόχο την επαναδραστηριοποίηση και διεύρυνση της ομάδας και συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες ενέργειες για  υλοποίηση του στόχου που είναι η κατάργηση του αδίκου πέναλτι που επιβάλλεται σε συνταξιούχους ύστερα από 33-50 χρόνια δουλειάς και καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

20.8.22 Επανέρχονται στα απεργιακά μέτρα οι εργαζόμενοι στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

 22.8.22  Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στο σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου του οποίου το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, όπως και το μοναδικό αρχειακό υλικό που είχε με πολύ κόπο μαζέψει. Το σπίτι του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου στο χωριό Πελαθούσα, κάηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην νότια πλευρά της κοινότητας.

31.8.22 Την τελευταία συνάντηση είχε ο Υπουργός Εργασίας  με τις Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις στην οποία σχετικά με το θέμα της θέσπισης κατώτατου μισθού.

31.8.22 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε την πραγματοποίησε έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας εξαιτίας της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον κατώτατο μισθό που τελικά όχι μόνο απέχει πολύ από τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά είναι μονόπλευρη και  ετεροβαρής για τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων.

Σεπτέμβριος

1.9.22 Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ως μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη.

Με την ευκαιρία αυτή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους και διατράνωσαν την θέλησή τους για ειρήνη και επανένωση. Η ΠΕΟ μαζί με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) DEVIS, KTAMS, KTOEOS, BES, KOOPSEN, DAUSEM καθώς και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρου» διοργάνωσαν δικοινοτική εκδήλωση για να τιμήσουν την 1η Σεπτεμβρίου.

7.9.22 Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ για ολοκληρωμένη ανάλυση των αποφάσεων της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό και την λήψη αποφάσεων για τις επόμενες ενέργειες της.

Το Συνέδριο αποφάσισε την πραγματοποίηση παγκύπριας κινητοποίησης αφού η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις των εργοδοτών, ενέκρινε ένα διάταγμα για τον κατώτατο μισθό το οποίο απέχει πολύ από το να δημιουργεί ένα βασικό πλαίσιο μίνιμουμ δικαιωμάτων για τους συνδικαλιστικά απροστάτευτους  εργαζόμενους.

2.9.22 Η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά και στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα το δρομολόγιο είχε τους πιο κάτω προορισμούς Ρόδο, Πειραιά, Σαντορίνη, Χανιά, Ιεροσόλυμα και Χάιφα.

12.9.22 Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Λευκωσία, όπου έχασε τη ζωή του ο Σωτήρης Αντωνίου, 64 ετών.

12.9.22 Η ΠΕΟ ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου απέστειλε τις θεματικές ενότητες που εισηγείται να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη για την συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

14.9.22 Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Οργανώσεων που αποτελούν την ομάδα πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12%.

15.9.22 Η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, σημειώνει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της αναφέροντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο  την κατάσταση και θα πλήξουν σημαντικά  το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

19.9.22 Πραγματοποιήθηκε στις 19-22 Σεπτεμβρίου συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης εργαζομένων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στους κλάδους των  Μεταφορών, Λιμένων, Αλιείας και Επικοινωνίας, η οποία φιλοξενήθηκε από την οργάνωση ODT στην πόλη Bouznika του Μαρόκου. 

20.9.22 Το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών με απόφαση του αναγνωρίζει ότι οι δύο εκπαιδευτικοί που είχαν μετατραπεί το 2013 από εργοδοτούμενοι (μισθωτοί)  σε καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα Μουσικά Σχολεία υπό συνθήκες και περιστάσεις που μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου. Επιπρόσθετα αναγνωρίζεται από το Δικαστήριο ότι κατέστησαν εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου από το έτος 2015.

22.9.22 Δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, υπό προϋποθέσεις, αποκτούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, νοουμένου ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη.

25.9.22 Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν οι εργαζόμενοι επίγειας εξυπηρέτησης της εταιρείας LGS στο Αεροδρόμιο Πάφου διαμαρτυρόμενοι για το νέο καθεστώς που προέκυψε από σχετικό διάταγμα του Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

26.9.22 Η ΠΕΟ πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Κοινωνικά Κινήματα ως φορείς αλλαγής” του Δρ. Γρηγόρη Νεοκλέους.

