Άλυτα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων… νέα επιστολή ΕΚΥΣΥ προς Ζέτα

431

Η ΕΚΥΣΥ απέστειλε νέα επιστολή στις 14 Ιανουαρίου στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ύστερα από την απάντηση της στο υπόμνημα των Επαρχιακών Συνεδρίων της.

Όπως αναφέρει η ΕΚΥΣΥ, το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων  με χαμηλά εισοδήματα έχει βελτιωθεί, ύστερα από την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4/12/2019, ωστόσο σημειώνει λάθη και αδυναμίες οι οποίες πρέπει άμεσα να διορθωθούν αφού δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στο σχέδιο, αδικίες και αντιδράσεις από συνταξιούχους που αδικούνται.

Αναθεώρηση του ορίου της φτώχειας ζητά η ΕΚΥΣΥ

Όπως επισημαίνει η ΕΚΥΣΥ, με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και τα παραδείγματα που έχει δημοσιεύσει, δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει τί δικαιούται και που βασίζεται το αποτέλεσμα του δικαιώματός του. Ούτε και η ίδια η ΕΚΥΣΥ έχει ενημερωθεί, για αυτό ζητά ενημέρωση για το σκεπτικό της κατανομής του σχετικού κονδυλιού και πως λειτουργεί από 1/1/2021 το Σχέδιο.

«Θεωρούμε ότι το όριο της φτώχειας για μονήρες άτομο πρέπει να  αναθεωρηθεί  και να ανέλθει στα 834 ευρώ τον μήνα και για το νοικοκυριό συνταξιούχων 2 ατόμων τα 1271 ευρώ τον μήνα,  δηλαδή στο ίδιο ύψος που  είναι τα ανώτερα ποσά που πληρώνει το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων όπως έχει διαμορφωθεί με τη αναθεώρηση που ισχύει από 1/1/2021» αναφέρει στη επιστολή η ΕΚΥΣΥ.

Προτεραιότητες της ΕΚΥΣΥ

Σε ότι αφορά άλλα προβλήματα που η ΕΚΥΣΥ έθεσε στο υπόμνημά της και δεν επιλύθηκαν μέχρι σήμερα, η Οργάνωση δηλώνει την ετοιμότητά της για ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου ώστε να επιλυθούν το συντομότερο.

Κατάργηση  πέναλτι 12% -σύνταξη χηρείας στους άντρες

Κατά προτεραιότητα  το Υπουργείο πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα που παρουσιάζεται για τους άντρες χήρους που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας και να προχωρήσει στην κατάργηση της μείωσης (πέναλτι) 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63.

Βιωσιμότητα ΤΚΑ

Το θέμα της αποπληρωμής του μεγάλου  χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και  της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, γι’  αυτό η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της τονίζει την ανάγκη  να ασχοληθεί σοβαρά το Υπουργείο με αυτό καθώς και με το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείτε με τις αδικαιολόγητες πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των χαμηλοσυνταξιούχων