Οι διεκδικήσεις της ΠΕΟ και η κοινωνική πίεση αναγκάζουν την κυβέρνηση να συζητήσει το 12%

6191

Είναι ξεκάθαρο ότι η πίεση που άσκησε η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ, μέσα και από την πλατφόρμα για κατάργηση του 12% ανάγκασε την κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους και αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιουλίου, να παρουσιαστεί η σχετική μελέτη των αναλογιστών στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως δήλωσε στο «Ε.Β.» η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) την περασμένη Παρασκευή, 21 Ιουλίου, δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη εισήγηση για το ζήτημα του 12% αλλά είναι προφανές ότι το Υπουργείο μιλά για ανακουφιστική παρέμβαση, την οποία συνδέει με τα πολλά χρόνια εισφορών, τα οποία όμως δεν έχει καθορίσει. Η ΠΕΟ, είπε, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία, αφού ανησυχεί ιδιαίτερα με το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμα πιο έντονες οι στρεβλώσεις και οι αδικίες μέσα από την προσέγγιση της ανακουφιστικής παρέμβασης. «Θεωρούμε ότι το ζήτημα του 12% πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα κοινωνικό τρόπο με αφετηρία του τί θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Κατά την άποψή μας πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται μετά τα 63. Άρα, δεν είναι θέμα επιλογής αν θα συνταξιοδοτηθούν ή όχι διότι οι συνθήκες εργασίας τους, σε συνδυασμό με την ηλικία τους δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να εξασκούν το επάγγελμά τους. Θεωρούμε επίσης ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να ιδωθεί από μια ολοκληρωμένη σκοπιά λαμβάνοντας υπόψη το στόχο για αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους τους ασφαλισμένους του ΤΚΑ», επεσήμανε η Γ.Γ. της ΠΕΟ τονίζοντας πως αν συνεχίσει να υφίσταται η μείωση του 12% από τις συντάξεις που θα λάμβαναν οι ασφαλισμένοι με βάση τις εισφορές τους, επιδεινώνει το πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων. «Άρα και αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί», είπε. Επιπρόσθετα, η Σ. Χαραλάμπους έθεσε και το ζήτημα της δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των γυναικών, οι οποίες λόγω της μητρότητας, είτε αναγκάζονται να διακόψουν το συνεχές της απασχόλησής τους είτε αργούν να μπουν στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι εισφορές τους στο ΤΚΑ να είναι για λιγότερα χρόνια και συνεπώς οι συντάξεις που λαμβάνουν να είναι πιο χαμηλές.

«Ως ΠΕΟ επισημάναμε όλα τα πιο πάνω στη συνεδρία ζητώντας να μας δοθούν ολοκληρωμένα στοιχεία με στόχο η ρύθμιση που θα γίνει να είναι κοινωνικά προσανατολισμένη, να μην τιμωρεί τους εργαζόμενους που έχουν εισφέρει για πολλά χρόνια στο ΤΚΑ αλλά και να λαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες παράμετροι υπόψη. Επομένως, σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στο Συμβούλιο του ΤΚΑ», είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρία του ΕΣΣ ανέφερε πως θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του ΤΚΑ η αναλογιστική μελέτη σε σχέση με την διαφοροποίηση για ανακουφιστική παρέμβαση της αναλογιστικής προσαρμογής του 12% της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος ηλικίας.

Συλλογικές Συμβάσεις: Επείγει κατάθεση οδικού χάρτη από το Υπ. Εργασίας για διεύρυνση της εμβέλειάς τους

Το ζήτημα της διεύρυνσης της κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις τέθηκε στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος της 21ης Ιουλίου.

Ο Υπουργός Εργασίας έθεσε κάποιες εισηγήσεις και ζήτησε από τους Κοινωνικούς εταίρους να στείλουν τις δικές τους.

Για το θέμα αυτό η Σ. Χαραλάμπους δήλωσε στο «Ε.Β» πως «για την ΠΕΟ επείγει να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης».

Ουσιαστικά πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει το πώς διευρύνεται η εμβέλεια των Συλλογικών Συμβάσεων με βάση και την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ επανέλαβε πως η Ομοσπονδία έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση που στοχεύουν στην εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων για όλους όσους καλύπτει ο συγκεκριμένος Κλάδος. «Έχουμε καταθέσει και άλλες εισηγήσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του φαινομένου της απορρύθμισης και στο να καταστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις το κυρίαρχο μέσο καθορισμού των όρων απασχόλησης. Θα ξαναστείλουμε αυτές τις εισηγήσεις κωδικοποιώντας τις για ακόμα μια φορά και αναμένουμε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων εκ μέρους της κυβέρνησης για να υλοποιεί τον στόχο αύξησης του επιπέδου κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων», είπε η Γ.Γ. της ΠΕΟ τονίζοντας πως το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει το Υπουργείο είναι το δικαίωμα των εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να εισέρχονται ελεύθερα στους χώρους εργασίας και να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τη σημασία της Συνδικαλιστικής οργάνωσης και της Συλλογικής Σύμβασης.