26.9.22 Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε έκτακτη διευρυμένη συνεδρία αφού άκουσε τις βασικές θέσεις του προγράμματός του ανεξάρτητου υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποφάσισε την στήριξη της υποψηφιότητάς του.

26.9.22 Στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της ανοσίας ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες σε σοβαρή νόσηση, το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 την ενισχυτική/4η δόση του εμβολίου για την covid-19, η οποία χορηγείται:

Οκτώβριος

1.10.22 Με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε τον Οκτώβριο Επαρχιακά Συνέδρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Κύπρο.

3.10.22 Με αφορμή την 3η Οκτωβρίου που έχει καθιερώσει η ΠΣΟ ως μέρα Διεθνή Ημέρα Δράσης των Εργαζομένων, η ΠΕΟ μαζί με τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, DAU-SEN και KOOP-SEN συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και σε κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν επανέλαβαν την αντίθεσή τους στους πολέμους οι οποίοι προκαλούν τον θάνατο και την καταστροφή, την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας τους.

6.10.22 Την πραγματοποίηση εκστρατείας για συλλογή υπογραφών για κατάργηση του πέναλτι 12% που επιβάλλεται στις συντάξεις όσων έχουν αφυπηρετήσει ή θα αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, αποφάσισε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του Πέναλτι 12% στις Συντάξεις.

10.22 Η ΠΕΟ πραγματοποιεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων για τις θέσεις της σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό.

7.10.22 Η ΠΕΟ, οι Λαϊκές Οργανώσεις Πελεντριού, Αμιάντου, Κυπερούντας, Κοιλανίου και Αγρού, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του  Πανεπιστημίου «Νεάπολις», πραγματοποίησαν επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Πάλη για το ψωμί, οι  απεργίες του 1948. Η καταγραφή της ιστορίας των εργατικών αγώνων» στο κινηματοθέατρο Όλυμπος Πελεντρίου.

14.10.22 Η ΠΕΟ Λεμεσού εγκαινίασε τα φοιτητικά διαμερίσματα που ανήγειρε δίπλα από το Οίκημά της.

15.10.22 Εργαζόμενοι από τα εργοτάξια, τα νοσοκομεία, τις βιομηχανίες, τους Ημιδημόσιους οργανισμούς, τα λεωφορεία, τις δομές κοινωνικής προστασίας, νέοι εργαζόμενοι που τώρα μπαίνουν στη δουλειά, συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες, Κύπριοι και μετανάστες έδωσαν μαζικά το παρόν τους στην πορεία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από την ΠΕΟ, διεκδικώντας αξιοπρεπή κατώτατο μισθό με δικαιώματα, θεσμικά μέτρα ενίσχυσης των Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.

17.10.22 Ξεκίνησαν τα μαθήματα για την πρώτη ομάδα στα πλαίσια της Συνδικαλιστικής Σχολής που πραγματοποιεί η ΠΕΟ για επιμόρφωση των επαγγελματικών της στελεχών.

19.10.22 Ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας πραγματοποίησε εκδήλωση αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό.

20.10.22 Πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στο Υπουργειο Εργασίας όπου ιεραρχήθηκαν κάποια θέματα  τα οποία θα απασχολήσουν το Σώμα σε επόμενη συνεδρία. Για το ζήτημα της ΑΤΑ που είναι από τα κρίσιμα ζητήματα που ήταν στην ατζέντα, υιοθετήθηκε η θέση της ΠΕΟ για αποσύνδεση από το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

24.10.22 Συνεδρία Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ όπου τέθηκε ως βασικόςστόχος στην πολιτική αιτημάτων η διεκδίκηση γενικών αυξήσεων και η βελτίωση άλλων όρων απασχόλησης με στόχο την αύξηση του μεριδίου των εργαζομένων στον παραγόμενο πλούτο.

24.10.22 Ξεκίνησε η εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας με θέμα «Διαχείριση των κινδύνων που προκαλούν Μυοσκελετικές Παθήσεις».

26.10.22 Ξεκίνησε δυναμικά η εκστρατεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση της αποκοπής του 12% από τις πρόωρες συντάξεις, στην οποία περιλαμβάνεται η συλλογή υπογραφών ,η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων προέδρων .

26.10.22 Συνάντησε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ με Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση του 12% στις συντάξεις. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πλήρη συμφωνία και στήριξη του κομματος στο αίτημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

26.10.22 Η ΠΕΟ πραγματοποίησε εκδήλωση για την διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Η εκδήλωση έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας σστην Εργασία. 

