Επιτακτική ανάγκη η επαναφορά επιδότησης στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα

133

Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης επαναφοράς της επιχορήγησης στα καύσιμα και της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

“Από τη μέρα που καταργήθηκαν τα μέτρα από την κυβέρνηση, το κόστος πήρε την ανιούσα, όπως είχαμε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα για τις συνέπειες.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης, με τα επιτόκια να αυξάνονται συνεχώς, η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των ελάχιστων μεμονωμένων μέτρων που είχαν ληφθεί έχει πλήξει ιδιαίτερα το βιοτικό επίπεδο των των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων.

Ως ΠΕΟ είχαμε υπογραμμίσει, μέσω ανακοίνωσης μας στις 28 Ιουνίου, για τη χρονική περίοδο που λήφθηκε η απόφαση της κυβέρνησης καθότι είχαμε μπει στο καλοκαίρι, με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σήμερα αγωνιούν για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά τα οποία αδυνατούν να ξοφλήσουν.

Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών, των χαμηλό συνταξιούχων και γενικά του λαού, απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού. Επιβάλλεται η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών και η χρησιμοποίηση των πόρων για εισαγωγή σχεδίων στήριξης με κοινωνοοικονομικά κριτήρια όσων έχουν οικιστικά δάνεια, η διεύρυνση και η βελτίωση της στεγαστικής πολιτικής, όπως και η εισαγωγή προσθέτων πολιτικών στήριξης της εργαζομένης οικογένειας.”