80 χρόνια ΠΣΕ-ΠΕΟ: Τιμή στο λαμπρό παρελθόν και άντληση δύναμης για το μέλλον

351

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια η ΠΕΟ τίμησε την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της ΠΣΕ-ΠΕΟ, στις 16 Νοεμβρίου το 1941. Εν όψει και του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, ο φετινός Νοέμβριος αφιερώθηκε στην πραγματοποίηση Επαρχιακών Προσυνεδριακών Εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε Λάρνακα-Αμμόχωστο, Πάφο και Λεμεσό στις 8, 15 και 22 Νοεμβρίου αντίστοιχα οι Επαρχιακές εκδηλώσεις.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία. Συνολικά σε όλες τις εκδηλώσεις βραβεύτηκαν 168 στελέχη της ΠΕΟ που συμπλήρωσαν 40 χρόνια αδιάληπτης δράσης.

Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στη Λευκωσία κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης  DEV-IS Coral Asam. Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι βετεράνοι και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Δικοινοτική ομάδα Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΠΕΟ και τους ηθοποιούς Oya Akin και Μάριο Στυλιανού, οι οποίοι απήγγειλαν ποίηση.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Ισχυροί οι δεσμοί που δένουν το κίνημά μας με την Κυπριακή εργατική τάξη

«Για 80 ολόκληρα χρόνια η ΠΕΟ εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης. Με την ίδρυση της ΠΣΕ οι  Άγγλοι αποικιοκράτες  αναστατώνονται. Ο  γίγαντας ξυπνά και ενεργοποιείται», ανέφερε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος φτάνοντας μέχρι το σήμερα. 

Μιλώντας για το κυπριακό τόνισε πως η διχοτόμηση μας κτυπά δυνατά την πόρτα με την Τουρκία να κλιμακώνει την αδιαλλαξία της και να ζητά δύο κράτη και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη να αποδυναμώνουν την πλευρά μας  στο διεθνή χώρο και να βοηθούν την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο: «Η ΠΕΟ μαζί  με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα  για λύση του κυπριακού και απαλλαγή από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, για αποτροπή της διχοτόμησης και επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Συνεχίζει τους  αγώνες   για ζωή με αξιοπρέπεια όχι μόνο για τους λίγους αλλά για τους  πολλούς, γι΄ αυτούς που με την εργασία τους δημιουργούν το πλούτο μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι απανωτές κρίσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά το επικείμενο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ είπε πως θα πραγματοποιηθεί μέσα σε  πνεύμα κριτικό και αυτοκριτικό, σε πνεύμα μαχητικό, αντάξιο της ιστορίας της ΠΕΟ. «Κυρίαρχη προτεραιότητα  μας ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και ρυθμισμένες μέσα από συλλογικές συμβάσεις  εργασιακές σχέσεις. Για νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων  όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους. Για να μην φορτωθεί μονόπλευρα  ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης, στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων».

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 80 χρόνων ζωής και δράσης της ΠΕΟ είπε: «Με τέτοιες τελετές που δεκάδες βετεράνοι μας θα παραλάβουν το παράσημο των 80 χρόνων ζωής και δράσης της ΠΕΟ,   αναδεικνύονται οι ισχυροί δεσμοί  που δένουν  το κίνημα  μας  με την Κυπριακή εργατική τάξη. Καταγράφεται έτσι η ιστορική συνέχεια και συνέπεια στους πολιτικούς και κοινωνικούς  αγώνες, τοποθετείται στις πραγματικές του διαστάσεις ο ρόλος των εργαζομένων ως του ουσιαστικού δημιουργού της κοινωνικής προόδου. Τιμούμε όπως αρμόζει το λαμπρό παρελθόν μας, γιατί από εκεί αντλούμε δυνάμεις και όραμα για το μέλλον».

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: 80 χρόνια μακράς ιστορίας πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών αγώνων

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα 80 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΕΟ που τιμούμε δεν είναι μόνο η ιστορία των σπουδαίων κοινωνικών και ταξικών αναμετρήσεων. Της πλούσιας και ανεξίτηλης προσφοράς. Είναι και η μακρά ιστορία των πολιτικών αγώνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση του τόπου. Στα πεδία που η ΠΕΟ, στο πλευρό και δίπλα από το ΑΚΕΛ, ένωσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, σφυρηλάτησε τους δεσμούς και τη συνείδησή τους μέσα στους κοινούς αγώνες και στέκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δικαίωση και τη σωτηρία της Κύπρου».

