Θύματα άγριας εκμετάλλευσης οι οδηγοί της Wolt

313

Οι εργαζόμενοι οδηγοί στην ψηφιακή πλατφόρμα Wolt αποτελούν “θύματα άγριας εκμετάλλευσης τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους μεσάζοντες ατζέντηδες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, τονίζοντας ότι οι οδηγοί έχουν κατέλθει εδώ και τρεις μέρες σε απεργία στη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους που παραπέμπουν σε εργασιακό Μεσαίωνα.

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των εργαζομένων σημειώνει ότι οι συνθήκες και το καθεστώς απασχόλησης τους είναι πάρα πολύ προβληματικά και αποτελούν θύματα άγριας εκμετάλλευσης τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους μεσάζοντες ατζέντηδες, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει από το Τμήμα Εργασίας τις άδειες εργασίας για την εργοδότηση αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αιτητές ασύλου και φοιτητές.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που εμφανίζονται ως οι κατά νόμο εργοδότες, τους παραχωρούν στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα και οι εργαζόμενοι καλούνται από τις απολαβές τους να πληρώνουν το 41% στους ατζέντηδες, ενώ από την πλευρά της η Wolt, που είναι η εταιρεία στην οποία ουσιαστικά εργάζονται, εμφανίζεται να μην έχει καμία ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν δικό τους όχημα για να εκπληρώνουν την εργασία τους και επωμίζονται όλα τα έξοδα του οχήματος.

“Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία παραχώρησης αδειών εργασίας και οι όροι απασχόλησης των διανομέων είναι πολύ προβληματική. Ήδη η ΠΕΟ από την Τρίτη έχει προβεί σε καταγγελία στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων από το οποίο αναμένουμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί”, σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η συντεχνία αποφάσισε να απευθυνθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ζητώντας τη μεσολάβηση του με στόχο τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία να κατοχυρώνει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βασικούς όρους απασχόλησης, ενώ η συντεχνία σημειώνει ότι βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες για διεύρυνση του μετώπου διεκδίκησης.