Συμφωνία Συντεχνιών με ΥΠΟΙΚ για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου

364

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ για την επίτευξη συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και πολύωρες διαπραγματεύσεις οι τρεις συντεχνίες κατέληξαν ψες σε καταρχήν συμφωνία με το ΥΠΟΙΚ την οποία χαρακτήρισε «ικανοποιητική ρύθμιση υπό τις περιστάσεις» καθώς επιλύει το ζήτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στις κλίμακες Α2-Α5-Α7 που περιλαμβάνει και τους πρώην Α1 – Α2- Α5 που πλέον θα κινούνται με επιταχυνόμενη εξέλιξη στην κλίμακά τους κι αυτό σημαίνει – όπως εξήγησε – ότι μόλις φτάσουν την μισθολογική θέση της επόμενης κλίμακας θα μεταπηδούν σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, συμφωνήθηκε ότι σε 18 συνεχόμενα χρόνια στις κλίμακες Α2 και Α5, ο εν λόγω υπάλληλος θα αναβαθμίζεται στην κλίμακα Α7.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί από την 1/1/24 και χαρακτήρισε επίσης ικανοποιητική εξέλιξη το ότι για ζητήματα που προκύπτουν από την κατάληξη σε συμφωνία ο διάλογος θα παραμείνει ανοικτός.

Ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα απεργία στα ΚΕΠ, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είπε ότι δεν διοργανώνεται από τις συντεχνίες αλλά από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων της Κλίμακας Α2-Α5-Α7 και πρόσθεσε ότι μετά την αποψινή εξέλιξη «οποιαδήποτε απεργία είναι αχρείαστη».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου. «Η ΠΑΣΥΔΥ ήταν ο πρωταγωνιστής της συμφωνίας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των επηρεαζομένων είναι μέλη της ΠΑΣΥΔΥ», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ικανοποιητική, ήταν στη βάση της πρότασης της ΠΑΣΥΔΥ, είπε, η οποία είχε προτείνει συνολικά με 16 χρόνια υπηρεσία σε αυτές τις κλίμακες να γίνεται η μετάβαση στην Α7. «Αντί 16 καταλήξαμε σε 18», είπε.

«Νιώθω ότι είναι καλή η συμφωνία που έγινε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνει η αυριανή κινητοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλία, Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει κατάληξη μέσα από τις διεργασίες του θεσμοθετημένου διαλόγου, «δεν μπορεί παρά να το χαιρετίσουμε».

«Προσεγγίσαμε τους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου κατά τρόπο αξιοπρεπή. Δημιουργείται μια συνθήκη και μια προοπτική για αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιολογημένα είχαν τις δικές τους απαιτήσεις, οι οποίες προέκυπταν από την εξέλιξη των κλιμάκων και τους μισθοδοτικούς τους όρους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και από τη δομή των κλιμάκων και από την οικονομική κρίση και από τα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού», ανέφερε.

Σημείωσε ότι θεωρούν αχρείαστη την κινητοποίηση από τη στιγμή που υπάρχει κατάληξη «που δίδει απαντήσεις στα δικαιολογημένα θέλω αυτής της ομάδας εργαζομένων».

Από ΚΥΠΕ