Κατατέθηκαν τα αιτήματα για σύμβαση των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

504

Οι Συντεχνίες κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με τη διαδικασία να τίθεται σε λειτουργία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρασκήνιο από τους εργοδότες, καθώς φαίνεται πως δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η πρόσφατη απεργία των διανομέων της Wolt θα φέρει βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και μείωση της εκμετάλλευσης τους.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας την περασμένη Τρίτη, μόνο μία πλατφόρμα παρουσιάστηκε. Την ετοιμότητά της να κατέλθει σε διάλογο φαίνεται ότι εξέφρασε ακόμη μια πλατφόρμα που κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Κατά τη συνάντηση η Υπηρεσία όρισε ξεχωριστές συναντήσεις για να συζητήσει με την κάθε πλευρά το προσχέδιο των αιτημάτων για συνομολόγηση συμφωνίας στον κλάδο των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου και των εταιρειών διαχείρισης στόλων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι εργοδότες με τις Συντεχνίες.

Οι συντεχνίες ζητούν όπως η κλαδική σύμβαση να είναι διετής (1/1/2023- 31/12/2025) και να αφορά όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε πόστο, τόσο τους διανομείς φαγητού όσο και το γραφειακό προσωπικό.

Ζητούν όπως ο μισθός πρόσληψης των οδηγών είναι €1.100 και του γραφειακού προσωπικού €1.300. Στους μισθούς κάθε εργαζομένου θα καταβάλλεται ΑΤΑ και ζητείται η καταβολή αύξησης 2,5% από την 1/1/2024 και άλλων 2,5% το 2025.

Το ωράριο εργασίας για το γραφειακό προσωπικό ορίζεται στις 38 ώρες την εβδομάδα για πενθήμερη εργασία. Για εργασία πέραν του καθορισμένου από τη σύμβαση ωραρίου, για τις καθημερινές ορίζεται ως αμοιβή 1:1½ και για τις αργίες και τις Κυριακές η μία ώρα ως δύο (1:2).

Επιπρόσθετα, ζητείται η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης (σε χρήματα) που λάμβαναν προηγουμένως οι διανομείς φαγητού για τις διαδρομές που έκαναν. Πρόκειται για τον βασικότερο λόγο διεξαγωγής της πρόσφατης πολυήμερης απεργίας των υπαλλήλων της Wolt.

Επίσης, ζητείται η λειτουργίας ταμείου Προνοίας και ταμείου Ευημερίας. Αναφορικά με το ταμείο Προνοίας, ζητείται η έναρξή του από 1/6/2024, με εισφορά 2% και από τον εργοδότη και 2% από τον εργαζόμενο. Το ταμείο Ευημερίας αρωγής και κινήτρων ζητείται να ξεκινήσει από την 1/1/2024 και ο εργοδότης να συνεισφέρει 1% στον ακάθαρτο μισθό έκαστος υπαλλήλου. Το  0,5% παραμένει στο τοπικό ταμείο Ευημερίας και το άλλο 0,5% καταβάλλεται στο κεντρικό ταμείο Ευημερίας της συντεχνίας που είναι μέλος.

Αναφορικά με τον οποιοδήποτε εξοπλισμό των διανομέων και το μέσο διακίνησης, ζητείται να παραχωρούνται με επιβάρυνση του εργοδότη. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι τα έξοδα αυτά επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους εργαζόμενους. Είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις στολές με κόστος περίπου €100 αλλά και να αγοράζουν οι ίδιοι τις μοτοσικλέτες ή όποιο άλλο μέσο χρειάζεται για τη διανομή (π.χ. ποδήλατο).

Πηγή: Χαραυγή