Πάγιο αίτημα της ΠΕΟ η προστασία εργαζομένων από ακραία καιρικά φαινόμενα

501

Το ζήτημα της έκδοσης διατάγματος για την προστασία των εργαζομένων όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα είναι ένα θέμα που έθετε η ΠΕΟ εδώ και χρόνια, αφού υπήρχε παλιότερα ως κεκτημένο το οποίο όμως καταργήθηκε. Με ικανοποίηση λοιπόν οι Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ και Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, των Συντεχνιών των οποίων οι εργαζόμενοι μέλη επηρεάζονται περισσότερο, δέχτηκαν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17 Ιουλίου για έκδοση διατάγματος για τη θερμοπροστασία των εργαζομένων το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους και τέθηκε σε άμεση ισχύ.

Ουσιαστικά, το διάταγμα προνοεί ρύθμιση του χρόνου διακοπής μέτριων και βαριών εργασιών στην ύπαιθρο και διακοπή των εργασιών από τις 12μ. μέχρι τις 4μ.μ. των μεταφορών (ντιλίβερι) με δίκυκλα, ποδήλατα ή σκούτερ, όταν εκδίδονται πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις από την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Χρόνιο αίτημα Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ

Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου επεσήμανε πως η Συντεχνία έθετε το θέμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που καταργήθηκε, και θεωρεί πως το διάταγμα θα βοηθήσει εμπράκτως στην καλύτερη προστασία των εργαζομένων αλλά και στη διαχείριση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους, εργοδότες, Συντεχνίες και εργαζόμενους.

ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από ακραίες κλιματολογικές συνθήκες καλοκαίρι και χειμώνα

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Νεόφυτος Ττιμινής επεσήμανε πως η απόφαση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση αφού η μεγάλη πλειοψηφία των «ντιλιβεράδων» επιλέγει τις ώρες που θα πάρει τις παραγγελίες και ενδεχομένως οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να αύξαναν την αποζημείωση σε όσους εργάζονται κάτω από συνθήκες καύσωνα και κατά τα ωράρια υψηλού κινδύνου. «Εμείς θέσαμε το θέμα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία από τις αρχές του έτους, όταν αποτάθηκαν κοντά μας οι εργαζόμενοι ταχυμεταφορείς για να οργανωθούν στη Συντεχνία. Όπως είναι λογικό, όταν μιλάμε για ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Επομένως, είναι θετικό το βήμα αυτό όμως δεν είναι ολοκληρωμένο αφού δεν αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και τον χειμώνα είτε με το τσουχτερό κρύο είτε με τις βροχές. Αναμένουμε λοιπόν να συμπεριληφθούν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα», είπε.

Όπως σημείωσε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, αν το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων προχωρούσε άμεσα στη ρύθμιση των όρων απασχόλησης αυτών των ανθρώπων και δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει, τότε θα ήταν ήδη ρυθμισμένο το ζήτημα με την εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με το διάταγμα σε κάθε περίπτωση προειδοποίησης του Τμήματος Μετεωρολογίας που εκδίδεται για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία, στις περιοχές ισχύος της προειδοποίησης, στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση.

Στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00 με 16:00, εφόσον είναι σε ισχύ η προειδοποίηση.

Στο κόκκινο και πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας διακόπτονται οι εργασίες μεταφοράς -παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας –  ηλεκτρικά σκούτερ, δηλαδή η μεταφορά – παράδοση φαγητού, αλληλογραφίας, μεταξύ των ωρών 12:00 με 16:00, εφόσον είναι σε ισχύ η προειδοποίηση.

Για εργοδότες που παραβιάζουν τους όρους του διατάγματος θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, δηλ. θα έχουν χρηματικές ποινές ή και διακοπή της εργοδοτικής δραστηριότητας των εργοδοτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους / τις Επιθεωρητές / τριες στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος στη Λευκωσία στο 22879191, στη Λεμεσό στο 25827200, στη Λάρνακα στο 24805327, στην Πάφο στο 26822715 και στην Αμμόχωστο στο 23819750.