Σε ότι αφορά τους σημερινούς εργαζόμενους τόνισε πως η ανάγκη να ενώνονται και να παλεύουν ενωμένοι είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία: «Σε μια εποχή που δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται. Που ο συνδικαλισμός λοιδορείται και δαιμονοποιείται. Που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα αφού η εργασία τους είναι ανασφάλιστη και απροστάτευτη, αφού οι μισθοί δεν φτάνουν για τον μήνα και τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο και καταργούν Κυριακές, αργίες και σχόλες. Αυτά είναι μαζικά φαινόμενα που παρατηρούμε κι εδώ στην Κύπρο αλλά και διεθνώς εξαιτίας της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και αφήνουν εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους στην εκμετάλλευση. Πολιτικές που φορτώνουν το κόστος των συστημικών κρίσεων στους ώμους των εργαζομένων. Τα εξοντωτικά ωράρια, η αρρύθμιστη και ανασφάλιστη εργασία, οι καθηλωμένοι και πενιχροί μισθοί, η εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα αποτελούν κομμάτι της συνολικής κατάστασης που υπάρχει και στην Κύπρο. Γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού φέρει τεράστιες ευθύνες αφού είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και λογικών που προωθεί και εφαρμόζει. Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς λόγους γιατί στην Κύπρο πρέπει να επιτευχθεί προοδευτική αλλαγή στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές. Αυτό θα επιδιώξουμε, γι’ αυτό θα εργαστούμε γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους, για να προστατεύσουμε την εργασία και την κοινωνία».

Πρόεδρος DEVIS: Για μια ακόμη φορά ο νεοφιλελευθερισμός μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της DEV-İŞ Κοράλ Ασιάμ συνεχάρηκε την ΠΕΟ για την 80χρονη αγωνιστική ιστορία της και την σταθερή γραμμή που ακολουθεί στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής της κυπριακής Εργατικής Τάξης.

«Όσο υπάρχει η αντιπαράθεση κεφαλαίου-εργασίας, όσο διαρκεί ο αγώνας για δικαιότερη κατανομή της παραγόμενης αξίας, τόσο θα διαρκεί και ο αγώνας των συνδικάτων μας. Έστω και με διαφορετικό τρόπο, το πάθος του κεφαλαίου για κέρδος συνεχίζει να εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας. Από την άλλη, συνεχίζεται με την ίδια ένταση και η προσπάθεια των συνδικάτων μας για μια καλύτερη ζωή, χωρίς εκμετάλλευση και πόλεμο, για ένα κόσμο της ειρήνης», είπε.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία ανέφερε πως το μεγαλύτερό της βάρος έπεσε στους ώμους των εργαζομένων: «Αξίζει θαυμασμού η προσπάθεια των εργαζομένων να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την εργασία τους, τις περισσότερες φορές χωρίς καμιά προστασία και διασφάλιση. Ακόμα και απέναντι σε αυτή την προσπάθεια η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και οι κρατικές εξουσίες εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας των ισχυρών και όχι των ευάλωτων».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, τόνισε πως η μη επίλυσή του είναι ο βασικός λόγος της συνέχισης των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών μας προβλημάτων και είναι ο βασικότερος λόγος του πόνου όλων των Κύπριων ενώ διαβεβαίωσε πως ΠΕΟ και DEV-IS θα συνεχίσουν με πείσμα να υπερασπίζονται την ειρήνη, την επανένωση και την αδελφοσύνη ενάντια στις πολιτικές του πολέμου και της εκμετάλλευσης.

Ε. Παπαμιχαήλ: 80 χρόνια θυσιών, αγώνων, κατακτήσεων, πάλης

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λευκωσίας-Κερύνειας Ευτύχιος Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε στα 80 χρόνιαζωής και δράσης που ήταν γεμάτα από θυσίες, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, κατακτήσεις, διώξεις, κατατρεγμούς, πάλης, αιματοχυσίες. «Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι πρωτοπόροι, τόλμησαν και σήκωσαν το ανάστημά τους, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, και με γνώμονα τον κοινό στόχο και με την συμπαράσταση του κόμματος των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικά ωφελήματα, όπως το ΤΚΑ, το 8ωρο εργασίας, η ΑΤΑ, το δικαίωμα της οργάνωσης κλπ.

Κατακτήσεις θεμελιώδεις, που καθορίζουν μέχρι και τις μέρες μας το επίπεδο ζωής των εργαζομένων. Ένας αγώνας που έμελλε στα 80 αυτά χρόνια να έχει μια λαμπρή πορεία η οποία αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εργαζόμενους, Ε/Κ, Τ/Κ και μετανάστες, κατατάσσοντας την ΠΕΟ ως πρωτοπόρα Συνδικαλιστική οργάνωση της Κύπρου με καθοριστικό ρόλο στα εργασιακά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου», είπε.

