Υποστελέχωση, ωράρια, εργασιακή πίεση: Τί αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας

694

Της Άντρης Μιχαήλ

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε το «Εργατικό Βήμα» με τον Ε.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας Γιώργο Ιουλιανό την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των εργαζομένων κατήγγειλαν την υποστελέχωση και το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης.

Βρισκόμαστε αισίως στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και στον μήνα όπου ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει διακοπές. Μερικές εκατοντάδες όμως εργαζόμενοι παραμένουν στο καθήκον αφού είναι αυτοί που πρέπει να εξυπηρετήσουν Κύπριους και ξένους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας στο αεροδρόμιο είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, στις υπηρεσίες φορτίων και ταχυδρομείου κτλ.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας σήμερα εργοδοτούνται εκατοντάδες μόνιμοι εργαζόμενοι ενώ από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που είναι η περίοδος αιχμής, εργοδοτούνται και πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

Ξεκινούν μετά το καλοκαίρι συζητήσεις για ανανέωση της Σύμβασης

«Έχουμε οργανώσει οκτώ εταιρείες στο αεροδρόμιο, οι οποίες εργοδοτούν περίπου 1600 άτομα. Τον Μάρτιο του 2022 όταν έγινε η φιλελευθεροποίηση της επίγειας εξυπηρέτησης, οι εταιρίες που κάνουν τα check in kai τις φορτοεκφορτώσεις είναι τρεις, αφού προστέθηκε και η Skyserv Handing Services», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ε.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας Γιώργος Ιουλιανός συμπληρώνοντας πως η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στις τρεις εταιρείες είναι ενιαία και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. «Αναμένουμε ότι από τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα μπούμε σε συζητήσεις για την ανανέωση της Σύμβασης».

Όπως μας ενημερώσε, τα κυριότερα προβλήματα των εργαζομένων έχουν να κάνουν με το ωράριο εργασίας, την καθηκοντολογία και την ανεπαρκή στελέχωση. «Είναι σχετικά δύσκολο να βρεθεί προσωπικό λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που επικρατούν σε αυτό τον κλάδο και έχουν να κάνουν κυρίως με τα δύσκολα ωράρια, τις βάρδιες, το γεγονός ότι εργάζονται Σαββατοκύριακα και γιορτές», ανέφερε ο Γ. Ιουλιανός.

Υπενθυμίζουμε ότι το προσωπικό ράμπας της Goldair αναγκάστηκε να κατέλθει σε αυθόρμητη στάση εργασίας στις 17 Ιουλίου λόγω της υποστελέχωση στα διαφορά τμήματα της εταιρείας αλλά και τις καθυστερήσεις των πτήσεων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Συντεχνίες είχαν συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας στην οποία συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό ράμπας. Η εταιρεία λοιπόν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει συζήτηση για το πρόγραμμα των εργαζομένων τον Οκτώβριο του 2023, παρόλο που η Σύμβαση λήγει τον Δεκέμβριο. Συμφωνήθηκε επίσης να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για κάλυψη των κενών θέσεων. Το ζήτημα της διαχείρισης φορτίου στο χώρο του τελωνείου έχει ήδη επιλυθεί, ο εργασιακός εκφοβισμός τερματίζεται οριστικά και έχει βρεθεί τρόπος διαχείρισης των υπερωριακών αναγκών χωρίς να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να εργάζονται υπερωριακά με το να καταρτιστεί κατάλογος για όσους ενδιαφέρονται για υπερωριακή απασχόληση.

Η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων πρέπει να είναι πάνω από όλα

Για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ δίνει εξαιρετικά μεγάλη έμφαση. Στο αεροδρόμιο οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται υπό έντονη πίεση και χρονοδιαγράμματα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και σε συνθήκες καύσωνα αυτή την εποχή.

«Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στον διάδρομο των αεροπλάνων αγγίζει τους 70 βαθμούς κελσίου και είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να εργάζεται μέσα σε αυτό τον καύσωνα για τόσες ώρες και όμως εμείς αναγκαζόμαστε και το κάνουμε. Είναι η δουλειά μας, δεν έχουμε επιλογή», ανέφεραν αρκετοί εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο Ε.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας επεσήμανε πως η Συντεχνία τονίζει στους εργαζόμενους πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εργάζονται υπό πίεση αφού μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα στην ένταση της δουλειάς.

Όταν υπάρχει πρόγραμμα η δουλειά κυλά πιο ομαλά

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ στο αεροδρόμιο μιλήσαμε με εργαζόμενο στην εταιρεία εξυπηρέτησης ανθρώπων με μειωμένη κινητικότητα Menzies Aviation Cyprus, ο οποίος ανέφερε πως είναι πολύ ευχαριστημένος τόσο από τη Συλλογική Σύμβαση όσο και από την ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ για τις προσπάθειες που κάνει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο συνάδελφος εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στο αεροδρόμιο σε διάφορες εταιρείες ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι στην Menzies και όπως είπε παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία είναι υπεύθυνη για όλους τους επιβάτες με κινητικά προβλήματα, εντούτοις επειδή γνωρίζουν οι εργαζόμενοι εκ των προτέρων τί ανάγκες θα προκύψουν στη βάρδια τους, κάνει τη δουλειά τους πιο απλή. «Όταν υπάρχει πρόγραμμα η δουλειά κυλά πιο ομαλά», είπε.

Υποστελέχωση και εργασιακή πίεση

Το προσωπικό των εταιρειών Swissport και Goldair επεσήμαναν ως κυριότερο πρόβλημα την υποστελέχωση που οδηγεί σε πρόσθετη εργασιακή πίεση προς τους εργαζόμενους, αναφέροντας πως λόγω και των συχνών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πτήσεις αυτή την περίοδο είναι αναγκασμένοι οι εργαζόμενοι της κάθε βάρδιας να επεκτείνουν το ωράριό τους για να εξυπηρετήσουν τα αεροπλάνα και τους επιβάτες. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της πολιτικής της εταιρείας να μην οδηγούν τα μηχανήματα για ένα χρόνο μετά από την πρόσληψή τους οι νέοι οδηγοί, είναι και αυτό το πόστο υποστελεχωμένο.

Η πίεση που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολύ μεγάλη αφού έχουν 40 λεπτά από την στιγμή που προσγειώνεται ένα αεροπλάνο να ξεφορτωθεί και να φύγει. «Η Hermes μας χρονομετρά και νιώθουμε συνεχώς την πίεση με το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, μέσα στο οποίο πρέπει να διεκπεραιώσουμε μια εργασία. Για παράδειγμα, θα πρέπει μέσα σε 25 λεπτά να έχουν ξεφορτωθεί όλες οι βαλίτσες», μας είπαν.

Επίσης, για κάποια καθήκοντα οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους και οι εργασίες διεκπεραιώνονται και από τις δύο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται λιγότερο προσωπικό για να γίνει μια δουλειά.

«Η εργασία μας είναι συνεχόμενη και πολλές φορές χωρίς να έχουμε χρόνο ούτε να ανασάνουμε. Αναγκαζόμαστε λόγω της υποστελέχωσης και του μεγάλου φόρτου εργασίας να πηγαίνουμε από το ένα αεροπλάνο στο άλλο προσπαθώντας να διεκπεραιώσουμε τα καθήκοντά μας», μας είπαν οι εργαζόμενοι.

Το γεγονός της εντατικοποίησης της εργασίας ενέχει και κινδύνους αφού τη στιγμή που βιάζεται ένας εργαζόμενος είναι πολύ πιθανόν δυστυχώς να πάθει κάποιο ατύχημα, όπως προαναφέραμε.

Ταυτόχρονα, τέθηκε και η ανάγκη για σωστό καταμερισμό της εργασίας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της έλλειψης προσωπικού καθαρίστριες καλούνται να εκτελέσουν και χρέη συνοδών εδάφους και μετά να καθαρίσουν και τα αεροπλάνα.