30.10.22 Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης επισκέφθηκε το Σπίτι της ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου.

31.10.22 Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των οργανώσεων, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό ενεργειών ενόψει της έναρξης της συζήτησης για την νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ. Επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος ενωμένο να δώσει την μάχη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ στο γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας, που όπως ρητά αναφέρεται είναι «η απόδοση της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της». Ταυτόχρονα οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων έτσι που ο θεσμός της ΑΤΑ να επεκταθεί και να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων.

Νοέμβριος

2.11.22 Πραγματοποιήθηκε το 7ο Κλαδικό Συνέδριο των εργαζομένων στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία μελών της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ.

Σύνεδροι από όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία αφού συζήτησαν και εκτίμησαν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δράσης της Κλαδικής τους Επιτροπής ενέκριναν το σχέδιο απόφασης που θα καθοδηγήσει τη δράση τους για τα επόμενα χρόνια.

3.11.22 Έληξε η στάση εργασίας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Πάφου αφού η οργανωμένη αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζομένων κατέληξε σε συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών με τις Συντεχνίες. Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, τα 28 άτομα που έλαβαν επιστολή πλεονασμού από την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, με πρόφαση τη μείωση του όγκου εργασίας της, θα προσληφθούν από τον νέο πάροχο με τους ίδιους όρους και δικαιώματα.

11.22 Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Σημειώνουμε ότι η Σύμβαση που αφορά περίπου 40,000 εργαζόμενους έχει λήξει στο τέλος Μαΐου.

11.22 Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει από τις Συντεχνίες Οικοδόμων ένας κύκλος συναντήσεων με τους διάφορους κρατικούς φορείς που εκτελούν οικοδομικά και τεχνικά έργα ώστε να ξανατεθεί το ζήτημα της εφαρμογής από τους εργολάβους της Συλλογικής Σύμβασης της Οικοδομικής Βιομηχανίας και των άλλων Εργατικών Νομοθεσιών.

11.22 Ξεκίνησε η κοινή προσπάθεια για εφαρμογή των όρων των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων για τους εργαζόμενους στους Κλάδους  Μεταλλουργών και Ηλεκτρολόγων.

3.11.22 Η ΠΕΟ καταδικάζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο καθημερινά να υποβαθμίζεται και ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7.11.22 Σε νέο εργατικό θανατηφόρο ατύχημα σε χωράφι έχασε τη ζωή του ο Νίκος Ιδαλιας, 54 ετών ο οποίος είχε καταπλακώθηκε από τον γεωργικό του ελκυστήρα.

4.11.22 Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτυ 12% στις συντάξεις είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Δυστυχώς  ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, το κόμμα του οποίου στηρίζει την υποψηφιότητα του τέως Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη Νίκου Χριστοδουλίδη για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, εξέφρασε ξεκάθαρα την διαφωνία του με τις θέσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας. Ουσιαστικά συμφώνησε και ταυτίστηκε με τις θέσεις του Υπουργού Εργασίας ότι με βάση τις μαθηματικές πράξεις θα μπορούσε να μην επιβάλλεται η μείωση του 12% μετά το 81ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων.

7.11.22 Ξεκίνησε ο διάλογος για την ΑΤΑ. Η Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε ότι η Ομοσπονδία μπαίνει στον διάλογο για την επαναφορά της ΑΤΑ με βάση το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία καθορίζει με σαφήνεια ότι στόχος είναι να επιτευχθεί νέα ρύθμιση στη βάση της φιλοσοφίας της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ώστε να αποκαθιστά πλήρως την απώλεια που δέχονται τα εισοδήματα των εργαζομένων από τον πληθωρισμό.

7.11.22 Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ηλικία 81 ετών.

9.11.22 Ο νέος Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο Angel Gustavo Suarez Cordero επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΕΟ  στη Λευκωσία και είχε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και άλλα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της Ομοσπονδίας.

11.11.22 Πραγματοποιήθηκε το 36ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λεμεσού με γενικό σύνθημα «Δυνατά μπροστά με τη δύναμη της ιστορίας μας».

