26ο Συνέδριο ΠΕΟ Πάφου: Οργάνωση-Δύναμη-Προοπτική

419

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου το 26ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Πάφου στο αμφιθέατρο του οικήματος. Κύριο σύνθημα του Συνεδρίου ήταν «Οργάνωση-Δύναμη-Προοπτική» και σε αυτό συμμετείχαν 200 περίπου εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μέλη και στελέχη της ΠΕΟ Πάφου που εκπροσώπησαν όλους τους κλάδους και τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Ομοσπονδία καθώς και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, εκπρόσωποι του λαϊκού κινήματος, τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας.

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο απερχόμενος Επαρχιακός Γραμματέας Νεόφυτος Άσσος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Το Συνέδριο αποτέλεσε σταθμό και νέα αφετηρία στον αγώνα της ΠΕΟ για τα δίκαια των εργαζομένων και του κόσμου της Πάφου, αφού εξέτασε και αξιολόγησε την πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος της επαρχίας για την περίοδο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Επαρχιακό Συνέδριο. Οι σύνεδροι αποτίμησαν τη δράση της ΠΕΟ συλλογικά, δημοκρατικά, με κριτική και αυτοκριτική και καθόρισαν τους στόχους και τις κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια. Εξέλεξαν επίσης τα μέλη του νέου Τμηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκλέξει τον νέο Επαρχιακό Γραμματέα, αφού ο Νεόφυτος Άσσος δεν επαναδιεκδίκησε εκλογή λόγω συνταξιοδότησης.

Σ. Χαραλάμπους: Στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων όσων περιλαμβάνονται στις Συμβάσεις

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, το Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΕΟ Πάφου πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα καθώς συμπληρώνεται ένας σχεδόν χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την παγκόσμιαειρήνη να τίθεται σε κίνδυνο από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για τις σφαίρες οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής. «Δυστυχώς αντί η έμφαση να είναι σε ενέργειες που να προωθούν τον τερματισμό του πολέμου και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου, ολοένα και περισσότερο σπρώχνονται τα πράγματα στην κλιμάκωση των εντάσεων μέσα και από την ένταση των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Πέραν από την μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και οι αποφάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για κυρώσεις ενάντιων της Ρωσίας οδηγούν σε ράλι αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών προϊόντων, σε ένα ράλι πληθωρισμού, το οποίο οι κυρίαρχες  πολιτικές  και οικονομικές δυνάμεις επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με πολιτικές που οδηγούν σε μια νέα υποβάθμιση στην αξία της εργασίας. Για μια ακόμη φορά προβάλλει μπροστά στους λαούς και μπροστά στον κόσμο της εργασίας και στις δυνάμεις της ειρήνης η ανάγκη να αγωνιστούμε για να πετύχουμε αλλαγή πλεύσης. Για επικράτηση της ειρήνης, κατάργηση του ΝΑΤΟ, σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου για πολιτικές που θα σέβονται το περιβάλλον και θα τερματίζουν την καταλήστευση του πλούτου των φτωχών χωρών, για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Για εμάς τους Κύπριους εργαζόμενους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους ο αγώνας για ένα ειρηνικό δίκαιο κόσμο είναι παράλληλα ταυτισμένος με τον αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση του τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Δ.Δ.Ο», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και στο αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργού Εργασίας: «Αυτή η κατάληξη είναι το αποτέλεσμα της ακραίας και απαράδεκτης θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και της άρνησης τους να διαπραγματευτούν ως όφειλαν με βάση το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας  του 2017 για να καταλήξουμε σε  νέα συμφωνία που να αποδίδει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της η οποία βέβαια δεν είναι η καταβολή της μισής ΑΤΑ. Η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διαμορφώνουν τους μισθούς,  της ΑΤΑ, των κλιμάκων των προσαυξήσεων. Στην ουσία είναι ακόμα μια προσπάθεια απορρύθμισης, ακόμα μια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε αντίθεση με τους εργοδότες το Συνδικαλιστικό Κίνημα μπήκε στο διάλογο σεβόμενο πλήρως το περιεχόμενο της μεταξύ μας συμφωνίας και δείξαμε διάθεση για εξεύρεση συμφωνίας. Ακριβώς γιατί έτσι έχουν τα πράγματα αναμέναμε από τον Υπουργό Εργασίας να μιλήσει καθαρά και όχι να καταλογίζει την ίδια απροθυμία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και σε εμάς και στους εργοδότες. Δυστυχώς ο Υπουργός απέφυγε να μιλήσει καθαρά και για ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα.  Η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί ότι ξόφλησε έναντι των εργαζομένων με την θέση ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ».

