Επιτυχημένο το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών της ΠΣΟ

614

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργαζομένων Γυναικών της ΠΣΟ στην Ντακάρ της Σενεγάλης στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2023 με τη συμμετοχή οργανώσεων από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Στο συνέδριο την ΠΕΟ εκπροσώπησε η Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, η οποία μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των εργαζομένων γυναικών της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων γυναικών μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην εργασία, στον συνδικαλισμό και ευρύτερα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.  Σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και οι αιτίες που τα δημιουργούν με επακόλουθο να υπάρχουν ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι τα ίδια όμως σε κάποιες ηπείρους είναι σε μεγαλύτερη ένταση και έκταση.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του καπιταλιστικού συστήματος και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και οξύνει τα προβλήματα στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Επιπρόσθετα έχουν εμφανιστεί μια σειρά από άλλα φαινόμενα στον εργασιακό χώρο που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες και τις οδηγούν σε αδιέξοδα, αυξάνοντας τους αριθμούς των ανέργων, των θέσεων επισφαλούς εργασίας, τη βία και την εμπορία για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση στον εργασιακό εκφοβισμό κ.λ.π. Αυτές οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη μαζικοποίηση και ενεργό συμμετοχή των γυναικών στο συνδικαλιστικό κίνημα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον αγώνα που δίνει καθημερινά η καθεμιά.»

Το συνέδριο συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα διακήρυξη, με γνώμονα τις αρχές που καθοδηγούν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , κάνοντας ένα ακόμα βήμα μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων  γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Τέλος το συνέδριο επέλεξε τη νέα Επιτροπή Γυναικών της ΠΣΟ η οποία καλείται να ενισχύσει τον αγώνα των εργαζομένων γυναικών παγκοσμίως μέσα από τις γραμμές της ΠΣΟ.  Στην 20μελή Επιτροπή συμμετέχει και η ΠΕΟ.