ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Προς την ορθή κατεύθυνση η ενσωμάτωση του τιμαριθμικού επιδόματος στην Ξενοδοχειακή

148

Με την έκδοση του διατάγματος όπου ενσωματώνεται το τιμαριθμικό επίδομα στους κατώτατους μισθούς στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία διορθώνεται μια αδικία που αφορά συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΣΥΞΛΑ ΠΕΟ προσθέτοντας ότι έστω και με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, η απόφαση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

“Οι προσπάθειες και οι πιέσεις που άσκησε η Συντεχνία απέδωσαν αφού σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την 1η Ιουνίου 2023, μεταξύ άλλων θεμάτων θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι σε σημαντική μερίδα των εργαζομένων δεν αναπροσαρμοζόταν ο μισθός τους με βάση τον τιμάριθμο.

Παράλληλα τονίζουμε την πάγια θέση της Συντεχνίας μας ότι το διάταγμα για τους κατώτατους μισθούς στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε η εκάστοτε τιμαριθμική αναπροσαρμογή να γίνεται αυτόματα με βάση τη συμφωνία απόδοσης της ΑΤΑ, όπως αυτό προνοείται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Η προσπάθεια της Συντεχνίας μας για βελτίωση των όρων απασχόλησης και εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης δεν σταματά εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται για την επέκταση και διεύρυνση της Συλλογικής Σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους όπως προνοεί και η σχετική οδηγία της Ε.Ε.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε πολλές κατηγορίες και να καταστεί το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου ελκυστικό για τους ντόπιους, για τους νέους που ολοένα και εγκαταλείπουν τον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας αφού δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Παναγιώτου ότι θα εφαρμόσει τις εξαγγελίες του προς την κατεύθυνση αυτή.”