13.11.22 Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ πραγματοποίησαν εκδηλώσεις σε Λάρνακα και Πάφο με θέμα «Γυναίκα στις σύγχρονες συνθήκες. Εργασία-Φτωχοποίηση-Απώλεια Δικαιωμάτων».

14.11.22 Συνεχίζονται οι συναντήσεις για την ΑΤΑ. Ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΟ.

16.11.22 Αντιπροσωπεία της Ένωσης Εργαζομένων Κούβας (CTC) πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

17.11.22 Το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στην Φτώχεια (ΕΔΕΦ-Κύπρου) πραγματοποίησε το Ετήσιο του Συνέδριο με τίτλο

«Εργαζόμενοι Φτωχοί: Επισφαλής Εργασία, Προκλήσεις και ο Κρίσιμος Ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων».

17.11.22 Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθαν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και επίλυση των εσωτερικών και εργασιακών προβλημάτων στον Οργανισμό ώστε να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

18.11.22 Συνεχίζονται οι επαφές της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% με τα κόμματα και τους υποψηφίους Προέδρους. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας είχε συνάντηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρεία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο αίτημα.

22.11.22 Το νέο Τμηματικό Συμβούλιο της ΠΕΟ Λεμεσού πραγματοποίησε την πρώτη του Συνεδρία κατά την οποία εξέλεξε την Μαρία Συγγέρη νέα Επαρχιακή Γραμματέα.

23.11.22 Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ πραγματοποίησαν 12ωρη στάση εργασίας.

28.11.22 Σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, νοσηλεύεται οικοδόμος ο οποίος έπεσε στο κενό από υπό ανέγερση οικοδομή. 

28.11.22 Η ΠΕΟ καταδικάζει έντονα καταδικάζει τις νέες αυξήσεις στα τέλη των τραπεζών ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών την αναθεώρηση των σχετικών προνοιών του διατάγματος με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και όχι των τραπεζών. Ταυτόχρονα ζητά από τους θεσμικούς φορείς να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που τους παρέχουν το νομοθετικό πλαίσιο και το Διάταγμα που εκδόθηκε από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, για την προστασία των καταναλωτών που γίνονται έρμαιο στο ολιγοπώλιο των τραπεζών.

29.11.22 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενώπιων της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), μετά το ναυάγιο των απευθείας συζητήσεων για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

29.11.22 Τριμελής αντιπροσωπεία της Συντεχνίας Τροφίμων της Αιγύπτου (GFTU) επισκέφθηκε την Κύπρο και φιλοξενήθηκε από την Συντεχνία ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ.

11.22 Με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη η ΓΓ της ΠΕΟ Σ. Χαραλάμπους επισκέφτηκε, συνοδευόμενη από μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, την πρεσβεία της Παλαίστίνης και υπέγραψε το βιβλίο Αλληλεγγύης.

Δεκέμβριος

1.12.22 Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο οποίο τονίστηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των διαδικασιών για εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

2.12.22 Ένα πάγιο αίτημα του Γρ. Γυναικών της ΠΕΟ ικανοποιήθηκε με την ψήφιση του νόμου Περί Αδειών (Πατρότητας, Γονικής, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.  Ο νόμος αυτός καταργεί τους υφιστάμενους σχετικούς Νόμους Περί Γονικής Άδειας και Ανωτέρας Βίας και Περί Άδειας Πατρότητας αφού έχουν ενσωματωθεί στον νέο νόμο. Ταυτόχρονα έχουν τροποποιηθεί πέντε άλλες εργατικές νομοθεσίες για σκοπούς εφαρμογής προνοιών του Νόμου.

Η ψήφιση του Νόμου αυτού προέκυψε από την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της Ε.Ε., να εναρμονιστεί με την Οδηγία 2019/1158 από τον Αύγουστο του 2022.

2.12.22 Η Βουλή ομόφωνα ψήφισε σε Νόμο το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α), με το οποίο ρυθμίζεται μια εκκρεμότητα που αφορά στην συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση όσων ήταν εδώ και χρόνια ακάλυπτοι από επαγγελματική σύνταξη μετά την κατάργηση της από την Τρόικα.

2.12.22 Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων UITBB, συμμετείχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο 4ο Συνέδριο της FLEMACON, της οργάνωσης της UITBB στη Λατινική Αμερική, που διοργανώθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής.

