Υγρός τάφος…

371

Άλλη μια τραγωδία, από τις πολλές που μετέτρεψαν την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε υγρό τάφο για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα. Από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους, στο οποίο επέβαιναν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι (μαρτυρίες κάνουν λόγο για 750 επιβάτες), μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ανασυρθεί 79 σoροί, διασώθηκαν 106 και είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων. Οι νεκροί είναι σίγουρα εκατοντάδες από το ίσως πιο πολύνεκρο ναυάγιο των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια ώρα η ΕΕ χύνει κροκοδείλια δάκρυα αφού αυτή την περίοδο γίνονται παζάρια για νέα συμφωνία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με ξεκάθαρο στόχο να κρατήσει μακριά από ευρωπαϊκά εδάφη αυτούς τους ανθρώπους.

Το αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα» φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν διασωθέντες, ο αριθμός όσων βρίσκονταν μέσα στο σκάφος ήταν σίγουρα πάνω από 600, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 750. Σύμφωνα και με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα πριν το ναυάγιο, το πλοιάριο ήταν φορτωμένο και οι άνθρωποι κρέμονταν κυριολεκτικά από αυτό ενώ το πιο τραγικό στοιχείο είναι τα γυναικόπαιδα ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια και πιθανότατα να κατέληξαν στον πάτο της θάλασσας χωρίς να προλάβουν καν να βγουν έξω.

Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.

Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε 12 ώρες πριν το ναυάγιο

Ερωτηματικά προκύπτουν από τις ενέργειες του ελληνικού κράτους και η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσον μπορούσε να αποφευχθεί η πολύνεκρη τραγωδία αφού, μετά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το αλιευτικό με τους εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους να εκλιπαρούν για βοήθεια (όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες), είχε εντοπιστεί από το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή πολύ πριν την τραγωδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λιμενικό το πρωί της Τρίτης γύρω στις 11, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης της Frontex ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό ανθρώπων (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που δόθηκε στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ. Στις 2 μ.μ. υπήρξε επικοινωνία και στις 3.35 μ.μ. εντοπίστηκε στη θάλασσα. Επί ώρες λοιπόν το αλιευτικό έπλεε και η εικόνα που είχαν οι ελληνικές αρχές για την επικινδυνότητα ήταν προφανής, αν και σύμφωνα με το Λιμενικό κατά τις επικοινωνίες, οι χειριστές του ασύρματου δεν ζητούσαν συνδρομή, αλλά «να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ιταλία». Το ναυάγιο έγινε στις 2.05 τα ξημερώματα της Τετάρτης, δηλαδή περίπου 12 ώρες μετά τον εντοπισμό του αλιευτικού από το Λιμενικό.

100 παιδιά στα αμπάρια!

Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, περί τα 5.000 μέτρα, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

«Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο», είπε αρχικά ο γιατρός και στη συνέχεια για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι είπε: «Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100».

Ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους με φωτογραφίες

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

Από την πλευρά του εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.