Επιτυχής έκβαση του συνδικαλιστικού αγώνα στη Cyprus Mail

538

Ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής που τερματίστηκε μονομερώς από την εργοδοσία της Cyprus Mail στις αρχές του χρόνου, επανήλθε τον Ιούλιο του 2023 με την εταιρεία να καταβάλλει εκ νέου την ΑΤΑ στο νέο αναθεωρημένο της ύψος, για το σύνολο του προσωπικού που εργοδοτεί. Μάλιστα, ΑΤΑ λαμβάνουν πλέον και οι νεοπροσληφθέντες εντός του 2023.

Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από συντονισμένες, πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες των Συντεχνιών ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και της Ένωση Συντακτών Κύπρου αλλά πρωτίστως λόγω της σθεναρής στάσης που τήρησε το προσωπικό. Ύστερα από άγονες διαπραγματεύσεις, ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας, που κράτησαν μήνες, το Υπουργείο Εργασίας αποφάνθηκε ότι η στάση της εταιρείας συνιστούσε εξόφθαλμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Σημειώνουμε ότι σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η κάθοδος σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία με μοναδικό αίτημα την καταβολή της ΑΤΑ. Ωστόσο, η απεργία δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί, αφού η εργοδοτική πλευρά ζήτησε άμεσα συνάντηση με την εργατική πλευρά, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι από το τέλος Ιουλίου θα ξεκινούσε να καταβάλλει εκ νέου ΑΤΑ στο σύνολο του προσωπικού. Δηλαδή και στους νεοπροσληφθέντες εντός του 2023, οι οποίοι και δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αυτό το ωφέλημα. Η ΑΤΑ συμφωνήθηκε να καταβάλλεται ως έχει αποφασισθεί στην ανανεωμένη τριμερή συμφωνία, δηλαδή στο 8,52%. Και αυτό έγινε προχθές 31η Ιουλίου 2023.