Και δεύτερη βούλα δικαστηρίου κατά της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση

355

Δικαίωση για χιλιάδες εργαζομένους που βαφτίστηκαν αυτοεργοδοτούμενοι – εργολάβοι

Τα πάνω κάτω φέρνει νέα απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με την πρακτική της αγοράς υπηρεσιών, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, μετατρέποντας χιλιάδες μισθωτούς εργαζομένους σε αυτοεργοδοτούμενους εργολάβους στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και σε άλλους τομείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε χθες από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, αφορά προσφυγή η οποία κατατέθηκε από δύο εργαζομένους στα μουσικά σχολεία, οι οποίοι το 2013 μετατράπηκαν εν μία νυκτί από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ από μισθωτοί σε αυτοεργοδοτούμενοι με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζομένους αναγνωρίζοντας ότι «προσέφεραν τις υπηρεσίες τους […] υπό συνθήκες και περιστάσεις που μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου».

Προχώρησε μάλιστα στην έκδοση απόφασης στην οποία αναφέρεται ρητά πως «αναγνωρίζεται ότι κατέστησαν εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου […] ένα χρόνο πριν την καταχώρηση» της προσφυγής τους (από το 2015). Σημειώνεται επίσης ότι στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται επίκληση οδηγίας της ΕΕ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει εδώ και δέκα χρόνια η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι και οι δύο εργαζόμενοι κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι μέχρι τη σχολική χρονιά 2012 – 2013 αντιμετωπίζονταν ως μισθωτοί και είχαν όλα τα ωφελήματα, αλλά από το 2014 (επί της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ) και έπειτα αντιμετωπίζονται ως αυτοεργοδοτούμενοι «με αποτέλεσμα να στερούνται των διαφόρων ωφελημάτων και δη των εισφορών του εργοδότη στα διάφορα Ταμεία».

Τα «δεσμεύομαι» που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το δικαστήριο δικαιώνει τους χιλιάδες εργαζομένους που βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση ως αυτοεργοδοτούμενοι, αφού το 2020 υπήρξε πανομοιότυπη απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο σε προσφυγή η οποία κατατέθηκε από την ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ για μέλη της συντεχνίας.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι τότε (πριν την απόφαση του δικαστηρίου και σε προεκλογική περίοδο) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εφάρμοζε την απόφαση του δικαστηρίου, όποια και αν ήταν αυτή, αλλά όταν εκδόθηκε έκανε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα το θέμα να μπει στο πάγο. Μάλιστα, στη συνέχεια η κυβέρνηση επέκτεινε την πρακτική της αγοράς υπηρεσιών και στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ.

Σημειώνεται ότι στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας εργάζονται περίπου 4.300 πρόσωπα με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, ενώ υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι με το ίδιο στάτους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από “Χαραυγή”