Όπως τόνισε η Γ.Γ. της ΠΕΟ, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή  μπροστά τους μετά τις εξελίξεις: Την επιλογή του αγώνα για υπεράσπιση της ΑΤΑ, του αγώνα για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και για διεύρυνση της ΑΤΑ για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 26 του Ιανουαρίου με την 3ωρη στάση εργασίας ενωμένο όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, τον ημιδημόσιο και δημόσιο τομέα θα στείλουν ένα πρώτο δυνατό μήνυμα. 

«Το άλλο μεγάλο ζήτημα μπροστά μας είναι η συνέχιση του αγώνα για επαναφορά μιας ελάχιστης κοινωνικής ισορροπίας για επαναρύθμιση της εργασίας, για σμίκρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Την τελευταία 10ετία με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση σε πλήρη συνεννόηση και σύμπλευση με το μεγάλο κεφάλαιο είχαμε μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση εισοδημάτων.  Περίπου 10% εισόδημα έφυγε από τους εργαζόμενους και πήγε στα κέρδη.  Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ οι εργαζόμενοι από το 2013-2019 έχαναν 750 εκατ. ευρώ ενώ για τα χρόνια 2020 – 2021 έχαναν 950 εκατ. ετησίως. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στιβαρής οικονομικής  τους πολιτικής.

Μια Κύπρος για τους λίγους, μια οικονομία που στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε με το να φτωχύνουν οι πολλοί και να πλουτίσουν οι λίγοι, που στηρίχθηκε στην επιβολή της εργασίας χωρίς ελάχιστα βασικά δικαιώματα, στην υπόσκαψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην προώθηση από το ίδιο το κράτος  της αγοράς υπηρεσιών, στην φτηνή εργασία, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην υποβάθμιση της παρέμβασης του κράτους στην κοινωνική πολιτική στην μείωση των κοινωνικών παροχών.

Το οικονομικό θαύμα το οποίο οι δυο συνεχιστές του Αναστασιάδη θέλουν να συνεχίσουν για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας είναι ένας εφιάλτης», είπε και τόνισε πως ο Κυπριακός λαός χρειάζεται μια άλλη διακυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο, που να προωθήσει μέτρα έτσι που οι βασικοί όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας να εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες στους κλάδους που υπάρχουν συμβάσεις, να προωθήσει μέτρα έτσι που να διευρυνθεί ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να καθορίσει ένα αξιοπρεπή και επαρκή κατώτατο μισθό που να περιλαμβάνει ελάχιστα βασικά δικαιώματα, όπως ΑΤΑ, 13ο μισθό, Ταμείο Προνοίας, που θα καταργεί την αγορά υπηρεσιών: Αυτή την προοδευτική αλλαγή μπορεί να την φέρει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αφού αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του και για αυτό έχει την στήριξη της ΠΕΟ.

Πάντα δίπλα στους εργαζόμενους με αλάθητη ταξική πυξίδα

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ με συγκίνηση αποχαιρέτησε τον απερχόμενο Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΕΟ Πάφου, Νεόφυτο Άσσο αναφέροντας ότι είναι ένας συνάδελφος δοσμένος στους αγώνες των εργαζομένων, μαχητικός, ευθύς και ειλικρινής, με μια αλάθητη ταξική πυξίδα να τον κατευθύνει, πάντα δίπλα από τους εργαζόμενους.