Α. Νεοφύτου: Όσο υπάρχει καπιταλισμός, υπάρχει και ταξική πάλη

Με βαθιά συγκίνηση ο Αντώνης Νεοφύτου, τέως Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ έκανε την αντιφώνηση εκ μέρους των βετεράνων που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση αναφέροντας: «Μπήκαμε περίπου στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ στο μέσω της γεμάτης  αγώνες και θυσίες πορείας 80 χρόνων. Πολλές φορές καθόμασταν κάτω, αισθανόμενοι δέος όταν τιμούσαμε τους ιδρυτές και τους πρωτοπόρους αυτού του κινήματος.  Οι πρωτοπόροι που έζησαν την φτώχεια και την εξαθλίωση, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να δημιουργήσουν να καθιερώσουν και να παραδώσουν σε μας την οργάνωση μας. Οι πρωτοπόροι που είχαν όραμα να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, διακρίσεις και αδικία. Οι πρωτοπόροι που με το παράδειγμα τους μας έπεισαν ότι αξίζει να αγωνίζεται κάποιος για τον συνάνθρωπο του και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι πρωτοπόροι που θα μείνουν για πάντα στο πάνθεο του Εργατικού Κινήματος. Οι πιο πολλοί από εμάς παιδιά ζήσαμε φτώχεια, εργαστήκαμε στην εφηβεία, νιώσαμε την εκμετάλλευση και δεν ήταν δύσκολο να ενστερνιστούμε τα οράματα των πατεράδων μας και την ανάγκη να μπούμε στις γραμμές του οργανωμένου κινήματος της ΠΕΟ.  Ο δρόμος για μας ήταν χαραγμένος, είχαμε τις βασικές κατακτήσεις, τους θεσμούς και την εμπειρία για να πάρουμε παρακάτω τα όνειρά και τις φιλοδοξίες για μια καλύτερη ζωή.  Κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε βελτιώνοντας τους όρους απασχόλησης και την θέση των εργαζομένων σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η ανάπτυξη και η ευημερία όμως στα πλαίσια του καπιταλισμού –  που σε ένα βαθμό ζήσαμε –  δεν είναι δώρο, ούτε φέρνει την κοινωνική δικαιοσύνη.  Όσο υπάρχει καπιταλισμός, υπάρχει και ταξική πάλη για αυτό δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», είπε.

Οι βετεράνοι που βραβεύτηκαν

Στην εκδήλωση στη Λευκωσία βραβεύτηκαν για την αδιάληπτη δράση τους στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ οι ακόλουθοι βετεράνοι:

Αδάμος Αντρέου, Αιμίλιος Πρωτοπαπά, Αμβρόσιος Μίλλερ, Ανδρέας Ναπολέοντος, Ανδρέας Ζαχαρία, Ανδρέας Ιγνατίου, Ανδρέας Κολόγγος, Ανδρέας Χαραλάμπους, Ανδρούλα Πρωτοπαπά, Ανδρούλα Χρυσάνθου, Ανθούλλα Κόκκινου, Αντρέας Φρίξου, Αντρέας Αντωνίου, Αντρέας Κάρενος, Αντρέας Παυλικκάς, Αντρέας Πιερή, Αντωνάκης Λοϊζου, Αντώνης Αντωνίου, Αντώνης Κόκκινος, Αντώνης Νεοφύτου, Αντώνης Χαραλάμπους, Βαρνάβας Νικολάου, Βλαδίμηρος Μιχαήλ, Γεώργιος Κιμήτρης, Γεώργιος Ψηλογένης, Γιαννάκης Βουνιώτης, Γιαννάκης Κουρουφέξης (μετά θάνατο), Γιαννάκης Σουρουλλάς, Γιάννης Παής Κυριάκου, Γιώργος Μίτυλλος, Γιώργος Μιχαήλ, Γιώργος Χαραλάμπους, Γλαύκος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου, Ησαίας Γιάγκου, Θεόδουλος Αρέστη, Θεοχάρης Ηλιάδης, Θεράπων Αγαπίου, Ιάκωβος Καταλάνος, Κλεοπάτρα Παφίτη, Κύπρος Κυριάκου, Κώστας Χ’ Γιακουμή, Μαρία Νικολάου, Μάριος Τρύφωνος, Μάρκος Σιαξιατές, Μίκη Στυλιανού, Μιχάλης Ισαάκ, Μιχάλης Καίλης, Μιχάλης Πολυδωρίδης, Νεόφυτος Αργυρού, Νέστωρας Κοντογιάννη, Νικόλαος Μιχαήλ, Νίκος Φασουλής, Παναγιώτης Εφέ, Πανίκος Λασέττα, Παύλος Χριστοφόρου, Πέτρος Δημητρίου, Σπύρος Καναράς, Σταύρος Αγαπίου, Στέλιος Αντρέου, Σωτήρης Δημητρίου, Φίλιππος Κουτσάγκας, Φοίβος Χαραλαμπίδης, Χαραλαμπία Ναπολέοντος, Χαράλαμπος Ηρακλείδης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Χρίστο Σώζου, Χριστόδουλος Μουσουλίδης, Χριστόφορος Γενεθλίου.