ΣΥΞΚΑ: Απεργιακά μέτρα όπου εντοπίζονται παραβιάσεις της Σύμβασης

472

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην καρδιά του καλοκαιριού και συνεπώς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου με την κατάσταση σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να είναι δύσκολη για τους εργαζόμενους. Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ καταγράφει τα προβλήματα και τις παραβιάσεις της Σύμβασης ήδη από το τέλος της περσινής τουριστικής περιόδου, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφή μηνύματα πως η μη εφαρμογή της Σύμβασης, η μη καταβολή των αυξήσεων και της ΑΤΑ σε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους θα οδηγήσει σε διατάραξη της εργατικής ειρήνης.

«Στις αρχές του 2023 ξεκινήσαμε πιο εντατικά να παρακολουθούμε την εφαρμογή της Σύμβασης λαμβάνοντας και απεργιακά μέτρα εκεί που παραβιαζόταν, κυρίως στην Πάφο και στη Λεμεσό και τα αποτελέσματα των μέτρων ήταν θετικά αφού αρκετοί ξενοδόχοι συμμορφώθηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε προκηρύξει απεργιακά μέτρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, αλλά δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε απεργίες γιατί οι εργοδότες συμμορφώθηκαν έγκαιρα. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι σε κάποια ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε αυθόρμητες απεργίες μη αντέχοντας άλλο τις παραβιάσεις και την καταπίεση που δέχονταν και σε αυτές τις περιπτώσεις ήμασταν στο πλευρό των απεργών στηρίζοντάς τους», ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Νεόφυτος Ττιμινής.

Σε ότι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ξεκίνησε τον Απρίλιο, όπου επαναλειτούργησε η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, έντονη εκστρατεία ώστε να συμμορφωθούν οι ξενοδόχοι εφαρμόζοντας την Σύμβαση.

«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα δεδομένα που έχουμε και αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις. Συγκεκριμένα, εντός Ιουλίου θα συνέλθουν τα Σώματα της Συντεχνίας για να δουν τα δεδομένα και αν συνεχίσουν να παρατηρούνται παραβιάσεις, τότε δεν θα διστάσουμε στα μέσα της τουριστικής περιόδου να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως είναι γνωστό, οι παραβιάσεις στη Σύμβαση δεν είναι το μοναδικό εργασιακό πρόβλημα που εντοπίζεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αφού με την νέα Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες έχουν εργαλειοποιηθεί οι ξένοι εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς ωφελήματα σε πολύ άσχημες συνθήκες και συνεπώς οδηγούνται οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα σε περαιτέρω απορρύθμιση», προειδοποίησε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

Τέλος, σε ότι αφορά τους φοιτητές των ξενοδοχειακών σχολών, επεσήμανε πως οι ξενοδόχοι πρέπει να σεβαστούν τους μελλοντικούς δυνάμει ξενοδοχοϋπαλλήλους ώστε να κάνουν σωστά την πρακτική τους εξάσκηση και να μην αντικαθιστούν μόνιμους εργαζόμενους. «Το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας βρίσκεται στους φοιτητές των αντίστοιχων σχολών. Είναι σημαντικό οι ξενοδόχοι να το καταλάβουν αυτό και να μην χρησιμοποιούν αυτά τα παιδιά με τρόπο που θα τα αποθαρρύνουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να κάνουν σωστά την πρακτική τους, να αμείβονται και να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Εμείς ως Συντεχνία θέσαμε τις απόψεις μας στο Υπουργείο Εργασίας ώστε όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, Συντεχνίες, εργοδοτικοί συνδέσμοι του κλάδου, ΤΕΠΑΚ, κολλέγια, φοιτητικές ενώσεις κτλ να συζητήσουμε ώστε να ρυθμιστούν οι όροι της πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών και να καθοριστεί ανάλογα ο μισθός που πρέπει να λαμβάνουν», ανέφερε ο Ν. Ττιμινής.