Ευχαρίστησε τον τέως Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΕΟ Πάφου και της Συντεχνίας Οικοδόμων εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίζει να είναι μαζί με την ΠΕΟ, κομμάτι της μεγάλης αλυσίδας των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.

Ο Νεόφυτος Άσσος ξεκίνησε την πορεία του ως επαγγελματικό στέλεχος στη Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ τον Μάρτιο του 1978. Στη συνέχεια εκλέγηκε Οργανωτικός Γραμματέας και μετά Επαρχιακός Γραμματέας του Τμήματος Πάφου. Το 2018 εκλέγηκε Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Πάφου ενώ διατηρούσε ταυτόχρονα και τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα των Οικοδόμων, θέσεις που κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή του.

Ν. Άσσος: Η ιστορία γράφει επιτυχίες όταν έχουμε δυνατή ΠΕΟ, μάχιμες Συντεχνίες και δραστήριους εργαζόμενους

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάφου, Νεόφυτος Άσσος αναφέρθηκε στις διεθνείς συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο επισημαίνοντας πως συνεχίζεται, δυστυχώς, η επιθετική πολιτική των ισχυρών χωρών του κόσμου για να επιβάλουν τα γεωστρατηγικά και οικονομικά  τους συμφέροντα. Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών συνεχίζει να  υπάρχει εκμετάλλευση  των εργαζομένων, η συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα της ανεργίας και  της φτώχειας.

«Οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, είπε, επηρεάζουν και τον τόπο μας  σε όλα τα ζητήματα, πολιτικά, οικονομικά και  απασχόλησης. Κατά την διάρκεια της περιόδου που ανασκοπούμε  οι συνθήκες της Κύπρου σε ότι αφορά  την  πολιτική κατάσταση συνεχίζει και παραμένει στάσιμη αφού ο διαμοιρασμός της  πατρίδας και το αδιέξοδο στις συνομιλίες για επίλυση  του προβλήματος συνεχίζει να υπάρχει. Συνεπώς η προσπάθειες για συνομιλίες και επανένωση της πατρίδας μας θα πρέπει  να  συνεχιστούν με στόχο την επίλυση του προβλήματος στην βάση, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σε ότι αφορά  την οικονομία, σημειώθηκε υποτίμηση της εργασίας, ανάφερε.

Μιλώντας για το Τμηματικό Συμβούλιο της ΠΕΟ Πάφου, είπε πως τα αποτελέσματα που είχε τα τελευταία χρόνια κρίνονται ικανοποιητικά στις συνθήκες που επικράτησαν. «Τα στελέχη της συντεχνίας επαγγελματικά και εθελοντικά  εργάστηκαν και βοήθησαν εκατοντάδες εργαζόμενους. Οργανώσαμε αρκετές νέες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες νέα μέλη σε όλους τους Κλάδους, δυναμώνοντας την οργανωτική μας δύναμη.

Ταυτόχρονα εργαστήκαμε με στόχο την, όσο το δυνατό, καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αρκετές περιπτώσεις ανανεώσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις με καλύτερους όρους και ωφελήματα. Τα αποτελέσματα αυτά βοήθησαν σημαντικά  οι ανανεώσεις των Συμβάσεων στους Οικοδόμους  και Ξενοδοχειακούς υπαλλήλους, όπου βασικά  άρθρα των   Συμβάσεων τα κατοχυρώσαμε με τη νομοθεσία», είπε και τόνισε πως στόχος της ΠΕΟ είναι να απολαμβάνει αυτά τα ωφελήματα όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, είτε εργάζεται σε οργανωμένες είτε σε ανοργάνωτες επιχειρήσεις.

«Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε και στους συνταξιούχους και στα προβλήματα τους. Σε συνεργασία με την οργάνωση τους, την ΕΚΥΣΥ, το Τμηματικό Συμβούλιο βοήθησε αρκετούς συνταξιούχους στα προβλήματα που τους απασχολούσαν αλλά και με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις που έγιναν από το Τμηματικό Συμβούλιο και τα Τμήματα των Συντεχνιών, κινητοποιήσεις, προάσπιση του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων προς όφελος των εργαζομένων, ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας καθώς και των Ταμείων Ευημερίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα του κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ και στους αγώνες που βρίσκονται μπροστά στους εργαζόμενους ενώ τόνισε την τεράστια σημασία της οργανωτικής ανάπτυξης της ΠΕΟ. «Η ιστορία καταγράφει επιτυχίες όταν έχουμε  οργανωτικά δυνατή ΠΕΟ, Συντεχνίες μάχιμες, εργαζόμενους δραστήριους. Με το σύνθημα οργάνωση-δύναμη-προοπτική θα πρέπει να το κάνουμε πράξη για  να συνεχίσουμε την ιστορία της ΠΕΟ. Θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία δίκαιη, ένα περιβάλλον εργασίας ανθρώπινο, ασφαλές, κοινωνικές παροχές, φθηνή στέγη,  αναβαθμισμένη υγεία, μόρφωση, ανάπαυση και αξιοπρεπή ζωή  στην αφυπηρέτηση των εργαζομένων», είπε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για να μπορέσει ο τόπος μας να οδηγηθεί σε ένα καλύτερο μέλλον: «Η επιλογή Μαυρογιάννη μας εγγυάται  μια κοινωνία ανθρώπινη, δικαιότερη μια κοινωνία που να σέβεται τον εργαζόμενο, τον ηλικιωμένο, τον νέο, τον φοιτητή, τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στη στέγη και στην εργασία», είπε. 

«Το Κίνημα και τους εργαζόμενους τους αγάπησα»

Ο Νεόφυτος Άσσος ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε συγκινημένος την ΠΕΟ και τη Συντεχνία Οικοδόμων για τη συνεργασία και τη δυνατότητα που του έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετήσει το κίνημα και την Εργατική Τάξη.

«Ένα έχω να πω ότι το Κίνημα και τους εργαζόμενους τους αγάπησα και ένιωθα αυτό που έκανα. Περάσαμε εύκολα και δύσκολα. Στη θύμησή μου θα παραμείνουν στιγμές και αγώνες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μου εμπλουτισμένο ιδεολογικά, πολιτικά και ανθρώπινα. Στο κίνημα χρωστώ αρκετά, είναι μέρος της ζωής μου. Όπως και η οικογένεια μου, έτσι και στο Κίνημα. Είναι βίοι παράλληλοι», είπε και μνημόνευσε τους αείμνηστους συναδέλφους Λάμπρο Γονατά, Νίκο Σάββα και Λεόντιο Παλιό που του έδωσαν τις πρώτες βάσης στο ξεκίνημά του για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία που ακολούθησε.

Νέο Τμηματικό Συμβούλιο ΠΕΟ Πάφου

Το Συνέδριο εξέλεξε τους ακόλουθους ως μέλη του νέου Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Πάφου: Βρυώνη Νίκος,  Θεόδωρου Κωστάκης, Καυκαρίδης Χριστάκης, Κλεάνθους Άριστος, Κυριάκου Κωσταντίνος Στέλιος, Παλιός Νίκος, Παπαδόπουλος Χρίστος, Πογιατζιής Κυριακός, Φωτίου Χριστάκης, Χαρή Χάρης, Χαριδήμου Γεωργία, Χρυσάνθου Μαρία και Χ’’ Άντωνα Ελένη.

Στο Τμηματικό Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης ως εξ οφίκιο μέλη, βάση του καταστατικού, οι Επαρχιακοί Γραμματείς των Συντεχνιών της ΠΕΟ Πάφου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί συνεδρία για την εκλογή της νέας ηγεσίας της ΠΕΟ Πάφου.