Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους σε όλο τον κόσμο

117

Την ώρα που το ισραηλινό κράτος έχει μετατρέψει τη Γάζα σε κόλαση για τους Παλαιστινίους και  ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά  ένα κύμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό απλώνεται σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου. 

Στο Λονδίνο σύμφωνα με την αστυνομία  30.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ενώ συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στο Μπρίστολ, το Λίβερπουλ και την Οξφόρδη.

Στο Βερολίνο και παρά τους αυστηρούς όρους που έθεσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Σώστε τη Γάζα», «Σταματήστε τη γενοκτονία», «Κατάπαυση του πυρός» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη!».

Παρόμοια κατάσταση επικράτησε και στο Παρίσι όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας συμμετείχαν σχεδόν 19.000 διαδηλωτές οι οποίοι κρατώντας  παλαιστινιακές σημαίες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της σφαγής στη Γάζα.  Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φωνάζοντας «Μακρόν, συνένοχος».

Στην Αθήνα στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς, χιλιάδες εργαζόμενοι μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη και παράλληλα καταδίκασαν την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του Ισραήλ, των ΗΠΑ, ΕΕ  και του εγκλήματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού καθώς και την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συναυλία με την συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών  και ακολούθησε πορεία μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία.

Στην Ισπανία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις πόλεις την Κυριακή 29 Οκτωβρίου για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση στη Μαδρίτη όπου εκτιμάται  ότι περίπου 35.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη  διαδήλωση και ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πορτογαλία όπου στις 29 Οκτωβρίου χιλιάδες κόσμου σε πολλές πόλεις της χώρας έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκασαν  την  γενοκτονία που διενεργεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

ΗΠΑ: Οι διαδηλωτές κούνησαν τα κιγκλιδώματα έξω από τον Λευκό Οίκο

Περίπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που έγινε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διαδηλωτές – ανάμεσα στους οποίους ήταν η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον και ο ράπερ Μάκλμορ – έφθασαν έξω από τον Λευκό Οίκο, καταγγέλλοντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Μπάιντεν προσωπικά για την υποστήριξη στο Ισραήλ.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Post κοινοποίησε βίντεο στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) στο οποίο διακρίνονται διαδηλωτές – των οποίων τα χέρια είχαν κόκκινη μπογιά – να κουνάνε τα κιγκλιδώματα έξω από τον Λευκό Οίκο και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Μπάιντεν, δεν μπορείς να κρύβεσαι, έχεις υπογράψει τη γενοκτονία», φώναζαν πολλοί διαδηλωτές, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2024.