2.12.22 Ψηφίστηκε ο νόμος Περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδα, Ανωτέρας Βίας) και ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής Νόμος του 2022, για σκοπούς εναρμόνισης με την οδηγία Ε.Ε. 2019/1158. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει την άδεια πατρότητας, γονική άδεια, άδεια φροντίδας, άδεια ανωτέρας βίας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.  και καταργεί τους υφιστάμενους σχετικού.ς Οι υφιστάμενοι Νόμοι Περί Γονικής Άδειας και Ανωτέρας Βίας και Περί Άδειας Πατρότητας καταργούνται αφού έχουν ενσωματωθεί στον νέο Νόμο.

4.12.22 Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

7.12.22 Πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία η συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης της Διεθνούς Τροφίμων, Ποτών και Γεωργίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

9.12.22 Πραγματοποιήθηκε το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικο-Στρατιωτικών και Κοινωνικών Ιδρυμάτων (ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ) στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία. Το Συνέδριο απασχόλησαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους που εκπροσωπεί η Συντεχνία και τέθηκαν οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

12.12.22 Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Wolt κατήλθαν σε απεργία. Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους.

12.12.22 Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του ΙΝΕΚ ΠΕΟ για την Οικονομία και Απασχόληση η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μεγάλη υποτίμηση της εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού με μοχλό τον πληθωρισμό. Η έκθεση καταδεικνύει πως η επαναφορά της πλήρους ΑΤΑ είναι ο μοναδικός τρόπος ανατροπής της απαξίωσης της εργασίας.

12.12.22 Ένας ακόμα εργαζόμενος έφυγε για το μεροκάματο και δεν επέστρεψε ποτέ στην οικογένειά του. Πρόκειται για τον Πέτρο Κούσιο, 57 ετών από την Πάφο ο οποίος ενώ βρισκόταν σε μετακινούμενη σκάλα και εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες σε οικία, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι.

13.12.22 Αναστολή των απεργιακών μέτρων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας κατά την οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του Οργανισμού και του τομέα της ενέργειας και συμφωνήθηκε να διευθετηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

14.12.22 Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα όπου 50χρονος ενώ κατέβαζε ζωοτροφές από φορτηγό με τη χρήση γερανού ενσωματωμένου στο όχημα υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ο γερανός ακούμπησε τα καλώδια της ΑΗΚ.

15.12.22 Αναστέλλεται η απεργία, που είχε εξαγγείλει το πρώην ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που εργοδοτείται στην εταιρεία LGS στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αφού συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο.

16.12.22 Τους ταξικούς χαιρετισμούς των Κυπρίων εργαζομένων μετέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στους αντιπροσώπους του 42ου Εθνικού Συνεδρίου της AITUC Ινδίας.  

20.12.22 Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ εξέλεξε τους αξιωματούχων της Συντεχνίας. Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας επανεξελέγη ο Μιχάλης Αρχοντίδης, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας εξελέγη ο Σταύρος Ανδρέου και Γενικός ταμίας η Παναγιώτα Νεοφύτου. Εξέλεξε επίσης την Γραμματεία της Συντεχνίας και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

21.12.22 To Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευκωσίας-Κερύνειας παρέδωσε 400 πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες ώστε να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων πιο ανθρώπινα.

21.12.22 Οι απεργοί της Wolt επέστρεψαν στις εργασίες τους αφού αποφασίστηκε η έναρξη θεσμοθετημένου διαλόγου με χρονοδιάγραμμα για οριστική επίλυση του προβλήματος με στόχο τη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

22.12.22 Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη με στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το θέμα της ΑΤΑ. Οι Συντεχνίες δεσμεύτηκαν για συλλογική δράση με στόχο τη θετική κατάληξη για αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

22.12.22 Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ καταγγέλλει την υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

23.12.22 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο συνήλθε με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις αναφορικά με την ΑΤΑ.

24.12.22  Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως νέο Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές που έγιναν στις 18 Δεκεμβρίου πρώτος είχε καταταγεί με ποσοστό 36% ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, δεύτερος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 19% και τρίτος ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας με 18%.

29.12.22 Στο πλαίσιο της πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης οι Καλλιτέχνες Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, το Γραφείο Μεταναστών της ΠΕΟ και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της Ομοσπονδίας αποχαιρέτησαν τη χρονιά με πολύ χαρά, αγάπη και σεβασμό μαζί με τα παιδιά πρόσφυγες και τους γονείς τους στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου.