Τύμπανα απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΑΗΚ λόγω της κυβερνητικής πολιτικής

266

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιρρίπτουν οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) σε κοινή επιστολή τους προς το Δ.Σ. της Αρχής.

Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 θα συνέλθουν τα συλλογικά τους σώματα με σκοπό τη «λήψη αποφάσεων, μη αποκλειομένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Στην επιστολή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «αδικαιολόγητη αδράνεια και απουσία ανάληψης ευθυνών που παρατείνουν τα προβλήματα, δυσχεραίνουν το θέμα επάρκειας, αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρισμού και οδηγούν τον τομέα σε πιθανή κατάρρευση». Καταγγέλλουν επίσης ότι «απουσιάζει ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενέργεια από το κράτος», καθώς και ότι «η ΑΗΚ εμποδίζεται να επενδύσει σε ΑΠΕ ή να προμηθεύεται ενέργεια από ΑΠΕ, ούτως ώστε να έχει φθηνότερο μείγμα παραγωγής». Ακόμη, καταγγέλλουν την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην άφιξη νέου καυσίμου (σ.σ.: φυσικού αερίου) καθώς και στους σχεδιασμούς για διασύνδεση με καλώδιο με τρίτες χώρες. Επιπρόσθετα, οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν «ατυχή και απαράδεκτη» τη μη αντικατάσταση των παλιών και κοστοβόρων μονάδων στο σταθμό της Δεκέλειας, υποδεικνύοντας ότι «αποβαίνει εις βάρος των καταναλωτών». Επίσης, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο να συσσωρεύονται ουρές καταναλωτών έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ, ο κόσμος να μην παίρνει απαντήσεις στις αιτήσεις του ή να καθυστερείται η εκτέλεση εργασιών που έχουν σχέση με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και ταυτόχρονα το προσωπικό της Παραγωγής, των Δικτύων και της Προμήθειας, λόγω της υποστελέχωσης του Οργανισμού, να εξουθενώνεται για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του». Ακόμη, καταγγέλλουν ότι «υφίσταται η κοροϊδία εδώ και μήνες (πέραν του ενός χρόνου) για την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της ΑΗΚ από τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών», καθώς και ότι «το Υπουργείο Μεταφορών με ενέργειές του, προωθεί την αποξένωση του ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από την ΑΗΚ».

Οι συντεχνίες τονίζουν ότι «είναι αναγκαίες και απαραίτητες οι άμεσες προσλήψεις και η σωστή στελέχωση όλων των δραστηριοτήτων της Αρχής, καθώς επίσης και η εξεύρεση λύσεων στα χρονίζοντα εργασιακά θέματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί και γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα». Διαμηνύουν επίσης ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη «λήψη αποφάσεων, μη αποκλειομένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Από dialogos.com.cy